Ο Πούτιν κερδίζει από την κρίση για τους ρωσικούς S-400: Αποδυνάμωση ΗΠΑ και Τουρκίας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον αρχηγό του κόμματος Ενωμένη Ρωσία Μπόρις Γκριζλόβ και τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεβ. EPA, SERGEI ILNITSKY




Άρθρο γνώμης του Aaron Stein, διευθυντή του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Monde υποστηρίζει ότι από την υπόθεση της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-400, η Τουρκία και η Αμερική αποδυναμώνονται αμοιβαία.

Ο Stein υποστηρίζει ότι το ζήτημα των S-400 τόσο για την Ουάσιγκτον όσο και για την Άγκυρα διακινδυνεύει να εξουδετερώσει τους αντίστοιχους στρατηγικούς στόχους των δύο χωρών, οι οποίες αποδυναμώνονται και έχουν υποστεί στρατηγική ζημία.

Αναφέρει οτι η απειλή των κυρώσεων δεν απέτρεψε την Τουρκία να αγοράσει τους S-400 και η ανάπτυξή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι κυρώσεις θα επέφεραν ζημία και η αμυντική βιομηχανία της θα υφίστατο σημαντική πίεση.

Στην περίπτωση αυτή, η Τουρκία θα έχει επίσης χάσει τα μαχητικά F-35, για την ανάπτυξη των οποίων έχει καταβληθεί πάνω από 1 δισ δολάρια [899 εκατ ευρώ], ενώ ωθείται ταυτοχρόνως να προσεγγίσει τη Μόσχα.

Ως αποτέλεσμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Τουρκία, βγαίνουν από αυτή την κρίση σχετικά πιο αδύναμες σε σχέση με πριν το ξέσπασμά της, την ίδια ώρα που «η Ρωσία κερδίζει στο πρόσωπο του Erdogan έναν νέο πολιτικό εταίρο, η στρατιωτική βιομηχανία της ενισχύεται οικονομικά και ενδεχομένως να βρίσκει έναν τρόπο να μπαίνει περαιτέρω σφήνα μεταξύ της Τουρκίας και της Δύσης».

Τίτλος του κειμένου: Dans l’affaire des missiles S-400, la Turquie et l’Amérique s’affaiblissent mutuellement

Η αγορά των S-400 δεν επηρεάζει τις σχέσεις μας με ΝΑΤΟ λέει ο Τσαβούσογλου: Μόνο με τις ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: