Ο Μητσοτάκης κέρδισε την πρώτη μάχη: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 158 βουλευτές

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ), δέχεται συγχαρητήρια από τους βουλευτές της ΝΔ και τους υπουργούς μετά την ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβε η νέα ελληνική κυβέρνηση από τη Βουλή. Συγκεκριμένα, 158 βουλευτές ψήφισαν “ναι” στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ 142 ψήφισαν “όχι”.

Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένες παρεμβάσεις προς όφελος των πληγέντων από τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 αλλά και ρύθμισης περιβαλλοντικών εκκρεμοτήτων στην περιοχή.

Υπογράμμισε ότι το πρώτα τρία νομοσχέδια που αφορούν στο επιτελικό κράτος θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες και θα ψηφιστούν τον Αύγουστο από την Ολομέλεια της Βουλής και επανέλαβε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ προκειμένου να σωθεί, όπως είπε η εταιρία.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πρόκειται για μια κακή συμφωνία, η οποία όμως δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς από την Ελλάδα. “Θα αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειές της. Αυτά είπα, αυτά θα κάνω. Αν δεν βάλετε πλάτη γιατί θεωρείτε ότι η συμφωνία είναι σπουδαία, θα τα κάνουμε μόνοι μας”, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. ΕΔΩ Η ΕΙΔΗΣΗ

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών απαντώντας σε αιτιάσεις που ακούστηκαν στην τριήμερη συζήτηση.

  • “Η Ελλάδα καθίσταται ισχυρή και αξιόπιστη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών είχα πει ότι είναι μία κακή και επιζήμια Συμφωνία. Αλλά είχα προειδοποιήσει ότι άπαξ και ψηφιστεί δεν αλλάζει μονομερώς. Θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες χρησιμοποιώντας σαν μοχλό πίεσης την προοπτική ένταξης της γείτονος χώρας στην ΕΕ. Και θα κάνουμε μία παγκόσμια καμπάνια για την στήριξη των μακεδονικών προϊόντων μας.
  • Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, “τους κάλεσε να συνδράμουν και εκείνοι στην άμβλυνση των αρνητικών συνεπειών της Συμφωνίας των Πρεσπών και τους έθεσε προ των ευθυνών τους. Αν δεν θέλετε να βάλετε πλάτη γιατί θεωρείτε ότι η Συμφωνία που υπογράψατε είναι τόσο σπουδαία, η κυβέρνηση της ΝΔ, θα προχωρήσει μόνη της”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δέκα βασικά νομοσχέδια θα γίνουν νόμοι μέχρι το τέλος του έτους. Αναφέρθηκε όμως και στα τρία πρώτα νομοσχέδια: α) για το επιτελικό κράτος, β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Αυτά τα τρία νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  • «Η κυβέρνηση έλαβε την δεδηλωμένη της βουλής. Από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και θα δουλέψουμε κάθε μέρα με έναν κεντρικό στόχο, να κάνουμε τις ζωές όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων καλύτερες».

«Είναι η ώρα να κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την δευτερολογία του κατά την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης όπου απάντησε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης κατά την διάρκεια της τριήμερης συζήτησης.

Από την εποχή των φόρων και της φτώχειας περνάμε στις επενδύσεις και στην παραγωγή πλούτου για όλους, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι “ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται για όλους και ψηφίζεται με την διαδικασία του κατεπείγοντος μέσα στην επόμενη εβδομάδα”. Απάντησε στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα που τον είχε κατηγορήσει ότι “με την ρύθμισή του δίνει λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους” λέγοντας ότι “όταν μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 20% δεν αναφερόμαστε στους πλούσιους αλλά στη μεσαία τάξη που εσείς εξοντώσατε”.

Απάντησε όμως και στη κριτική που δέχθηκε για την διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα επιστρέφοντας τα βέλη που δέχθηκε. Θύμισε ότι είχε πει προεκλογικά ότι η επαναδιαπραγμάτευση θα γίνει εφικτή όταν αποδείξουμε έμπρακτα την αξιοπιστία μας. “Δεν μπορείτε εσείς να μας δώσετε συμβουλές για διαπραγματεύσεις όταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 επιδείξατε αμετροέπεια, αλαζονεία, ανικανότητα και περιφρόνηση των ευρωπαϊκών θεσμών που στην συνέχεια σας υποχρέωσαν να κάνετε κωλοτούμπα. Συμβουλές από εσάς και από τον κ. Βαρουφάκη η δική μας παράταξη δεν δέχεται”. Για τον εκλογικό νόμο απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι “ναι κ. Τσίπρα όταν ένα κόμμα παίρνει το 40% δικαιούται να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο”.

  • Προηγουμένως, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της ΝΔ την οποία κατηγόρησε ότι τροφοδότησε παρά καταπολέμησε τον λαϊκισμό και ότι σε ο,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ προστάτευσε κυρίως τα υψηλά εισοδήματα. ΕΔΩ Η ΕΙΔΗΣΗ

ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ:

«Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την οικονομική πολιτική.

Αναφερόμενος στην εξαγγελία της κυβέρνησης, για μείωση του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «διατηρείτε τη δική μας πρόταση για μείωση ως 30% στις χαμηλές και μεσαίες περιουσίες, αλλά επιβαρύνετε επιπλέον τον προϋπολογισμό με 300 εκατ. για να δώσετε μεγάλες ελαφρύνσεις στις μεγάλες ιδιοκτησίες».

Αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «για ένα σπίτι 60 τμ, αξίας 60.000 ευρώ στο Κερατσίνι, με βάση το σχέδιο που διατηρείτε θα πληρώσει από 224, 157 ευρώ, δηλαδή, 77 ευρώ έκπτωση», ενώ «ένα σπίτι 250 τμ στην Εκάλη, που αξίζει κοντά στο 1 εκατομμύριο και εμείς δεν είχαμε προβλέψει να έχει έκπτωση, με σας ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει από 6.950 ευρώ, 6.250, 700 ευρώ λιγότερα».

Όπως είπε, η έκπτωση είναι 77 ευρώ στο Κερατσίνι και 700 ευρώ στην Εκάλη, τονίζοντας: «Δίνετε λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους».

Επίσης, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Δημιουργούνται δήμοι δύο ταχυτήτων, «αφού οι πλούσιοι θα έχουν υψηλά έσοδα και οι λαϊκές συνοικίες θα τη βγάζουν με τα ελάχιστά», ενώ, όπως είπε, τίθεται και θέμα συνταγματικότητας.

Αναφορικά με τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση, είπε ότι «αυτό σημαίνει για τους εταίρους μείωση του αφορολογήτου, που εμείς καταργήσαμε. Αν σχέδιό σας είναι να ακυρώσετε τις ελαφρύνσεις που εξασφαλίσαμε και να φέρετε νέες επιβαρύνσεις με την επαναφορά της μείωσης του αφορολογήτου από το 2020, έστω και με 9%, δε θα περάσει έτσι. Θα το καταλάβει ο λαός, θα χτυπήσετε τους αδύναμους» είπε ο Αλ. Τσίπρας.

  • Τροφοδοτήσατε τον λαϊκισμό και η αυτή η επιλογή σας, θα σας ακολουθεί

«Η κάλπη δεν εξαγνίζει. Ούτε σβήνει λεγόμενα ή πεπραγμένα» είπε ο Αλ. Τσίπρας κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, σχολιάζοντας το ήπιο κλίμα διεξαγωγής του πολιτικού διαλόγου.

Του έκανε εντύπωση, όπως είπε, «η μετατροπή των ύβρεων και των κραυγών σε θεσμική αταραξία από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας».

«Μακάρι, κύριοι της κυβερνώσας παράταξης, αυτή η οβιδιακή σας μεταμόρφωση να συνιστά δείγμα έμπρακτης μεταμέλειας και στροφής στον πολιτικό πολιτισμό. Το βλέπω όμως δύσκολο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλούμενος τη στενή συνεργασία που έχει με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ανέφερε μια βρετανική παροιμία που λέει: «You can’t teach an old dog, new tricks», δηλαδή δεν μπορείς να διδάξεις σε έναν ηλικιωμένο σκύλο, νέα κόλπα.

Αντικρούοντας τον πρωθυπουργό, ο οποίος είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN ότι νικήθηκε ο λαϊκισμός και η ακροδεξιά, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Για την ακροδεξιά, θα το πάρω μόνο ως κακόγουστο αστείο με τόσα στελέχη του πρώην Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού δίπλα σας. Για τον λαϊκισμό ωστόσο, αξίζει να σταθούμε λίγο παραπάνω (…) και κάθε φορά που δίναμε κρίσιμες μάχες στο εξωτερικό και κλείναμε μια αξιολόγηση, προεξοφλούσατε ότι θα αποτύχουμε. Γυρνάγατε δεξιά και αριστερά και λέγατε ότι καταστρέφουμε την οικονομία και ρίχνουμε τη χώρα στα βράχια, ενώ γνωρίζατε καλά ότι βάζαμε σε ράγες μια εκτροχιασμένη οικονομία.

Και ενώ το γνωρίζατε ότι θα πετύχουμε τους στόχους διαμηνύατε και προβλέπατε συνεχώς ότι θα έρθουν δεινά, ότι δε θα βγουν πλεονάσματα, ότι θα εφαρμοστεί ο δημοσιονομικός κόφτης και άλλα πολλά. Ο οποίος κόφτης -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά εσείς τον προτείνατε να γίνει θεσμός απαράβατος στο Σύνταγμα της χώρας.

Αργότερα όταν καταλάβατε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο, αρχίσατε τη θεωρία ότι όχι μόνο δε βγαίνουμε αλλά ότι υπογράψαμε και τέταρτο. Ποντάροντας ότι θα κοπούν οι συντάξεις. Και όταν ούτε αυτό σας βγήκε, αρχίσατε τη θεωρία ότι ποτέ δε θα βγούμε στις αγορές. Για όλα αυτά αλήθεια έχετε σκεφτεί ποτέ να κάνετε την αυτοκριτική σας;», ρώτησε τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε:

«Επί τέσσερα χρόνια ψεύτες μας ανεβάζατε ψεύτες μας κατεβάζατε. Παραβλέποντας σκόπιμα ότι ήμασταν η μόνη κυβέρνηση σε περίοδο μνημονίων που έθεσε τον εαυτό της στη κρίση του λαού, τον Σεπτέμβρη του ’15, με τη Συμφωνία πάνω και όχι κάτω από το τραπέζι.

Μας κατηγορήσατε ακόμη για τη τραγωδία στο Μάτι. Φτάσατε στο πιο ακραίο σημείο τυμβωρυχίας. Αλλά μετά δεν είχατε κανένα πρόβλημα να πάρετε στη κυβέρνησή σας τον αρχηγό της αστυνομίας που χειρίστηκε τη τραγωδία.

Και το χειρότερο όλων: Αγκαλιάσατε τον εθνολαϊκισμό, γίνατε μακεδονομάχοι της κακιάς ώρας και υιοθετήσατε απόψεις που προφανώς δεν πιστεύατε.

Και το αποδεικνύετε τώρα. Όλα τα κάνατε για ψηφοθηρικούς λόγους. Δώσατε κάλυψη στον εθνικισμό, το μίσος, το διχασμό. Τα κάνατε όλα ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Δεν αφήσατε τίποτα να μην κάνετε», κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο και πρόσθεσε: «Και έρχεστε τώρα να μας πείτε ότι νικήσατε και το λαϊκισμό; Εντάξει πάει πολύ.

Εσείς λοιπόν δε νικήσατε κανένα λαϊκισμό. Τον τροφοδοτήσατε και τον κάνατε κινητήρια δύναμη της πολιτικής σας επικράτησης. Και αυτή η επιλογή σας θα σας ακολουθεί».

Μιλώντας για τα δύο κομβικά ζητήματα, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική, επί των οποίων έγινε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση τα προηγούμενα χρόνια, «εμείς με τα πεπραγμένα μας, εσείς με το ψέμα και την παραπλάνηση» όπως είπε, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη φράση του Όργουελ που είπε ότι «στις στιγμές της εξαπάτησης, το να λες την αλήθεια είναι επαναστατικό».

«Η υπό μια έννοια λοιπόν η στάση μας εκείνες τις μέρες σε ένα κρίσιμο θέμα τόσο στο Μακεδονικό όσο και η στάση μας στα ζητήματα της στην οικονομία είχε και αυτόν το χαρακτήρα».

  • Η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θα δώσει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκτίμησε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει το αντιλαϊκό μοντέλο που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση. ΕΔΩ Η ΕΙΔΗΣΗ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του, επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης είπε ότι μετά την συζήτηση στη Βουλή υπάρχουν πολλές περισσότερες αποδείξεις για την ορθότητα της προεκλογικής εκτίμησης του ΚΚΕ ότι “η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημάνει ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ”. ΕΔΩ Η ΕΙΔΗΣΗ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το Μακεδονικό και τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ ο ΓΓ του ΜέΡΑ25 ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «για εμάς η νέα σας σελίδα συνεπάγεται την εδραίωση των Μνημονίων και τη μετατροπή της Ελλάδας σε χρεωδουλοπαροικία».

Στο πλευρό των πολιτών το ΚΚΕ: Με προτάσεις και τροπολογίες με γνώμονα τα συμφέροντά του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: