Μόσχα 1980: Όταν ο Μίσα, η 1η μασκότ των ολυμπιακών αγώνων… λαβώθηκε από τον ψυχρό πόλεμο

File Photo: Οι ΗΠΑ κι ακόμη 64 φιλικά σ΄αυτές προσκείμενα κράτη, αρνούνται να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, οι οποίοι άρχισαν μια ημέρα σαν σήμερα το 1980. Πηγή olympic.org




Ο ψυχρός πόλεμος μαινόταν και η εποχή της περεστρόικα αργούσε.

Οι ΗΠΑ κι ακόμη 64 φιλικά σ΄αυτές προσκείμενα κράτη, αρνούνται να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, οι οποίοι άρχισαν μια ημέρα σαν σήμερα το 1980, διαμαρτυρόμενα για την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν (Δεκέμβριος `79).

Το μποϋκοτάζ των Αγώνων, είχε χρησιμοποιηθεί από τους Αμερικανούς ως μέσο πίεσης, με τον πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ, να στέλνει στο Κρεμλίνο (Ιανουάριος 1980) τελεσίγραφο σύμφωνα με το οποίο «εάν σε ένα μήνα το αργότερο, τα στρατεύματά σας δεν αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, η αμερικανική Ολυμπιακή ομάδα δε θα ταξιδέψει στη Μόσχα, ενώ θα ζητήσουμε και από άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο».

  • Όπερ και εγένετο, όταν ο Κάρτερ, στις 21 Μαρτίου 1980 ανακοίνωνε ότι η χώρα του θα μποϊκοτάρει του Αγώνες.
  • Η απειλή αφαίρεσης διαβατηρίου, έσβησε από το μυαλό κάποιων Αμερικανών αθλητών και αθλητριών, τις όποιες σκέψεις είχαν για να παρακάμψουν το μποϋκοτάζ και να λάβουν μέρος.

Ανάμεσα στις χώρες που δεν ταξίδεψαν στη Μόσχα ήταν ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Δυτική Γερμανία οι οποίες ευθυγραμμίστηκαν με τις αμερικανικές θέσεις, ενώ δεν συμμετείχαν και 28 μουσουλμανικές χώρες, αφού η εισβολή στο Αφγανιστάν θεωρήθηκε ότι ισοδυναμούσε με επίθεση στο Ισλάμ.

  • Χωρίς τη συμμετοχή των Αμερικανών, οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Μόσχας υστερούσαν από την άποψη του ανταγωνισμού, όμως ήταν άρτια οργανωμένοι και ικανοποίησαν όλους όσοι τους παρακολούθησαν.

Για οικονομικούς και διαφημιστικούς λόγους, η οργανωτική επιτροπή έθεσε σε κυκλοφορία σειρές νομισμάτων, γραμματοσήμων και άλλων αντικειμένων όπως το αρκουδάκι «Μίσα» που ήταν η πρώτη μασκότ στην Ιστορία των Αγώνων και ίσως η πιο αγαπημένη όλων των εποχών σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων.

  • Οι Σοβιετικοί Βλαντιμίρ Σαλνίκοφ (κολύμβηση), Αλεξάντρ Ντιτιάτιν (γυμναστική) και ο Βρετανός Ντάλει Τόμπσον (δέκαθλο) ήταν ανάμεσα στις κορυφαίες φυσιογνωμίες της διοργάνωσης στην οποία έλαβαν μέρος 5.179 αθλητές και αθλήτριες από 80 χώρες, σε συνολικά 21 αθλήματα.

Η Ελλάδα, με απόφαση της κυβέρνησης Ράλλη που δεν ευθυγραμμίστηκε με τους συμμάχους, εκπροσωπήθηκε από 42 αθλητές και ανάμεσά τους ο Στέλιος Μυγιάκης (ελληνορωμαϊκή πάλη) που χάρισε στη χώρα μας το πρώτο χρυσό μετάλλιο μετά το 1960. Ακόμη, ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης ήταν τρίτος στην ελευθέρα πάλη, ενώ χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και ο Τάσος Μπουντούρης (με τους Τάσο Γαβριηλίδη και Άρη Ρεπανάκη πλήρωμα) στην κατηγορία Σόλινγκ της ιστιοπλοΐας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τελευταία φορά που ο Πελέ φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: