File Photo: Σε ιστιοφόρο επέβαιναν οι αλλοδαποί που διασώθηκαν από πλοίο στα ανοιχτά της Πύλου. EPA, ELIO DESIDERIO




Ξεπερνούν τους 400 οι άνθρωποι που πνίγηκαν στο ναυάγιο με τις τρεις λέμβους ανοικτά της πόλης Χομς στη Λιβύη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εθελοντών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι περιέθαλψαν 135 επιζώντες και που βασίζονται στις μαρτυρίες τους.

“Προφανώς, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη θάλασσα”, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζιλιέν Ράικμαν, ο επικεφαλής της αποστολής των MSF για τη Λιβύη, που έχει την έδρα της στην Τύνιδα.

  • Σύμφωνα με τον Ράικμαν, οι μετανάστες αναχώρησαν γύρω στις 7:00 το απόγευμα της Τετάρτης, μόλις έδυσε ο ήλιος, με τρία πλοιάρια που ήταν δεμένα μεταξύ τους. Η μία λέμβος πηγαινοερχόταν για να γεμίσει τις άλλες δύο με 300 ανθρώπους. Στην τελευταία της μεταφορά, επιβίβασε με τη σειρά της άλλους 100, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά οι μετανάστες ήταν γύρω στους 400.

Η οργάνωση παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε δύο ομάδες διασωθέντων, αποτελούμενες από 53 και 82 ανθρώπους, δηλαδή συνολικά 135. Από αυτούς, οι επτά εισήχθησαν σε τοπικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Ράικμαν, όλοι τους μεταφέρθηκαν στην ξηρά από Λίβυους ψαράδες και όχι από την ακτοφυλακή.

  • “Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ. Ένας άνδρας που τον τράβηξαν από το νερό ενώ πνιγόταν είδε όλη του την οικογένεια να χάνεται”, συνέχισε, εξηγώντας ότι ανησυχεί επειδή έχουν σωθεί ελάχιστα παιδιά: “Προφανώς, πολλά άλλα χάθηκαν”, είπε.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 145 άνθρωποι σώθηκαν και άλλοι 110 αγνοούνται. Ένας εκπρόσωπος των λιβυκών αρχών, ο στρατηγός Αγιούμπ Κάσεμ, είπε ότι οι αγνοούμενοι είναι 115.

  • Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα ανοιχτά της Χομς συνεχίζεται ακόμη, αυτή τη φορά από τη λιβυκή ακτοφυλακή, είπε ο Ράικμαν, επιμένοντας ότι οι ψαράδες ήταν εκείνοι που διέσωσαν τους ναυαγούς.

Από τις αρχές του έτους, 426 άνθρωποι πνίγηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον απολογισμό του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε μαρτυρίες επιζώντων. “Όμως πόσα πλοιάρια χάθηκαν εντελώς και δεν θα μετρηθούν ποτέ;” διερωτήθηκε ο Ράικμαν.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Συντονισμό δυνάμεων στον Κόλπο θέλει η Γαλλία: Συνοδεία βρετανικού ΠΝ η διέλευση πλοίων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: