Ο Πομπέο διαφωνεί με τον Τραμπ: Επιθυμεί τιμωρία της Τουρκίας για την αγορά των S-400

Secretary Michael R. Pompeo and Mrs. Pompeo host the Washington Diplomatic Corps partners and allies for a bird’s-eye view of President Trump’s Salute to America and the July 4th fireworks in Washington, D.C., on July 4, 2019. State Department photo by Ron Przysucha




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τρούμπ δήλωσε δημόσια την συμπάθεια του για την απόφαση του Τούρκου ομολόγου του, Ταγίπ Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεράμυνας.

Όμως, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε για σκληρά μέτρα, όπως είναι η ακύρωση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εκτός αν ακυρώσει τη συμφωνία με τη Ρωσία.

Τα παραπάνω δημοσιεύει η εφημερίδα Washington Post και για πρώτη φορά αποκαλύπτεται ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαφωνεί με τον Πρόεδρο Τραμπ σε ένα μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν ο κ. Τραμπ, ανακοίνωσε την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία παραιτήθηκε ο τότε υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο οποίος διαφώνησε ανοικτά, θεωρώντας υπεύθυνο γι’ αυτή την ενέργεια τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Μάτις εξέφρασε φόβους ότι μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία οι Τούρκοι θα σφαγίαζαν τους Κούρδους συμμάχους της Αμερικής (YPG). Ο κ. Τραμπ στη συνέχεια αναγκάστηκε να αλλάξει αυτή τη λάθος απόφαση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα:

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα υποχρεωτικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας σύμφωνα με νόμο του 2017 που αφορά τους «εχθρούς» της Αμερικής (ο γνωστός ως CAATSA). Την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενίσχυσε τις προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα μιλώντας για “πολύ πραγματικές και αρνητικές συνέπειες” για την Τουρκία, αναφέρει η Washington Post.

  • Η Ρωσία, σημειώνει, θα αρχίσει να παραδίδει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στο μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Κρεμλίνου. Είναι μία συμφωνία που ενδέχεται να προκαλέσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και να δοκιμάσει τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της Δυτικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα με την Washington Post, το εύρος της πιθανής απάντησης από την Ουάσιγκτον παραμένει «συννεφιασμένο» από εμφανή συγκρουόμενα μηνύματα.

Και αυτά αφορούν τις δηλώσεις του κ. Τραμπ στην Οσάκα πριν και μετά τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Και βεβαίως τις δηλώσεις των εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου, που δόθηκαν αρχικά στην ιστοσελίδα μας και στη συνέχεια δημοσιεύθηκαν στα πρακτορεία Reuters και στην εφημερίδα Washington Post. Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν προβληματισμό στην Τουρκία και σχολιάστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η τουρκική πλευρά «τρέμει» με την σκέψη ότι θα αλλάξει την απόφασή του ο κ. Τραμπ, για αναβολή των κυρώσεων. Σημειώνουμε ότι ο ίδιος δεν έχει τοποθετηθεί στους ισχυρισμούς του κ. Ερντογάν, ότι δηλαδή στη διάρκεια της συνάντησης τους, του έδωσε υπόσχεση ότι δεν θα τεθεί σε ισχύ ο νόμος CAATSA.

Η εφημερίδα γράφει ότι:

  • «Τα μέτρα των ΗΠΑ, εάν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια εξαιρετική παραβίαση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας και σχεδόν σίγουρα θα περιπλέξουν τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής στρατηγικής στη Συρία”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ

Φορτώνονται σε μεταγωγικά αεροσκάφη την Κυριακή οι S-400, μεταδίδει το Haberturk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: