Ο “ενάρετος κύκλος” του Κυριάκου μέσα από το Reuters: Ξέρει ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι…

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι, φωτογραφίζονται στην Μακρυνίτσα, κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Μαγνησία, Τρίτη 2 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Πριν από μερικά χρόνια, εν μέσω της κρίσης Grexit, ρώτησα έναν φίλο πως λέγεται ο “ενάρετος κύκλος” στα ελληνικά. Είπε ότι η έκφραση δεν υπήρχε, υπήρχε μόνο ένας όρος για τον “φαύλο κύκλο”, αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε κείμενο του αναλυτή Hugo Dixon από την Αθήνα.

Τίτλος του κειμένου: DixonBold PM can bring virtuous circle to Greece

Και συνεχίζει:

Ο φίλος μου έκανε λάθος. Υπάρχει μια ελληνική έκφραση για τον ενάρετο κύκλο – και η χώρα μπορεί τελικά να ετοιμάζεται να εισέλθει σε έναν με τις βουλευτικές εκλογές αυτής της Κυριακής.

 Οι επενδυτές είναι ήδη ενθουσιασμένοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φιλελεύθερος συντηρητικός, φαίνεται να αναλαμβάνει την εξουσία από τον Αλέξη Τσίπρα, τον ριζοσπαστικό αριστερό που οδήγησε τη χώρα στο χείλος της πτώχευσης το 2015. Από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο, στις οποίες το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη νίκησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο δείκτης μετοχών της Αθήνας σημείωσε άνοδο κατά 19%.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων μειώθηκε από 3,4% σε 2,2% – που σημαίνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι σχεδόν τόσο ελκυστικό όσο και το ιταλικό. Ωστόσο δεν υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα θα απολαύσει έναν ενάρετο κύκλο. Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι γενναίος και τυχερός. Για να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια απόλυτα αναγκαία ανάκαμψη που θα οδηγήσει στις επενδύσεις, θα χρειαστεί να εξαλείψει τις κακές πρακτικές που έχουν υπονομεύσει τη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Σε τελική ανάλυση θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας είναι υπεύθυνος για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Τούτου λεχθέντος, ο Τσίπρας και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έχουν πολλές απαντήσεις να δώσουν. Οι ακροβατισμοί τους έπληξαν μαζικά την εμπιστοσύνη. Μόνο μετά την περικοπή των δαπανών από τον πρωθυπουργό και την αύξηση των φόρων σε αντάλλαγμα για τις εισροές μετρητών από τη ζώνη του ευρώ, η ελληνική οικονομία άρχισε να ανακάμπτει. Ακόμη και τότε η ανάκαμψη ήταν «άγευστη».

Οι ακαθάριστες επενδύσεις ανέρχονται μόνο στο 11% του ΑΕΠ. Όταν λαμβάνεται υπόψη η απόσβεση, το μετοχικό κεφάλαιο της χώρας είναι στην καλύτερη περίπτωση στατικό και ίσως συρρικνούμενο. Ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι επενδύσεις πρέπει να αυξηθούν στο 20% περίπου του ΑΕΠ για να βρεθεί η Ελλάδα σε μια καλή πορεία ανάπτυξης.

Το αισιόδοξο σενάριο είναι ως εξής: Η ΝΔ αναδύεται από τις εκλογές με αυτοδύναμη πλειοψηφία, οπότε ο Μητσοτάκης δεν χρειάζεται να απολέσει το πρόγραμμά του, κάνοντας συναλλαγές με άλλα κόμματα. Στη συνέχεια δημιουργεί ένα υπουργικό συμβούλιο με ταλαντούχους ανθρώπους από όλο το πολιτικό φάσμα που είναι καλοί στην υλοποίηση των πολιτικών (σ.σ προγραμμάτων). Ο νέος πρωθυπουργός τότε «ξεμπλοκάρει» τα σχέδια ιδιωτικοποίησης και επενδύσεων που έχουν «κολλήσει» υπό τη διακυβέρνηση Τσίπρα. Καταργεί τους ελέγχους κεφαλαίου. Εκδίδει ένα δεκαετές ομόλογο, με διπλάσια ωρίμανση απ’ ότι έχει καταφέρει η σημερινή κυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι οι επενδυτές «αγοράζουν» το όραμά του. Μετά από αυτό το θετικό σοκ, ο Μητσοτάκης προσεγγίζει την ευρωζώνη και ζητά τη χαλάρωση του δημοσιονομικού περιορισμού που απαιτεί από την Ελλάδα να αποφέρει ένα πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού (πριν από την καταβολή τόκων) 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Η Γερμανία και άλλες χώρες επέμειναν σε αυστηρούς ελέγχους του προϋπολογισμού, επειδή θεωρούσαν ότι ήταν ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να πάρει το χρέος της υπό έλεγχο. Όμως ο Μητσοτάκης πείθει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί έτσι ώστε η χώρα να μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της – που ανήλθε στα 340 δισ. ευρώ ή 183% του ΑΕΠ στα τέλη του 2018 – με μικρότερο πλεόνασμα. Η χαλάρωση του περιορισμού των πορτοφολιών βοηθά στην ανάπτυξη της Ελλάδας. Τι θα μπορούσε να χαλάσει αυτό το «παραμύθι»; Δυστυχώς, αρκετά. Για αρχή, ο Μητσοτάκης μπορεί να αποτύχει να πάρει μια αυτοδύναμη πλειοψηφία. Ή θα μπορούσε να χάσει την ψυχραιμία του και να διορίσει πάρα πολλούς παλαίμαχους  στην κυβέρνησή του σε μια προσπάθεια να κατευνάσει διάφορες φατρίες του ίδιου του κόμματος.

Υπάρχουν επίσης βραχυπρόθεσμοι δημοσιονομικοί κίνδυνοι. Ο Τσίπρας ενίσχυσε πρόσφατα τις συντάξεις, μια κίνηση που ο κύριος αντίπαλός του υποστήριξε για πολιτικούς λόγους. Ο στόχος του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος μπορεί τώρα να ξεπεραστεί κατά περίπου μία εκατοστιαία μονάδα του ΑΕΠ. Ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει τους φόρους, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου φόρου εταιρειών για την τόνωση των επενδύσεων. Αλλά πώς θα το αντέξει αυτό (σ.σ ο προϋπολογισμός);

Περαιτέρω κίνδυνοι προέρχονται από το εξωτερικό. Η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη είναι «παλιά ιστορία». Επιπλέον, η τεράστια τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας έχει ανοδική πορεία – με ετήσιες αφίξεις από 22 εκατομμύρια σε 30 εκατομμύρια ετησίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια – εν μέρει λόγω της πολιτικής αναταραχής στην κοντινή Τουρκία και την Αίγυπτο. Το εξωτερικό περιβάλλον είναι απίθανο να είναι τόσο βοηθητικό στο μέλλον.

Εάν ο Μητσοτάκης καταφέρει «να πλοηγηθεί σε αυτά τα αβαθή ύδατα», υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο πρόβλημα μεσοπρόθεσμου χρέους. Η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει τα τεράστια δάνεια της, επειδή η ευρωζώνη της έχει δώσει «ένα είδος διακοπών» στις περισσότερες αποπληρωμές τόκων και κεφαλαίων. Αλλά αυτό τελειώνει το 2032. Τέλος, ο πληθυσμός συρρικνώνεται – εν μέρει λόγω της διαρροής εγκεφάλων (brain drain), και εν μέρει επειδή οι άνθρωποι δεν κάνουν τόσα πολλά μωρά.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι η αιτία. Αν η Ελλάδα επωφεληθεί από ένα βιώσιμο ενάρετο κύκλο, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να είναι τολμηρός και να εκσυγχρονίσει πραγματικά τη χώρα. Θα πρέπει να «καθαρίσει» το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, να θέσει το δικαστικό σώμα πάνω από την πολιτική, να δημιουργήσει μια δημόσια υπηρεσία με επαγγελματισμό, να σταματήσει τις ειδικές συμφωνίες για καλά διαπλεκόμενους ολιγάρχες και να κάνει τους πολίτες να πληρώσουν τους φόρους τους. Ακόμα και με την καλύτερη βούληση στον κόσμο, αυτό είναι έργο για τουλάχιστον δύο θητείες, που στην Ελλάδα διαρκεί τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, ο Μητσοτάκης μπορεί να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. «Το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Επομένως, η πρώτη προτεραιότητα του νέου πρωθυπουργού πρέπει να είναι μηδενική ανοχή για κακές πρακτικές μεταξύ των υπουργών του. Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα έχει μια πραγματική ευκαιρία να αντιστρέψει τον κύκλο της παρακμής. 

Ισχυρή εντολή για την επόμενη ημέρα ζήτησε ο Μητσοτάκης: Κρίσιμος στόχος η ανάπτυξη [live]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: