Νέος εκλογικός νόμος στη Βουλή: κατάργηση απλής αναλογικής & ψήφο στους απόδημους

Interion Minister, T.Theodorikakos.ΑNA-MPA.




Το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο Τάκης Θεοδωρικάκος ως υπουργός Εσωτερικών θα αφορά στις αλλαγές του εκλογικού νόμου.

Όπως έχει γίνει σαφές προεκλογικά και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η απλή αναλογική που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία θα γίνουν οι αμέσως επόμενες εκλογές.

Η μοναδική περίπτωση να μη συμβεί αυτό είναι να αλλάξει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος και να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι αλλαγή εκλογικού νόμου με λιγότερους από 200 ψήφους ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Για τη σχετική διαδικασία απαιτούνται 180 ψήφοι κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος που θα ξεκινήσει σύντομα. Τόσες ακριβώς όσες έχουν μαζί οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ.

Φυσικά για να δεχθεί το ΚΙΝΑΛ να συμπράξει στην αλλαγή του Συντάγματος θα πρέπει πρώτα να έχει συμφωνήσει στον εκλογικό νόμο.

Με τα όσα είναι γνωστά έως σήμερα, η Φώφη Γεννηματά συμφωνεί με την κατάργηση της απλής αναλογικής αλλά όχι με την επαναφορά του bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Είναι σαφές λοιπόν ότι ο κ. Θεοδωρικάκος θα πρέπει να συζητήσει προκειμένου να εξασφαλίσει ένα κοινά αποδεκτό σύστημα, εφόσον φυσικά θέλει να υπάρξει και η πρακτική εφαρμογή του μέσω της αναθεώρησης.

Επιπλέον, με το νομοσχέδιο θα καθιερωθεί η δυνατότητα της ψήφου των αποδήμων στις χώρες όπου κατοικούν. Αυτό αφορά αρκετές δεκάδες αν όχι και εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που τώρα δεν μπορούν να ψηφίσουν.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: