Μπόρις Τζόνσον: Ένας “φαντασιόπληκτος” που θέλουν οι πολίτες, αλλά όχι και ο Τύπος

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. EPA, WILL OLIVER




Σπάνια ο βρετανικός Τύπος έχει γράψει τόσο άσχημα για έναν πολιτικό, ο οποίος φαίνεται πάντως με τον χαρακτηριστικό θεατρικό τρόπο του να πείθει πολιτικούς και πολίτες.

Ο κύριος σχολιαστής των Financial Times χαρακτηρίζει τον Μπόρις Τζόνσον ακατάλληλο για πρωθυπουργό. Την προηγούμενη Δευτέρα απάντησε στην ερώτηση πότε έκλαψε για τελευταία φορά ότι αυτή ήταν όταν του έκλεψαν το ποδήλατό του, που του είχε δώσει το όνομα Μπάικι. «Είχα το ποδήλατο όλο το διάστημα που ήμουν δήμαρχος. Ποτέ δεν εκλάπη και το άφηνα παντού στην πόλη κλειδωμένο. Μόλις εξελέγη ο Σάντικ Καν (σ.σ. δήμαρχος από το κόμμα των Εργατικών) το ποδήλατο εκλάπη».

  • Η ιστορία του όμως δεν είναι παρά γέννημα της φαντασίας του, τουλάχιστον όπως ο ίδιος αποκάλυψε. Ο Μπόρις Τζόνσον δεν παύει να διηγείται «χαριτωμένες» υποτίθεται ιστορίες και σε μια από αυτές αποκάλυψε ότι το ποδήλατο του έπεσε σε μια λακκούβα, χάλασε και αναγκάστηκε να το πετάξει. Τέτοιες και άλλες ιστορίες του έχουν χαρίσει το προσωνύμιο «φαντασιόπληκτος».

«Υπήρξα αφεντικό του Μπόρις Τζόνσον και είναι εντελώς ακατάλληλος για πρωθυπουργός. Δεν μπορεί να αναγνωρίσει την αλήθεια, όταν κάποιος αντιπαρατίθεται μαζί του» έγραψε πρόσφατα ο Μαξ Χάστινγς από την εφημερίδα Daily Telegraph.

Δεν θα αποδεχθεί εύκολα λύση χωρίς συμφωνία
Ωστόσο υπάρχουν και κάποια λίγο πιο θετικά σχόλια όπως αυτά της Άνι Μακ Ελβόι, δημοσιογράφου από το περιοδικό Economist: «Ο Μπόρις είναι ένας χαρακτήρας γεμάτος ζωή αλλά μερικές φορές δύσκολος. Κάποιες φορές δεν μπορείς να τον εμπιστευθείς».

  • Παρά τα αρνητικά σχόλια εναντίον του, τα 160.000 μέλη των Τόρρηδων αναμένεται να αποφασίσουν υπέρ του. Τον Μπόρις Τζόνσον εμπιστεύονται κυρίως απογοητευμένοι υπέρμαχοι του Brexit. Η νέα ημερομηνία που έχει δοθεί για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι στο τέλος Οκτωβρίου και ο Τζόνσον υπόσχεται αυτή τη φορά να τηρηθεί η ημερομηνία εξόδου με ή χωρίς συμφωνία. Παράλληλα πάντως λέει ότι οι πιθανότητες μιας εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι μια στο εκατομμύριο.

Η Άνι Μακ Ελβόι λέει σχετικά:

«Μερικές φορές, πιστεύω ότι ο Τζόνσον είναι έξυπνος και ευέλικτος, πιο ευέλικτος από ό,τι φαίνεται από αυτά που λέει. Θα προσπαθήσει και πάλι να διαπραγματευθεί. Σε κάθε περίπτωση δεν θα δεχθεί εύκολα μια λύση χωρίς συμφωνία».

Ο Μπόρις Τζόνσον ανήκει στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της Βρετανίας με σπουδές στο Ίτον και την Οξφόρδη.

ΠΗΓΗ: DW, dpa

Όταν ο ήρωας της απόβασης στη Νορμανδία, βράβευσε την ακτιβίστρια Τούνμπεργκ [video,photos]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: