Ο Μάικ Πομπέο προσφέρει “συμβιβασμό” στους Τούρκους αν δεν λειτουργήσουν τους S-400

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μιλά σε Αμερικανούς βετεράνους. [State Department photo by Ron Przysucha/ Public Domain]




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπώο προέτρεψε την Τουρκία να μην “λειτουργήσει” το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία, τη στιγμήπου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ διστάζει να προχωρήσει στην εφαρμογή νέων κυρώσεων που απαιτούνται από το νόμο CAATSA.

“Θα μπορούσαν να υπάρξουν και να ακολουθήσουν περισσότερες κυρώσεις, αλλά ειλικρινά αυτό που θα θέλαμε πραγματικά είναι να μην καταστεί το S-400 λειτουργικό”, δήλωσε ο κ. Πομπέο την Πέμπτη σε συνέντευξή του στην τηλεόραση Bloomberg.

Σημειώνουμε ότι ο κ. Πομπέο δεν σχολίασε τις δηλώσεις του γερουσιαστή Γκράχαμ (ΕΔΩ).

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα ρήγμα μεταξύ του κ. Τραμπ και των Αμερικανών νομοθέτων σχετικά με τον καλύτερο τρόπο που πρέπει να απαντηθεί η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό σύστημα.

Οι ΗΠΑ ανέφεραν από καιρό ότι η κίνηση της Τουρκίας είναι ασυμβίβαστη με το ρόλο της τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στη συμμετοχή της στο πρόγραμμα παραγωγής αεροσκαφών F-35, από το οποίο έχει εκδιωχθεί.

Πάντως τονίζεταθ ότι ο κ. Τραμπ είναι απρόθυμος να θέσει περισσότερες κυρώσεις στην κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επικέντρωση του κ. Πομπέο στην υποχρέωση της Τουρκίας να μην καταστήσει το ρωσικό σύστημα “λειτουργικό” φαίνεται να σηματοδοτεί ένα βήμα πίσω από την προηγούμενη αμερικανική εστίαση στο γεγονός της ακύρωσης της αγοράς των S-400.

Μπορεί να είναι μία προσπάθεια να σφυρηλατήσει ένα συμβιβασμό, αναφέρει το πρακτορείο, καθώς η Τουρκία δεν έχει λάβει ακόμα τους πραγματικούς πυραύλους για το σύστημα. των S-400.

Τελεσίγραφο-διέξοδος στην Τουρκία: Κυρώσεις εκτός εάν δεν ενεργοποιήσετε τους S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: