Ο Μπόρις Τζόνσον απόλυτο φαβορί για την πρωθυπουργία: Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν

File Photo: Ο Μπόρις Τζόνσον. EPA,FACUNDO ARRIZABALAGA




Παρά το γεγονός ότι απομένουν ακόμη 12 ημέρες για να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία των μελών του Συντηρητικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανία που θα αναδείξει τον επόμενο ηγέτη του κόμματος και το πρόσωπο που θα διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία το αποτέλεσμα είναι ήδη γνωστό.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει ήδη κερδίσει τον Τζέρεμι Χαντ και θα είναι ο επόμενος ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ 10.

Έρευνα της ιστοσελίδας ConservativeHome βασισμένη στις ψήφους των μελών του κόμματος που έχουν ψηφίσει μέχρι στιγμής, δείχνει ότι η μάχη έχει ήδη κριθεί.

Η ιστοσελίδα των Συντηρητικών, που διενεργεί τακτικά έρευνες στα μέλη του κόμματος, υποστηρίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο νικητής, καθώς το 71% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει ήδη ψηφίσει, και το αποτέλεσμα στην ερώτηση ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος επικεφαλής του κόμματος, μετά την Τερέζα Μέι, το 72% απαντά υπέρ του Τζόνσον, ενώ το 28% υπέρ του Χαντ.

Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι ακόμη και εάν όλες οι ψήφοι που θα δίνονται από σήμερα είναι υπέρ του Χαντ, δεν θα μπορέσει να μειώσει τη διαφορά.

Και προηγούμενες έρευνες, έδειξαν ότι το αποτέλεσμα ευνοεί τον Μπόρις Τζόνσον, όπως και δημοσκόπηση της YouGov στα μέλη των Τόρις την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία έδειχνε τον Τζόνσον μπροστά με μεγάλη διαφορά (48%) από τον Χαντ, παρά τα αρνητικά δημοσιεύματα εκείνων των ημερών για την προσωπική ζωή του πρώην υπουργού Εξωτερικών. Το μεγάλο προβάδισμα του Τζόνσον παρέμεινε αναλλοίωτο σε σύγκριση με παλαιότερη έρευνα που είχε γίνει τον Ιούνιο.

Υπόσχεση για brexit στις 31 Οκτωβρίου

Έτσι, οι δηλώσεις του Τζόνσον ότι η πρόθεσή του είναι να εξασφαλίσει την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και χωρίς συμφωνία, αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Μιλώντας στην Telegraph τόνισε: «Ήμασταν σχεδόν έτοιμοι για Brexit στις 29 Μαρτίου και θα είμαστε πανέτοιμοι στις 31 Οκτωβρίου. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να μας κοιτάξουν κατάματα και να σκεφτούν, “Θεέ μου, αυτοί οι Βρετανοί θα φύγουν πραγματικά και θα φύγουν με αυτούς τους όρους”, αλλά πιστεύω ότι οι φόβοι του κοινού για έξοδο χωρίς συμφωνία είναι υπερβολικοί».

Ο Τζόνσον έγραψε: «Χρειαζόμαστε αλλαγή πορείας. Γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζουμε την 31η Οκτωβρίου ως πραγματική προθεσμία για έξοδο από την Ε.Ε., ό,τι και να γίνει». Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου τόνισε ότι νιώθει «βαθύ αίσθημα προσωπικής ευθύνης για το Brexit», για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχουν δεύτερες ευκαιρίες. Οφείλουμε να παραδώσουμε το Brexit, να ενώσουμε τη χώρα και να νικήσουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν και τους Εργατικούς».

Γκι Φερχόφσταντ: Συνεχίζει ακόμη να λέει ψέμματα

Πάντως ο δρόμος της Μεγάλης Βρετανίας προς την έξοδο μόνο εύκολος δεν θα είναι. Όπως σημείωσε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ναυτεμπορική ο Γκι Φερχόφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, και πρόεδρος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο μακριά στο να καταλήξει πώς θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τι θα συμβεί στη συνέχεια απ’ όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Επί της παρούσης η επιλογή για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος που θα αντικαταστήσει την απερχόμενη πρωθυπουργό Τερέζα Μέι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και η συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων επιβεβαιώνει ότι δεν έχουν μάθει τίποτα τα τελευταία δύο χρόνια από τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε..

Δυστυχώς, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι το προβάδισμα το έχει ο Μπόρις Τζόνσον, ο πιο φανατικός αρχιτέκτονας της εκστρατείας της αποχώρησης και ένας άνθρωπος που συνεχίζει να υποκρίνεται, να υπερβάλλει και να παραπληροφορεί το κοινό σχετικά με το Brexit. Το 2016, ο Τζόνσον και οι Brexiteers εξαπάτησαν μία μικρή πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυριζόμενοι ότι η έξοδος από την Ε.Ε. θα ωφελήσει το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας με επιπλέον 350 εκατ. στερλίνες την εβδομάδα. Επίσης σφυρηλάτησε φόβους πως η παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. θα οδηγήσει σε μαζική μετανάστευση από την Τουρκία (η οποία τυγχάνει να είναι η πατρίδα του παππού του, Αλί Κεμάλ).

Αν και ο Τζόνσον πιθανότατα θα βρεθεί σύντομα στη θέση όπου πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του, συνεχίζει να διαδίδει ανακρίβειες. Μεταξύ αυτών είναι ο μύθος ότι η Βρετανία μπορεί να αποσύρει τη συμφωνία αποχώρησης που η Μέι διαπραγματεύτηκε με την Ε.Ε., να μην τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της έναντι του μπλοκ και ταυτόχρονα να αρχίσει διαπραγματεύσεις για συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Για τους οπαδούς του ο Τζόνσον, ωστόσο, είναι περισσότερο προφήτης παρά πολιτικός: μόνο αυτός μπορεί να πετύχει ένα μυθικό «αληθινό Brexit» που θα προσφέρει την ευημερία που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του δημοψηφίσματος.

Όπως συμβαίνει συχνά με τους λαϊκιστές, η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τις ψεύτικες υποσχέσεις του Τζόνσον, τον ψευτοπατριωτισμό και τον αφορισμό των αλλοδαπών. Ο ίδιος και οι Brexiteers μιλάνε για μία «Παγκόσμια Βρετανία» που θα εμπορεύεται ελεύθερα με τον υπόλοιπο κόσμο, ακόμα και όταν σπρώχνουν τη χώρα τους σε ένα δρόμο με παρωχημένους εμπορικούς δεσμούς και ουσιαστικά νέα εμπόδια στο εμπόριο.

Η πραγματική παγκόσμια εμπορική δύναμη, φυσικά, είναι η Ε.Ε., η οποία πρόσφατα συνήψε εμπορικές συμφωνίες με την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τον Καναδά. Ως κράτος μέλος της Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο ωφελείται αυτόματα από τις 40 εμπορικές συμφωνίες που έχει δημιουργήσει το μπλοκ με περισσότερες από 70 χώρες.

Εάν επιλέξει ένα «σκληρό» Brexit και αποχωρήσει χωρίς συμφωνία, όπως δήλωσε ο Τζόνσον ότι είναι πρόθυμος να κάνει, θα χάσει αμέσως την προνομιακή πρόσβαση σε αγορές που αντιπροσωπεύουν περίπου το 11% του συνολικού εμπορίου της χώρας (Αν και η κυβέρνηση της Μέι έχει υπογράψει συμφωνίες διατήρησης με ορισμένες χώρες, δεν καλύπτει σχεδόν τον ίδιο όγκο συναλλαγών με την ισχύουσα συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία εντός της Ε.Ε.).

Με τον Τζόνσον να αναλαμβάνει την εξουσία στα τέλη Ιουλίου, η Ευρώπη θα έχει προσφέρει ακόμα περισσότερες αποδείξεις ότι το Brexit δεν είναι μόνο περιττό, αλλά και επιζήμιο για τα οικονομικά συμφέροντα της Βρετανίας. Οι Brexiteers θα πρέπει τελικά να εξηγήσουν για ποιο λόγο παραπονούνται ακόμα.»

Hellas Journal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: