File Photo: Panagiotis Mitarachi has been appointed Minister of Migration and Asylum. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στις περικοπές των συντάξεων και τον επανυπολογισμό τους αναφέρθηκε σε δύο συνεντεύξεις του ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης.

  • Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι “το ασφαλιστικό σύστημα ήταν βιώσιμο ήδη από το 2014 και η οπισθοδρόμηση ΣΥΡΙΖΑ έφερε τις νέες περικοπές. Η σημερινή νέα εξισορρόπηση έγινε με σκληρές και αχρείαστες θυσίες από τους πολίτες”.

Αναφερόμενος στους αναπτυξιακούς στόχους της κυβέρνησης επισήμανε ότι “ο προϋπολογισμός του 2019 στηρίχθηκε στις παραδοχές ότι η ανάπτυξη θα είναι 2% και τα πλεονάσματα 4%. Στόχος δικός μας είναι ο επόμενος προϋπολογισμός του 2020 να στηρίζεται σε ανάπτυξη 4% και πλεόνασμα 2%”.

  • Ερωτηθείς για την εποπτεία της ΕΥΠ και της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας -στην οποία υπάγεται η ΕΡΤ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ- από τον πρωθυπουργό, ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε “δυστυχώς επί ΣΥΡΙΖΑ γίναμε μάρτυρες μιας παρακμής σε πολλούς από τους οργανισμούς που αναφέρατε. Νομίζω, λοιπόν ότι σε ένα βαθμό η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού σηματοδοτεί την πρόθεσή του τόσο να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τους όσο και να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο που δύνανται να παίξουν στο πλαίσιο του νέου κυβερνητικού οράματος της ΝΔ”.

“Η ΝΔ δεν επιθυμεί, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, να ελέγξει τους δημόσιους οργανισμούς ή τις ανεξάρτητες αρχές. Αντιθέτως θα σεβαστεί πλήρως τη θεσμική τους αξία και αυτοτέλεια” πρόσθεσε.

  • Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ για ποικιλία θεμάτων με έμφαση ωστόσο, στο ασφαλιστικό και το μέλλον των συντάξεων, ο κ. Μηταράκης δήλωσε “ο επανυπολογισμός των συντάξεων είναι ήδη εν εξελίξει και θα σταλεί το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να γνωρίζουν οι συνταξιούχοι την προσωπική διαφορά που τους δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου. Διαφάνεια σε όλα”.

Εν συνεχεία, ερωτηθείς σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι:

  • “Ο σημερινός ασφαλισμένος ή ο σημερινός συνταξιούχος δεν θα βιώσουν κανέναν κίνδυνο όσον αφορά το ύψος των επικουρικών συντάξεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε με κινδυνολογία προεκλογικά να δημιουργήσει ένα άγχος στους ασφαλισμένους, που, όμως, τελικά, δεν υφίσταται …. Όπως έχει αναφερθεί ήδη από τον κ. Μητσοτάκη, το όποιο κόστος από τη μετάβαση στο νέο επικουρικό σύστημα, θα καλυφθεί από το κράτος. Δεν τίθεται κανένας κίνδυνος για το ύψος των επικουρικών συντάξεων”.

Κλείνοντας, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως σε βάθος χρόνου η εγγύηση των συντάξεων εξαρτάται τόσο από την αύξηση της απασχόλησης, όσο και από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας και το μέσο μισθό. “Αυτές οι τρεις παράμετροι είναι βασική προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας”, διευκρίνισε.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στο φουλ έβαλε τις μηχανές ο Μητσοτάκης, γράφει για το νέο πρωθυπουργό η Guardian

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: