Ο Ερντογάν επιλέγει τη σύγκρουση με την ΕΕ, καθώς βυθίζεται η τουρκική οικονομία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ευρισκόμενος στη Βοσνία, εκμεταλλεύθηκε και την απαράδεκτη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα. EPA, FEHIM DEMIR




Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογαν συνεχίζει την αντιπαράθεσή του με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνεχίζει την κλιμάκωση της διένεξης γύρω από τις παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο, εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για την τουρκική οικονομία, αναφέρει ο δημοσιογράφος Andrew Rettman στην ιστοσελίδα EUobserver.

Προσθέτει τα εξής:

Ο Ταγίπ Ερντογαν είπε ότι η Ευρώπη απέτυχε να βοηθήσει την Τουρκία να φροντίσει τους Σύρους πρόσφυγες ή να προχωρήσει σε θετικές ενταξιακές υποσχέσεις για τα βαλκανικά κράτη. “Αποτρέψαμε πολλές ανθρωπιστικές τραγωδίες στο Αιγαίο και παράνομες διελεύσεις συνόρων προς την Ευρώπη… Αλλά δεν είδαμε την υποστήριξη και την ανθρωπιστική προσέγγιση που αναμέναμε από τους Ευρωπαίους φίλους μας κατά τη δύσκολη αυτή διαδικασία”, είπε σε σύνοδο στο Σεράγεβο τη Δευτέρα 8 Ιουλίου.

  • “Πρόσφατα, ορισμένοι κοντόφθαλμοι λαϊκιστικοί κύκλοι μπλόκαραν την Ευρωπαϊκή πολιτική διεύρυνσης”, είπε επίσης, αναφερόμενος στην απόφαση της ΕΕ να αναβάλλει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. “Αρνητικές τάσεις στην κατεύθυνση του διχασμού και της διάκρισης έχουν εξαπλωθεί στην ήπειρο και θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την εσωτερική ειρήνη εντός της ΕΕ αλλά και την ελπίδα και τις δυναμικές της βαλκανικής περιοχής”, πρόσθεσε.

Ο Erdogan έκανε τις ανωτέρω δηλώσεις καθώς δύο τουρκικά πλοία προχωρούν σε γεωτρήσεις στα διαφιλονικούμενα ύδατα ανοιχτά της Κύπρου, Ευρωπαϊκού κράτους – μέλους. Οι δηλώσεις έρχονται επίσης μετά τη συμπλοκή των φρουρών του με Βόσνιους αστυνομικούς του αεροδρομίου, όταν αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους, σε ένα περιστατικό που για πολλούς αποτελεί ένδειξη της τουρκικής αλλαζονείας.

“Οι σωματοφύλακες του Erdogan ήταν επιθετικοί και συμπεριφέρονταν σαν να βρίσκονταν στη χώρα τους”, είπε στον τύπο ο Zoran Galic, επικεφαλής της βοσνιακής αστυνομίας. “Καλούμε την Τουρκία να απέχει από οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα”, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών όσον αφορά την αντιπαράθεση για το φυσικό αέριο. “Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις ενέργειες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αποχή από ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή”, πρόσθεσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η ΕΕ απείλησε την Τουρκία με κυρώσεις αν συνεχιστούν οι γεωτρήσεις, κάτι που θα σήμαινε περικοπές της Ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας και πάγωμα του δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με κυρώσεις σε μια διαφορετική διένεξη που σχετίζεται με την πρόσφατη απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα.

  • Οι αντιπαραθέσεις του Erdogan με τους δυτικούς συμμάχους έρχονται εν μέσω δυσοίωνων προβλέψεων για την τουρκική οικονομία, με μερικούς οικονομικούς αναλυτές να λένε ότι αναζητά “αποδιοπομπαίους τράγους” για τα εσωτερικά προβλήματα. Οι αντιπαραθέσεις προκύπτουν επίσης σε μια περίοδο κατά την οποία η δημοτικότητά του είναι σε πτώση.

Ο οίκος αξιολόγησης με έδρα τις ΗΠΑ, Moody’s, κατέταξε περαιτέρω το αξιόχρεο της Τουρκίας στην κατηγορία junk, σε μια καταγγελία για τον απολυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης του Erdogan. Εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Λονδίνο, η Ashmore Group, είπε ότι η Τουρκία ενδέχεται να μετατραπεί σε Βενεζουέλα σε όρους οικονομικής κατάρρευσης, αν ο Erdogan συνεχίσει να αναμειγνύεται στη δημοσιονομική πολιτική.

“Η κυβέρνηση…κατηγορεί άλλους αντί να κατηγορεί τον εαυτό της, διότι αυτό αποδίδει πολιτικά, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να προκαλεί μεγαλύτερες ανησυχίες σε επενδυτές και επιχειρηματίες, καθώς ο Erdogan θα χρειαστεί ολοένα περισσότερους αποδιοπομπαίους τράγους όσο επιδεινώνεται η οικονομία”, αναφέρει ο Jan Dehn από την εταιρεία. Οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν “σύντομα δράση για να υπερασπιστούν τον πλούτο τους και τα έσοδά τους – αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαρροή κεφαλαίων, την απομάκρυνση των επενδύσεων και άλλες στρατηγικές αντιστάθμισης”, πρόσθεσε.

Ωστόσο αυτό ίσως επιφέρει αντεπίθεση από την πλευρά του Erdogan με “κεφαλαιακούς ελέγχους, εθνικοποιήσεις, υποχρεωτική μετατροπή των συμβάσεων από λίρα σε ευρώ” και “τελικά, η κυβέρνηση δεν θα έχει χρηματοδότηση, ανάπτυξη, μέλλον και θα βυθιστεί σε μια μεγάλη κρίση”, είπε το στέλεχος της εταιρείας.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Erdogan picks EU fight, as Turkish economy tanks

Ο πρόεδρος Ερντογάν και κεντρικός τραπεζίτης: Ανακοίνωσε αλλαγές στη λειτουργία της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: