Νέο μήνυμα της Βουλής των ΗΠΑ στον Ερντογάν: Επιλέγετε τους εχθρούς μας, τους Ρώσους

File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με την ηγεσία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής. Δίπλα στον Τσαβούσογλου διακρίνεται ο Έλιοτ Ένγκελ. Φωτογραφία της Επιτροπής




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ. 

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Michael McCaul από το Τέξας, έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία για την υπόθεση του ρωσικού συστήματος S-400, που αγόρασε η Άγκυρα θυμώνοντας την αμερικανική κυβέρνηση.

Αποκάλυψε ότι μαζί με τον πρόεδρος της Επιτροπής Έλλιοτ Ένγκελ (Δημοκρατικός από τη Νέα Υόρκη), συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του είπαν λίγο-πολύ ότι η Αμερική σας έσωσε από την απειλή της Σοβιετικής Ένωσης και εσείς τώρα συμμαχείτε με τη Ρωσία, που αποτελεί τον υπ’ αριθμό ένα εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ταυτόχρονα πρόσφερε σθεναρή υποστήριξη στο Ισραήλ, που το χαρακτήρισε «φάρο της Δημοκρατίας και της ελπίδας».

Σε ότι αφορά την Τουρκία, τόνισε:

“Ο Πρόεδρος (της Επιτροπής) Engel και εγώ συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τον Τούρκο Πρέσβη και τους είπαμε:

«Ξέρετε ότι σας αφήσαμε να μπείτε στο ΝΑΤΟ λόγω της απειλής της Σοβιετικής Ένωσης εναντίον της Τουρκίας. (Γι’ αυτό) δεν έχει νόημα να αγοράσετε το σύστημα S-400 από τη Ρωσία που πραγματικά βρίσκεται απέναντι άμεσα στο μαχητικό F-35».

Συνεπώς, ψηφίσαμε νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο καταδικάζουμε την Τουρκία και της προσφέραμε το σύστημα Patriot, σε αντίθεση με το S-400, το οποίο είναι ρωσικό. Και σταματήσαμε τις πωλήσεις των F-35 μέχρι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Ισχυρίζονται ότι αγόρασαν αυτά, αυτό το σύστημα. Πιστεύουμε ότι έχουν ακόμα χρόνο να αλλάξουν την απόφαση και να σταματήσουν την αγορά. Αυτή είναι μια πορεία, που νομίζω ότι η Τουρκία δεν θα ήθελε να ακολουθήσει, ως ιστορικός σύμμαχος»

Αναφορικά με το ερώτημα γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής απάντησε:

“Είμαστε δεμένοι με το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό. Είναι ο φάρος της ελπίδας και της δημοκρατίας σε μια πολύ άσχημη γειτονιά … Είναι ο ισχυρότερος σύμμαχός μας στη Μέση Ανατολή και δεν μπορούμε να το ξεχάσουμε αυτό. Και είναι προς το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας να τους υποστηρίξουμε σθεναρά».

Το Κρεμλίνο μίλησε: Σύμφωνα με το σχέδιο η παράδοση των S-400, είπε ο εκπρόσωπος Πούτιν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: