Ο Ακάρ προκαλεί χυδαία τον Τραμπ: Έτοιμο το σχέδιο εισβολής εναντίον των Κούρδων (YPG)

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ με τους Τούρκους στρατηγούς. Φωτογραφία υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας




Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χούλουσι Ακάρ συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματικούς του τουρκικού στρατού την Πέμπτη για να συζητήσει πιθανή επίθεση ανατολικά του ποταμού Ευφράτη στη Συρία εναντίον των Κούρδων μαχητών του YPG, καθώς η Άγκυρα προειδοποίησε για μια διασυνοριακή επιχείρηση, ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για καθαρό εκβιασμό εναντίον της Αμερικής και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τα άλλα αντιστέκεται στην επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αντισυμμαχική απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400. Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να επιτεθούν εάν καταρρεύσουν οι συνομιλίες με τους Αμερικανούς για τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

Η συνάντηση ήρθε μια μέρα αφού η Τουρκία δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια επίθεση, εκτός εάν η συμφωνία για μια προγραμματισμένη ζώνη ασφαλείας στη Συρία μπορεί να επιτευχθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι εξαντλήθηκε η υπομονή της με την Ουάσινγκτον.

Η επιχείρηση, η οποία θα σήμαινε την τρίτη τουρκική εισβολή στη Συρία σε πολλά χρόνια, για πρώτη φορά σηματοδοτήθηκε από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά αργότερα τέθηκε σε αναμονή μετά από παράκληση του κ. Τραμπ.

Μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με την προγραμματισμένη απόσυρση των ΗΠΑ από τη βόρεια Συρία, οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια ζώνη εντός της Συρίας και κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων της με την Τουρκία, υπό τον όρο ότι θα απομακρύνονταν οι κουρδικές πολιτοφυλακές των YPG. Στη συνέχεια ο κ. Τραμπ ακύρωσε την απόφαση του.

Όπως είναι γνωστό, το YPG ήταν ο κύριος σύμμαχος της Ουάσιγκτον επί του εδάφους στη Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά η  Τουρκία το θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, που δεν μπορεί να διακριθεί από τους μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) που διεξάγουν εξέγερση στην Τουρκία.

Η Άγκυρα αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σταματήσει την πρόοδο για τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας και ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να διακόψει τις σχέσεις της με το YPG.

Μια αντιπροσωπεία των ΗΠΑ με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένουγια τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι παρουσίασε προτάσεις αυτή την εβδομάδα, οι οποίες δεν ικανοποίησαν τους Τούρκους αξιωματούχους, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβουσογλου.

Την Πέμπτη, ο κ. Ακάρ είπε στους Τούρκους στρατιωτικούς ότι η Άγκυρα είχε εκθέσει την άποψή της στην αντιπροσωπεία των ΗΠΑ. “Τους υπογράμμισα για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε ανοχή για τυχόν καθυστερήσεις και ότι θα χρησιμοποιήσουμε την πρωτοβουλία μας αν χρειαστεί”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. Εννοεί την εισβολή εναντίον της Συρίας.

Νωρίτερα την Πέμπτη, Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η Άγκυρα και η Ουάσιγκτον θα συνεχίσουν να συζητούν τη σχεδιαζόμενη ασφαλή ζώνη παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων.

“Δεν μπορούμε να μοιραστούμε τις λεπτομέρειες καθώς οι προσπάθειες βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι στόχοι μας είναι σαφείς. Ο τουρκικός στρατός είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να το κάνει αυτό “, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους σχετικά με τη ζώνη ασφαλείας.

Επανέλαβε την απογοήτευση της Τουρκίας ότι δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή μια συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από ένα χρόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να «καθαρίσουν» τη συριακή πόλη Manbij από τους μαχητές του YPG.

“Παρά τη δουλειά μας, δεν έχει επιτευχθεί ο τελικός στόχος του οδικού χάρτη του Manbij, ο οποίος είναι να καθαριστεί η περιοχή από το YPG, να συλλεχθούν τα βαριά όπλα και να μην δημιουργηθεί μια τοπική διοίκηση. Υπάρχουν ακόμα περίπου 1.000 τρομοκράτες στην περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος, αναφερόμενος στο YPG.

Οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον έχουν διαταραχθεί με πλήθος ανοικτών ζητημάτων, αλλά η αγορά από την Τουρκία των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 έφερε τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ στο χείλος μιας από τις μεγαλύτερες ρήξεις στους δεσμούς τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έχουν αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής των αεροσκαφών F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων. Έχει επίσης τονιστεί ότι η Τουρκία ενδέχεται να αντιμετωπίσει πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τη συμφωνία της με τη Ρωσία.

Η Τουρκία απέρριψε τις προειδοποιήσεις, αντλώντας τις ελπίδες της σε συμπαθητικές παρατηρήσεις του Προέδρου Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι η Άγκυρα αντιμετωπίστηκε άδικα. Ο Τραμπ αν και διαφωνεί, δεν απέκλεισε ακόμα την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Την Πέμπτη, στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ενώ η Ρωσία προσφέρθηκε να παράσχει στην Τουρκία τα αεροσκάφη SU-35 της, αν η Άγκυρα τους τα ζητήσει, δεν υπήρξαν συνομιλίες για την προμήθεια εναλλακτικών λύσεων για τα F-35. Ωστόσο, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία θα έβλεπε και αλλού εάν δεν της δοθούν τελικά τα αμερικανικά αεροπλάνα.

Ο πρόεδρος Τραμπ έγινε “ατζέντης” της Τουρκίας και όχι της Αμερικής όπως λέει το σύνθημα του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: