Ο “Κούλης” που όμως γέλασε τελευταίος: Η εφημερίδα NY Times για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίζεται πρωθυπουργός παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου , Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




«Κούλη» τον χαρακτηρίζουν οι επικριτές του χρησιμοποιώντας ένα υποκοριστικό, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά για να κοροϊδέψουν ένα ανεπαίσθητο ψεύδισμα. Αλλά μετά τη σαρωτική νίκη του στις εκλογές της Κυριακής, φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, είναι αυτός που γελάει τελευταίος.

Τα παραπάνω αναφέρει η εφημερίδα The New York Times σε ανταπόκριση της Matina Stevis Gridneff.

Η αναρρίχησή του στην πρωθυπουργία μαρτυρά το πείσμα του και τις ριζικές αλλαγές που υπέστη το πολιτικό σύστημα της χώρας σε μια δεκαετία ακραίας οικονομικής δυσκολίας και της αναδιάταξης των πολιτικών συμμαχιών που ακολούθησε. Πρόκειται για σημαντική νίκη ενός καθιερωμένου κόμματος σε μια περίοδο κατά την οποία τα κεντροδεξιά κόμματα της Ευρώπης παλεύουν για τη νίκη στις εκλογές ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς εταίρους. Ο κ. Μητσοτάκης που ορκίστηκε σήμερα πρωθυπουργός της Ελλάδας, αναμένεται εντός της ημέρας να ορίσει και το νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ θα πρέπει να κερδίσει και εκείνους που υποστηρίζουν πως του λείπει η ικανότητα αντιμετώπισης της πολυπλοκότητας των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων της Ελλάδας.

Το άρθρο της εφημερίδας της Νέας Υόρκης αναφέρεται στις σπουδές του νέου πρωθυπουργού, στην πορεία του μέχρι να αναλάβει την ηγεσία του κόμματός του, στο διάσημο επίθετό του, που αποτελεί μεγάλο φορτίο αλλά όπως ο ίδιος υποστηρίζει: «δεν θεωρώ ότι με ψηφίζουν επειδή προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια».

Αναφορικά με τις προσβολές εναντίον του, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι γελάει με τις προσβολές αυτές και τις αποδίδει στη βρώμικη πολιτική του βασικού του αντιπάλου, του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. «Πρόκειται πραγματικά για νεοκομμουνιστικό στυλ», δηλώνει.

Η αρθρογράφος, Matina Stevis-Gridneff, επισημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα άτομο που υποστηρίζει τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και έχει ψηφίσει υπέρ των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ενώ η προσέγγισή του στο μεταναστευτικό δεν είναι τόσο αυστηρή.

Χρειάστηκε γι αυτό το λόγο να κερδίσει τους συντηρητικούς του κόμματός του, οι οποίοι λαμβάνουν εθνικιστική στάση και τάσσονται κατά των ομοφυλοφίλων, υπέρ της εκκλησίας και υπέρ του παρεμβατικού κράτους στις ζωές των πολιτών.

Προσθέτει δε, ότι η ΝΔ χρειάζεται τον κ. Μητσοτάκη, που τελικά θεωρήθηκε ως το πρόσωπο, το οποίο θα μπορούσε να μεταρρυθμίσει το κόμμα και να βελτιώσει την εικόνα του για να κερδίσει τις εκλογές. «Δουλειά μου ήταν να κρατήσω ενωμένο το κόμμα και ταυτοχρόνως να διασφαλίσω ότι θα το μεταμορφώσω σε ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο κόμμα», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Greece Liked to Underestimate Kyriakos Mitsotakis. Now He’s Prime Minister

Δεν θα μολύνει άλλο τη Βουλή η ναζιστική Χ.Α.: Αλλά που είναι το παλικάρι ο Κασιδιάρης;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: