Νέο δόγμα για τη μεταναστευτική πολιτική: Οι έξι προτεραιότητες που έθεσε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (A) και ο ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος (Δ), συμμετέχουν σε σύσκεψη εργασίας για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια με την συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Δευτέρα Πέμπτη 15 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
Σειρά μέτρων που θα διαμορφώνουν το πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους συναρμόδιους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

  • Είχε προηγηθεί συνάντηση το πρωί της Δευτέρας, με τον Ευρωπαίο επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και εν συνεχεία προήδρευσε σε σύσκεψη με την παρουσία και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργου Κουμουτσάκου και του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Στη σύσκεψη ιεραρχήθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, πάντα σε στενή συνεργασία και με την τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς το αμέσως επόμενο διάστημα να επικεντρώσουν τις ενέργειές τους:

1. Στην άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με πρώτη προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.

2. Στην ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων, με ένα νέο ολοκληρωμένο σχέδιο που θα θέτει την ευρωπαϊκή δύναμη υπό ελληνική διοίκηση με ξεκάθαρους επιχειρησιακούς κανόνες δράσης. Υπενθυμίζεται, ότι σε αυτό το σχέδιο περιλαμβάνεται η καλύτερη αξιοποίηση των δυνάμεων του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), η εντατικοποίηση των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος με παράλληλη αναβάθμιση του υλικοτεχνικού του εξοπλισμού, και η πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με απόλυτη διαφάνεια.

3. Στην αναμόρφωση -μέχρι το τέλος του 2019- του θεσμικού πλαισίου της χορήγησης ασύλου, με στόχο τη σύντομη, δίκαιη και αποτελεσματική απονομή του.

4. Στην πιστή εφαρμογή της κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και την αποσυμφόρηση των νησιών.

5. Στην ολοκλήρωση των εργασιών για το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης στη Σάμο, ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και του μετανάστες.

6. Στην ενσωμάτωση κοινοτικών Οδηγιών για την πολιτική ασφάλειας.

Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό, αλλά χρειάζεται και η συνεργασία με την Τουρκία δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη από το παρελθόν. Σημείωσε ότι αυξάνονται οι ροές αλλά αντιμετωπίζονται. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη είπε χαρακτηριστικά. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να υπάρχουν αποτελέσματα στο μεταναστευτικό και παρέπεμψε σε ανακοίνωση που θα εκδώσει αργότερα η ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα επισήμανε τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας. Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία η οποία θα φέρει ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Από την πλευρά του ο αρμόδιος για τα μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος είπε ότι η Ελλάδα θα κάνει αυτά που της αναλογούν αλλά θα ζητήσει αλληλεγγύη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal