Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε προγράψει εδώ και εβδομάδες την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.: Όλο το παρασκήνιο

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γνώριζε εδώ και πολλές εβδομάδες ότι θα είναι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Η συμφωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκλεισε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, που σιγούρεψαν τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου.

Μάλιστα με βάση τον σχεδιασμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επέμενε στην υπουργοποίηση του κ. Χρυσοχοΐδη ακόμη και σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και άρα σχηματισμού κυβέρνησης μαζί με το ΚΙΝΑΛ.

Έτσι, ο νέος υπουργός είχε όλο το χρόνο να μελετήσει τα νέα δεδομένα και να αποφασίσει τις κινήσεις του. Η αλήθεια είναι ότι από τις προηγούμενες θητείες του στο κτίριο της οδού Κατεχάκη γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και έχει διατηρήσει επαφές με στελέχη. Σε αυτό τον βοηθούσε και ο πρώην αρχηγός Φώτης Νασιάκος ο οποίος ήδη είναι και επισήμως σύμβουλός του αλλά και ο νέος υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, που επίσης έχει διατελέσει αρχηγός από το 2009 έως το 2011.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε σχηματίσει πλήρη άποψη για αυτό που συναντήσει από την πρώτη στιγμή.

Με βάση τις απόψεις που συγκέντρωσε και τα δεδομένα που υπάρχουν, ο νέος υπουργός αποφάσισε πολύ γρήγορα ότι από την πρώτη κιόλας ημέρα θα άλλαζε την ηγεσία της αστυνομίας.

Ο λόγος, σύμφωνα με πηγές κοντά στον υπουργό, είναι ουσιαστικά ένας: «παρέδωσαν την αστυνομία στις πολιτικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ και δέχθηκαν να εξευτελίζεται ως ανίκανη να επιβάλει την τάξη».

Ειδικότερα αναφέρονται στη δράση του Ρουβίκωνα, στο κράτος των Εξαρχείων και στη γενικότερη εικόνα ανομίας που επικρατεί.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο κάθε αρχηγός της αστυνομίας έχει δικαίωμα να έχει πολιτικές συμπάθειες και κομματικές προτιμήσεις, αλλά αυτό πρέπει να το κρατάει για τον εαυτό του. Δεν πρέπει κανονικά, έστω και καθ’ υπερβολή να το γνωρίζουν ούτε οι οικείοι τους.

Άρα, η παρουσία έστω και με πολιτικά του τέως αρχηγού σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα ήταν, κατά τις ίδιες πηγές, το κερασάκι της τούρτας.

Αυτό μάλιστα είπε όσο πιο καθαρά μπορούσε ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης όταν δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει κομματισμός στις υπηρεσίες ασφαλείας».

Έτσι, μόνο τυχαίος δεν ήταν ο ηχηρός τρόπος με τον οποίο θέλησε να στείλει το μήνυμά της η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας προς όλο το σώμα. Όταν δηλαδή συγκλήθηκε η πρώτη σύσκεψη όλων των επιτελικών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. χωρίς την παρουσία της φυσικής ηγεσίας.

Το το θα γίνει φυσικά από εδώ και πέρα μένει να κριθεί, πρώτα από τις νέες επιλογές και δεύτερο από την αποτελεσματικότητά τους.

Χρυσοχοΐδης για την αποπομπή του αρχηγού της ΕΛΑΣ: Τον έδιωξα γιατί δεν χωρά ο κομματισμός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: