Ο Μενέντεζ και άλλοι γερουσιαστές εγκαλούν τον Τραμπ: Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις αμέσως

Οι γερουσιστές της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Κάρντιν, Μενέντεζ, Ρίτς, Μπαράσσο και Σαχίν με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, στη Γερουσία. Φωτογραφία via Twitter, @NLintheUSA
“Συμφωνούμε με τον υπουργό Πομπέο και πολλούς Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το νόμο. Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσετε το νόμο και θα επιβάλλετε κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση”.

Η δήλωση αυτή των γερουσιαστών του Δημοκρατικού Κόμματος, μελών της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, περιέχεται σε επιστολή προς τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, και αφορά την Τουρκία και τη συνάντηση που έχει σήμερα, κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία.

  • Ως γνωστό, στη συνάντηση κάλεσε μόνο γερουσιαστές μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για να διασπάσει την ομάδα και από τα δύο κόμματα που απαιτούν να τιμωρηθεί η κατοχική δύναμη για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Συγκεκριμένα έστειλε προσκλήσεις σε 45 Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, ανάμεσα στους οποίους και φανατικούς πολέμιους της Άγκυρας και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν.

Στην επιστολή τους αναφέρουν τα εξής:

Ως μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γράφουμε για να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας ότι η κυβέρνησή σας αποφάσισε να μην συνεργαστεί με την υποχρεωτική απάντηση που απαιτεί η νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Κατανοούμε ότι θα συναντηθείτε αποκλειστικά τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές για να συζητήσετε την απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την άνευ προηγουμένου εξέλιξη, η οποία έχει γεννήσει διακομματική ανησυχία.

Εάν επρόκειτο να συνεργαστείτε με τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές σε αυτό το θέμα, θα μαθαίνατε ότι τα μέλη μας συμφωνούν με πολλά παλιά και σημερινά μέλη της κυβέρνησης σας, καθώς και με πολλούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Για παράδειγμα, συμφωνούμε με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος στις 14 Ιουλίου δήλωσε στην Washington Post τα εξής:

«Ο νόμος απαιτεί να επιβληθούν κυρώσεις και είμαι βέβαιος ότι θα συμμορφωθούμε με το νόμο και ο Πρόεδρος Τραμπ θα συμμορφωθεί με το νόμο».

Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί μια ισχυρή απάντηση στην απόφαση που έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για την αποδοχή του ρωσικού αεροπορικού συστήματος S-400 διότι, χωρίς αποφασιστική δράση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η θέση μας στο ΝΑΤΟ και η ισχύς που έχει το καθεστώς των κυρώσεων μας εναντίον της Ρωσίας θα υποφέρει.

Ελπίζουμε επίσης ότι η Τουρκία θα μπορέσει μία μέρα να αναπροσανατολιστεί ως γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης και να επιστρέψει ως ένα εποικοδομητικό μέλος του ΝΑΤΟ που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αρχές.

Η αμερικανική εξωτερική πολιτική είναι πιο αποτελεσματική και ανθεκτική όταν γίνεται σε διακομματική βάση. Συμφωνούμε με τον υπουργό Πομπέο και πολλούς Ρεπουμπλικάνους της Γερουσίας ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία σύμφωνα με το νόμο. Αναμένουμε ότι θα ακολουθήσετε το νόμο και θα επιβάλλετε κυρώσεις στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση.

Την επιστολή συνυπογράφουν οι γερουσιαστές:  Ben Cardin (D-Md.), Jeanne Shaheen (D-N.H.), Chris Coons (D-Del.), Tom Udall (D-N.M.), Chris Murphy (D-Conn.), Tim Kaine (D-Va.), Ed Markey (D-Mass.), Jeff Merkley (D-Ore.) and Cory Booker (D-N.J.).

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: Democrats-Letter-to-Trump-re-Turkey-S-400-MENENDEZ

Η ώρα της μεγάλης κρίσης: Σύσκεψη στο Λευκό Οίκο Τραμπ-γερουσιαστών για τις κυρώσεις

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal