Ο δημοσιογράφος Ντάβιντ Σασόλι θα γίνει σήμερα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου [live]

O Ιταλός, σοσιαλιστής πρωην δημοσιογράφος Νταβίντ Μαρία Σασόλι που αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Φωτογραφία via wikipedia
Οι Ντάβιντ Σασόλι από τους Σοσιαλιστές, Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, Γιαν Ζαχραντίλ από την Ομάδα τωνΕυρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και Σίρα Ρέγκο από την Αριστερά είναι οι τέσσερις υποψήφιοι για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το πρωί της Τετάρτης στο Στρασβούργο.

Η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών θα στηρίξει τον Ιταλό ευρωβουλευτή Νταβίντ-Μαρία Σασόλι ως υποψήφιο για την προεδρία. Ο Σασόλι θα υποστηριχθεί επίσης από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Σύμφωνα μάλιστα με τα αποτελέσματα της πρώτης ψηφοφορίας ο Σασόλι προηγείται με μεγάλη διαφορά.

Ο Σασόλι, 63 ετών, είναι πρώην δημοσιογράφος που εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 με το Δημοκρατικό Κόμμα. Από το 2014 ήταν αντιπρόεδρος του σώματος.

Τα ονόματα των τεσσάρων υποψήφιων ανακοινώθηκαν επίσημα αργά το βράδυ της Τρίτης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει το πρωί της Τετάρτης στις 10.00πμ (ώρα Ελλάδας).

Της διαδικασίας θα προεδρεύσει ο απερχόμενος Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, επικουρούμενος από οκτώ ψηφολέκτες οι οποίοι επιλέχθηκαν την Τρίτη με κλήρωση κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Σώματος.

Όπως δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, η ομάδα του βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Σοσιαλιστές για τον υποψήφιο Πρόεδρο του ΕΚ για το πρώτο μισό της θητείας.

«Επαφίεται στους Σοσιαλιστές & Δημοκράτες να παρουσιάσουν έναν υποψήφιο για την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βέμπερ.

Αναφερόμενος στην απόφαση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, σε σχέση με τα πρόσωπα που θα καταλάβουν τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, ο κ. Βεμπερ είπε επίσης ότι το ΕΛΚ χαιρετίζει την απόφαση, ωστόσο «είναι μια λυπηρή ημέρα» σε σχέση με το πώς το Συμβούλιο χειρίστηκε τη διαδικασία.

Για το δεύτερο μισό της πενταετούς θητείας του Προέδρου του ΕΚ, ο κ. Βέμπερ έκανε λόγο για σεβασμό στην ισορροπία δυνάμεων, λέγοντας ότι το ΕΛΚ θα μπορέσει να εκπροσωπήσει τον θεσμό για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

«Το ΕΛΚ ήταν πάντοτε υπεύθυνο και πάντοτε αναλαμβάναμε την ευθύνη όταν αυτό ήταν αναγκαίο για το μέλλον της Ευρώπης και σήμερα θα κάνουμε το ίδιο», δήλωσε ο κ. Βέμπερ στους δημοσιογράφους.

Μετά τον ή την Πρόεδρο, οι Ευρωβουλευτές θα εκλέξουν και 14 Αντιπροέδρους. Η ψηφοφορία για την εκλογή των πέντε Κοσμητόρων θα ξεκινήσει την Πέμπτη, 4 Ιουλίου στις 10.00 (ώρα Κύπρου).

Με πληροφορίες από euronews

Ξεκίνησε επιτέλους η σύνοδος κορυφής της ΕΕ: Ελπίδες για συμφωνία στις κορυφαίες θέσεις

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal