Ο Αλέξης προσπαθεί να διασώσει ότι μπορεί, βλέπουν στη Γαλλία: Εναντίον του μία δυναστεία…

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην κοινή εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων Πρασίνων με αφορμή την κοινή κάθοδο στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, Τρίτη 3 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Στο περιοδικό L’Express δημοσιεύεται άρθρο του Clément Daniez, με τίτλο: «Στην Ελλάδα, μια δυναστεία της Δεξιάς για να εκθρονίσει τον Τσίπρα».

Αναφέρει:

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης χρέους, ο θυμός εναντίον των παλαιών κομμάτων έχει υποχωρήσει στην Ελλάδα. Μια επιτυχία στις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι κοντά για τη δεξιά αντιπολίτευση.

Η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν δώδεκα μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού κόμματος του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, από το 2015. Στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου, νίκησε στις ευρωπαϊκές, δημοτικές και περιφερειακές εκλογές – η Κρήτη είναι η μόνη από τις 13 περιφέρειες που της ξέφυγε.

Προσπαθώντας να διασώσει ό,τι μπορεί, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να προχωρήσει σε γενικές εκλογές, που είχαν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Αυτή η προσπάθεια της τελευταίας ευκαιρίας δεν φαίνεται να μπορεί να εμποδίσει την επιστροφή στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δεν βρίσκει αρκετά σκληρά λόγια εναντίον των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους περιγράφει ως «ψεύτες και ανίκανους», ειδικά στα οικονομικά ζητήματα.

Ο πρώην τραπεζίτης, ηλικίας 51 ετών, προβάλλει την μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη και δίνει προτεραιότητα στη δημόσια ασφάλεια. Επίσης χρησιμοποιεί τον εθνικισμό που προκάλεσε η συμφωνία για το νέο όνομα της μικρής γειτονικής δημοκρατίας, της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτός ο απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μεγάλος μεταπολεμικός πολιτικός και ανιψιός του Ελευθέριου Βενιζέλου, που θεωρείται ιδρυτής της σύγχρονης Ελλάδας, ηγήθηκε της κυβέρνησης από το 1990 έως το 1993 (…) Στην ίδια σελίδα δημοσιεύονται σύντομες ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η Ελλάδα βγήκε από το πρόγραμμα που επέβαλαν οι πιστωτές της;

Ναι, από τον Αύγουστο του 2018, μετά την επιστροφή στην ανάπτυξη το προηγούμενο έτος. Παρά το πλεόνασμα του προϋπολογισμού τα τελευταία τρία χρόνια, η χώρα παραμένει υπό την εποπτεία της ΕΕ και του ΔΝΤ. Αν και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από 26% το 2015 σε 18,5%, παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη.

Γιατί αναμένεται να τιμωρηθεί ο Αλέξης Τσίπρας στις εκλογές;

Ο νέος ηγέτης είχε υποσχεθεί να τερματίσει την λιτότητα και κέρδισε την υποστήριξη του πληθυσμού με δημοψήφισμα. Κάτω από την πίεση των Βρυξελλών και των άλλων ευρωπαίων ηγετών, αναγκάστηκε τελικά να εγκαταλείψει το ριζοσπαστικό του αριστερό του πρόγραμμα, προκειμένου να αποφύγει την έξοδο της χώρας του από το ευρώ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έχει εξαφανιστεί;

Το ισχυρό ΠΑΣΟΚ, που θεωρήθηκε ένας από τους υπευθύνους της κρίσης, κατέρρευσε στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, λαμβάνοντας λιγότερο από το 5% των ψήφων. Από τότε μετονομάστηκε σε ΚΙΝΑΛ, και κατέλαβε τη τρίτη θέση στις ευρωπαϊκές εκλογές, με 8%.

Ο “ενάρετος κύκλος” του Κυριάκου μέσα από το Reuters: Ξέρει ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: