Ο δικτατορικός Ερντογάν παίζει με τον αφελή Τραμπ: Και στη μέση Ελλάδα και Κύπρος…

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Official White House Photo by Shealah Craighead




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Μέσα σε όλα εκείνα τα λανθάνοντα που λέει σχεδόν καθημερινά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενίοτε ακούγονται και ορισμένες αλήθειες.

«Έχουμε μια περίπλοκη κατάσταση», δήλωσε εκείνος από την Ιαπωνία, αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας, σε μια προσπάθεια προφανώς να στείλει το μήνυμα ότι εάν τελικώς δεν υπάρξουν αμερικανικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους ρωσικούς S-400, θα φταίει το περίπλοκο της κατάστασης… και ο Ομπάμα.

  • Πράγματι, «έχουμε μια περίπλοκη κατάσταση», οι περιπλοκές της οποίας, ωστόσο, ξεκινούν (και) από την Ουάσιγκτον. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι εκείνες που ενίοτε στέλνουν αντιφατικά μηνύματα (ας όψεται ο πρόεδρός τους) και όχι η Τουρκία του Ερντογάν που, αντιθέτως, παραμένει προκλητικά σταθερή ως προς τις πειρατικές διεκδικήσεις της.

Διότι, όπως και να το δει κανείς, είναι σε ένα βαθμό προβληματικό όταν ο πρόεδρος λέει άλλα (θετικά για την Τουρκία και τον Ερντογάν) ενώ το  Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο από την άλλη λένε άλλα (αρνητικά για την Τουρκία και τον Ερντογάν).

Ο Τραμπ δεν έχει, ακόμη, προλάβει να κλείσει ούτε καν τρία χρόνια στην εξουσία. Μέσα σε αυτό το διάστημα, πρόλαβε ωστόσο να αλλάξει δύο υπουργούς Εξωτερικών (Ρεξ Τίλερσον, Μάικ Πομπέο), τρεις συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας (Μάικλ Φλιν, Χ. Ρ. Μακμάστερ, Τζον Μπόλτον) και τρεις υπουργούς Άμυνας (Τζιμ Μάτις, Πάτρικ Σάναχαν, Μάρκ Έσπερ).

  • Ο Πάτρικ Σάναχαν, που υπέγραψε ως υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ εκείνη την πραγματικά σκληρή επιστολή προς τον Ακάρ στις αρχές Ιουνίου, δεν βρίσκεται πλέον στη θέση του. Αποχώρησε, όπως είχε αποχωρήσει πριν από αυτόν και «ο µεγαλύτερος φίλος της Ελλάδας στο Στέιτ Ντιπάρτµεντ» Γουές Μίτσελ, ο άνθρωπος που από την θέση του επικεφαλής των ευρωπαϊκών και ευρασιατικών υποθέσεων έθεσε τις βάσεις για την έναρξη του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ναι, πέρα από τις όποιες αλλαγές προσώπων, η αμερικανική εξωτερική πολιτική τείνει να έχει συνέχεια. «Οι πολιτικοί και οι διπλωμάτες έρχονται και φεύγουν, αλλά αυτό που έχουμε χτίσει θα μείνει», δήλωσε στις 2 Ιουλίου ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ από τη Θεσσαλονίκη.

Ναι, το σοφό θα ήταν όσα έχουν χτίσει Αθήνα και Ουάσιγκτον να παραμείνουν. Αρκεί, βέβαια, να μην τα τορπιλίσει (στέλνοντας F-35 πάνω από το Αιγαίο ή στρέφοντας S-400 ενάντια σε ελληνικά F-16) ένας αναθεωρητής ηγέτης όπως είναι ο Ερντογάν με την ανοχή ενός ανερμάτιστου ηγέτη όπως είναι ο Τραμπ.

Όσο για εκείνα τα νομοσχέδια που έχουν κατατεθεί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και τρίζουν τα δόντια στην Τουρκία, να σημειωθεί πως παραμένουν προς το παρόν νομοσχέδια. Για να γίνουν νόμοι, θα πρέπει πρώτα να τα υπογράψει και ένας πρόεδρος ονόματι Τραμπ. Ο ίδιος που υποστήριξε ότι ο Ερντογάν «κάνει πολύ καλή δουλειά» από την Οσάκα.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Τι λέει το Διεθνές Δίκαιο: Έχει δικαιώματα η Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: