Να “αποσύρουν” τα αλυτρωτικά μνημεία και τους Ήλιους της Βεργίνας σκέφτονται οι Σκοπιανοί

FILE PHOTO: Ένας Σκοπιανός με παραδοσιακή στολή και κρατώντας την σκοπιανή σημαία συμμετέχει σε τελετή γάμου στο χωριό Galicnik, 150 χιλιόμετρα από τα Σκόπια. EPA, GEORGI LICOVSKI




Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ζήτησε να της δοθούν λίστες με μνημεία και οδούς τα ονόματα των οποίων προέρχονται από την ελληνική ιστορία, αλλά και με τις εγκαταστάσεις που ακόμη φέρουν τον Ήλιο της Βεργίνας, αναφέρει σε ανάρτησή της, η ενημερωτική ιστοσελίδα «EMAGAZIN».

Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησε λίστα με τα μνημεία και τις οδούς που ανήκουν στην ελληνική ιστορία, καθώς και με εγκαταστάσεις με τον Ήλιο της Βεργίνας» προκειμένου να δρομολογηθούν αλλαγές.

Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η εν λόγω ιστοσελίδα, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ ανέθεσε στη Γενική Γραμματεία να στείλει άμεσα εγκύκλιο προς όλους τους κρατικούς θεσμούς και τις μονάδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να ενημερώσουν για τον ακριβή αριθμό μνημείων και ονομασιών μνημείων, δημόσιων κτιρίων και υποδομών (δρόμων, πλατειών κ.λπ.) που αφορούν στην ελληνική ιστορία και στον ελληνικό πολιτισμό. Ζητήθηκε, επίσης, να διευκρινίζεται ποιος είναι ο κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων κάθε έργου και ως προς ποιο μέρος και ποιος είναι αρμόδιος για τη συντήρηση του κάθε έργου.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που μεταφέρει η ιστοσελίδα του ΕΘΝΟΥΣ, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία να στείλει άμεσα εγκύκλιο προς όλους τους κρατικούς θεσμούς και προς τις μονάδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να παράσχουν ενημέρωση σχετικά με τους δημόσιους χώρους (κτίρια, διαβάσεις πεζών, γέφυρες, δρόμοι κ.ά.) στους οποίους έχει τοποθετηθεί το σύμβολο του Ήλιου της Βεργίνας.

Από τη Γενική Γραμματεία της βορειομακεδονικής κυβέρνησης, όπως σημειώνεται, ζητήθηκε επίσης να προμηθεύσει όλους τους κρατικούς θεσμούς και τις μονάδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με ένα ειδικό Εγχειρίδιο για την Εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αλλάζουν οι ονομασίες στα Σκόπια

Παράλληλα, όπως σημειώνουν σε δημοσιεύματά τους κάποια από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας («MIA», «SLOBODEN PECHAT», «VECHER»), ο προερχόμενος από την παράταξη SDSM του Ζόραν Ζάεφ, Δήμαρχος της πόλης των Σκοπίων, Πέτρε Σιλέγκοφ, αποφάσισε να αλλάξει τις ονομασίες μέρους των οδών, λεωφόρων, γεφυρών, πάρκων και πλατειών.

Για τον σκοπό αυτό, όπως σημειώνεται στα σχετικά δημοσιεύματα, στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης των Σκοπίων έχει πλέον δημοσιευθεί ένα ερωτηματολόγιο μέσω του οποίου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, μέχρι τις 18 Αυγούστου του 2019, να καταθέτουν τις δικές προτάσεις για νέες ονομασίες. Αλλά και όσοι δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, θα έχουν, όπως αναφέρεται, τη δυνατότητα να στέλνουν τις προτάσεις τους ταχυδρομικώς.

Βορειομακεδονικό «φάουλ» στο Τορόντο

Παράλληλα, ωστόσο, έχουν κάνει την εμφάνισή τους και καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, στο Γενικό Προξενείο της Βόρειας Μακεδονίας στο Τορόντο εξακολουθεί να υπάρχει επιγραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Επιστρέφουν στην Τουρκία από τις ΗΠΑ οι πιλότοι και το προσωπικό που εκπαιδεύονται στα F-35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: