Ο Μητσοτάκης εγκαταλείπει το Μαξίμου: Όλα τα φαβορί για το νέο υπουργικό συμβούλιο

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει δηλώσεις μετά τα αποτελέσματα των εκλογών. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΔ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Με μια σειρά σημειολογικές κινήσεις ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει από την πρώτη κιόλας στιγμή να διαφοροποιηθεί από το σύνολο των προκατόχων του σε ότι αφορά τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Σε πρώτη φάση, ο κ. Μητσοτάκης που στη 1 μετά το μεσημέρι θα μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ορκιστεί και να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είναι αποφασισμένος να εγκαταλείψει το Μέγαρο Μαξίμου ως στρατηγείο της κυβέρνησης. Θα το διατηρήσει ως τόπο υποδοχής ξένων επισκεπτών και ως έδρα του υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα πάψει να συνεδριάζει στη Βουλή, εκτός από την πρώτη πανηγυρική του συνεδρίαση την Τρίτη, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Το νέο του γραφείο-στρατηγείο θα είναι στο κτίριο που σήμερα στεγάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης , απέναντι από τον Εθνικό Κήπο, δίπλα στο Μουσείο Μπενάκη.

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται αύριο το απόγευμα να ανακοινώσει τη σύνθεση του συμβουλίου με το οποίο θα κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με όλες τις έως τώρα πληροφορίες και ενδείξεις θα υπάρχουν κάποιες εκπλήξεις αλλά θα είναι περιορισμένες.

Αρχικά, αναμένεται να καταργηθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και να ενσωματωθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα υπαχθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στο νέο υπουργικό συμβούλιο δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στελέχη που προέρχονται από την κεντροαριστερά, με δεδομένο, ότι οι συγκεκριμένοι, έχουν γνώση του πόστου που θα αναλάβουν και συγχρόνως θα σηματοδοτήσουν τη διεύρυνση αλλά και την τοποθέτηση της ΝΔ στο κέντρο.

Το τιμόνι της Οικονομίας, πιθανότατα θα αναλάβει -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο τομεάρχης Χρήστος Σταϊκούρας. Σημαντικά πόστα αναλαμβάνουν και οι δύο αντιπρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Ανάπτυξης με εντολή τις επενδύσεις και Κωστής Χατζηδάκης ως υπουργός Ενέργειας με στόχο την ανάσταση της ΔΕΗ. Ρόλο υπερυπουργού Εσωτερικών φέρεται να αναλαμβάνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, βουλευτής Επικρατείας και βασικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα στη νέα κυβέρνηση θα εκπροσωπείται και η κεντροαριστερά καθώς, όπως λέγεται, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναλαμβάνει υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Τα βασικά ονόματα που ακούγονται για το νέο υπουργικό Συμβούλιο

Υπουργείο Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας
Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών: Στέλιος Πέτσας (ΓΛΚ)
Υπουργείο Ανάπτυξης: Άδωνις Γεωργιάδης
Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης
Υπουργείο Εσωτερικών: Τάκης Θεδωρικάκος
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής : Κυριάκος Πιερρακάκης
Υπουργείο Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας
Υπουργείο Άμυνας: Βασίλης Κικίλιας
Υπουργείο Παιδείας: Νίκη Κεραμέως
Υπουργείο Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης ή
Υπουργείο Υγείας: Κώστας Τσιάρας
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Αχ. Καραμανλής
Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Νίκος Παναγιωτόπουλος ή
Υπουργείο Ναυτιλίας: Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης ή Γιάννης Πλακιωτάκης
Υπουργείο Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη

Τα μυστικά του νέου Υπουργικού Συμβουλίου

Στο υπουργικό συμβούλιο της ΝΔ κυβερνητικός εκπρόσωπος ενδέχεται να αναλάβει εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος. Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα είναι ο έως σήμερα εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Στο νέο σχήμα θα υπάρχουν αρκετοί υφυπουργοί και ακούγονται πολύ, τα ονόματα των: Σοφίας Ζαχαράκη, Βασίλη Οικονόμου, Κώστα Βλάσση, Δόμνας Μιχαϊλίδου, Χάρη Θεοχάρη, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας). Για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακούγεται ως υφυπουργός ο Αλκιβιάδης Στεφανής, πρώην αρχηγός ΓΕΣ.

Ο Στέλιος Πέτσας είναι πιθανό τελικά να μην είναι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αλλά να πάει στο Μαξίμου ως δεύτερος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν ο Άκης Σκέρτσος να γίνει Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργείται και η αρμοδιότητα των δημοσίων υπαλλήλων πάει στο υπουργείο Εσωτερικών, που θα αναλάβει ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Όσον αφορά την Ψηφιακή Διοίκηση, μεταφέρεται στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.

Διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού θα αναλάβει ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να βρεθεί και ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Γεραπετρίτης, που έχει εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

HELLAS JOURNAL

Με “κομμένα τα φτερά” η Φώφη: Το ΚΙΝΑΛ θα ασκήσει μια υπεύθυνη αντιπολίτευση

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: