Μόσχα και Πεκίνο προκαλούν νευρικότητα στη Δύση: Η “ένωση” των δύο Αυτοκρατορίων

FILE PHOTO: Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κινέζο ομόλογό του Σιν Τζινπίνγκ στην πόλη Xiamen της Κίνας. EPA, MICHAEL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL




Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ προσπαθούν από κοινού να αναχαιτίσουν τη Δύση. Το γεγονός ότι δύο αυτοκρατορίες, Κίνα και Ρωσία, δηλώνουν οι καλύτεροι φίλοι και σπεύδουν σε έναν στρατηγικό εναγκαλισμό που σκοπό έχει να αντιπαρατεθεί στη Δύση, είναι φυσικό να προκαλεί νευρικότητα στην τελευταία, γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Σημειώνουν:

Η τεταμένη συνάντηση μεταξύ αεροσκαφών της Νότιας Κορέας και ενός ρωσικού αεροσκάφους επιτήρησης πάνω από τη θάλασσα της Ιαπωνίας ξεκαθαρίζει τις προθέσεις: Πεκίνο και Μόσχα δοκιμάζουν τις στρατηγικές συμμαχίες ασφάλειας της Δύσης ανά την υφήλιο. Τέτοια οικειότητα μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου δεν υπήρχε ούτε στις ημέρες πριν από τη σινοσοβιετική ρήξη στη δεκαετία του ’50 –τέτοια ευκολία συνεργασίας τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον εμπορικό, ενεργειακό και διπλωματικό τομέα.

Η νέα σημερινή εγγύτητα έχει στόχο να εξασφαλιστεί μια εναλλακτική ισχύς στη θέση της διεθνούς ισχύος των ΗΠΑ που θεωρείται ότι παρακμάζει αλλά και ένα άλλο, εναλλακτικό πρότυπο αντί της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας. Και πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω από μια αμυντική συσπείρωση απέναντι σ’ αυτό που παρουσιάζεται ως οικονομικό πόλεμο της δύσης.

Πρόκειται για μια επιταχυνόμενη προσπάθεια να οικοδομηθεί ένα διπλωματικό σύμφωνο που θα προβλέπει τη στήριξη του ιρανικού καθεστώτος, της δικτατορίας του προέδρου Maduro της Βενεζουέλας και του Kim Jong-un της Βόρειας Κορέας. Όταν και όπου η Δύση επιδιώκει να κάνει αισθητή την παρουσία της και να υποστηρίξει τις φιλελεύθερες αξίες ή την ελευθερία της θαλάσσιας ναυτιλίας, οι τηλεφωνικές γραμμές μεταξύ Κρεμλίνου – Πεκίνο παίρνουν φωτιά. Πρόκειται για έναν άξονα που δεν προοιωνίζεται κάτι καλό.

Τίτλος του άρθρου: The Times view on Russia and China’s confrontation with South Korea: Axis of Obstruction

Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι: Ο Τραμπ υμνεί τον Μπόρις ως τον “Βρετανό Trump”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: