Μητσοτάκης, Τσίπρας και Φώφη είπαν “ναι” στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και των 120 δόσεων

File Photo: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση των τεσσάρων εκ των έξι κομμάτων της Βουλής, το νομοσχέδιο για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση και διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Με το «παρών» τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. Το ΜεΡΑ25 ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «ναι» στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Μητσοτάκης: Ανταποκρινόμαστε στην προεκλογική μας δέσμευση για ανακούφιση των Ελλήνων

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως η ταυτότητα της νέας κυβέρνησης, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του επί του φορολογικού νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής:

Πρώτον, ανταποκρίνεται στην προεκλογική μας δέσμευση για ανακούφιση των Ελλήνων από τη βαριά φορολογία και μάλιστα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν.

Δεύτερον, γιατί μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και βελτιώνοντας σημαντικά το σχέδιο των 120 δόσεων ευνοεί ταυτόχρονα εκατομμύρια νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Και τρίτον έχει σαφές κοινωνικό πρόσημο με μελετημένες προβλέψεις που αφορούν όλους τους φορολογούμενους κυρίως όμως τους πιο αδύναμους.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, το νομοσχέδιο υπηρετεί τους στόχους που εξαρχής βάλαμε, τηρώντας τις υποσχέσεις μας: την αναγέννηση της παραγωγικής μεσαίας τάξης, την αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, την αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής για νέες επενδύσεις, ανάπτυξη και πολλές καλές δουλειές. Και τελικά την μεγέθυνση του εθνικού προϊόντος ώστε αυτό να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Έλληνα.

«Κανείς δεν εξαιρείται από τη γενναία ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ»

Η πρώτη παρέμβασή μας, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, μειώνει τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% μέσα στο 2019, με πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος 205 εκατ. ευρώ. Όπως μάλιστα τόνισε ο πρωθυπουργός, κανείς δεν εξαιρείται από αυτή τη γενναία ελάφρυνση. Μια ελάφρυνση που κλιμακώνεται δίκαια, ανάλογα με την αξία του ακινήτου.

«Τέσσερα εκατομμύρια πολίτες θα δουν αμέσως ελαφρύνσεις στη φορολογία ακίνητης περιουσίας»

Περίπου 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα δουν αμέσως, εντός των επόμενων έξι εβδομάδων, όταν θα σταλούν τα εκκαθαριστικά τους, ελαφρύνσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας τους, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ανάμεσα τους, συνέχισε, και σχεδόν 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και περίπου 1.300.000 συμπολίτες μας οι οποίοι με τη δική μας ρύθμιση θα δουν σημαντικά μεγαλύτερη ωφέλεια.

«Με τις νέες ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις, οφελούνται περισσότεροι οφειλέτες»

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο, το επιτόκιο στις 120 δόσεις πέφτει από το 5% στο 3% για λόγους προφανούς ισότητας, όσο δηλαδή είναι το επιτόκιο που καταβάλει το δημόσιο στις οφειλές του προς τους ιδιώτες. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή, όπως είχαμε δεσμευθεί, υποχωρεί από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ το ευρώ το μήνα και ευνοούνται με αυτό τον τρόπο πολύ περισσότεροι οφειλέτες. Ενώ στη ρύθμιση θα υπάγονται στο εξής Νομικά Πρόσωπα με βασική οφειλή ως 1 εκατομμύριο ευρώ, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Δίνουμε ανάσα στους επιχειρηματίες»

Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι συνδέουμε τη νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις με το ξεπάγωμα των λογαριασμών που έμεναν σε καθεστώς κατάσχεσης και αναγκαστικών μέτρων. Δίνουμε έτσι ανάσα και ελευθερία κινήσεων στους επιχειρηματίες. Επιχειρηματίες και επαγγελματίες αποκτούν μια νέα ευκαιρία. Ενώ το κράτος θα έχει έναν οδικό χάρτη για την αύξηση των εσόδων του, είπε ο πρωθυπουργός.

  • «Να εκμεταλλευτούν οι οφειλέτες την τελευταία ευκαιρία ρύθμισης»

Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα είναι και η τελευταία επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πρέπει λοιπόν να αξιοποιηθεί από όλους τους συμπολίτες μας διότι δεν θα υπάρξει άλλη. Πολύ σύντομα θα φέρουμε ένα μόνιμο μηχανισμό ρυθμίσεων, που βέβαια δεν θα έχει τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά. Καλώ όλους τους οφειλέτες να εκμεταλλευτούν αυτή την τελευταία ευκαιρία διότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση τόσο γενναιόδωρη.

Όλες αυτές οι παράλληλες ενέργειες μαζί με τον φορολογικό νόμο, ο οποίος ακολουθεί, συγκροτούν ένα συνεκτικό πλαίσιο οικονομικής δράσης. Με ειδικά μέτρα και χρονοδιαγράμματα εφαρμογής αλλά με ξεκάθαρη κοινωνική και πολιτική στόχευση. Να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να δημιουργηθεί νέος πλούτος μερίδιο στον οποίο θα έχουν όλοι οι Έλληνες, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

  • Γεραπετρίτης: Αυστηρό πλαίσιο κανόνων για τον πρωθυπουργό – Προγραμματισμός εκ των προτέρων, παρακολούθηση εκ των υστέρων

Παύει η πεπατημένη των ελαστικών διαδικασιών και «ο πρωθυπουργός θα πρέπει στο εξής να κινηθεί μέσα σε ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο, με συγκεκριμένους κανόνες», σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες στη Βουλή.

Ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για τα περιθώρια κινήσεων του πρωθυπουργού εφεξής, δηλαδή μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, για τον ρόλο της προεδρίας της κυβέρνησης και τις αρμοδιότητες των υπουργών, απαντώντας ουσιαστικά στην κριτική η οποία ασκείται από την αντιπολίτευση περί, υπερσυγκέντρωσης αρμοδιοτήτων. «Εγώ δεν πιστεύω στους μεσσίες. Πιστεύω στις διαδικασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας για την επιλογή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να προχωρήσει στην ψήφιση ενός νόμου που τον υποχρεώνει να κινηθεί μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων.

«Μέχρι σήμερα υπήρχε ένα μοντέλο υποβαθμισμένης διοίκησης, αδρανούς, στατικής και γραφειοκρατικής και μια πολιτική πραγματικότητα που στερούταν δομών. Η βασική στόχευση του νομοσχεδίου είναι να δημιουργήσει τυποποιημένες διαδικασίες», είπε ο υπουργός Επικρατείας και απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης.

  • Ο πρωθυπουργός

«Όταν αποδίδεις αρμοδιότητες σε κάποιον, για να τον ελέγξεις, το πιο αυστηρό αντίβαρο είναι οι αυστηρές διαδικασίες. Ένας πρωθυπουργός που έχει ελαστικές διαδικασίες είναι πολύ πιο εύκολο να χειραγωγήσει, να κινηθεί στα όρια της συνταγματικότητας. Ένας πρωθυπουργός όμως, ο οποίος θα κινείται μέσα σε ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο που καθορίζει ο νόμος, έχει πολύ λιγότερα περιθώρια να μπορέσει να αυθαιρετήσει και να δημιουργήσει συγκεντρωτικές δομές. Εγώ δεν πιστεύω στους μεσσίες, πιστεύω πρώτα απ’ όλα στις διαδικασίες», είπε συγκεκριμένα ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

  • Οι αρμοδιότητες των υπουργών

Για την κριτική περί υπερσυγκέντρωσης σε σχέση με τις δομές που δημιουργούνται, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «δεν υφαρπάζεται ούτε μια αρμοδιότητα υπουργού». Αυτό που συμβαίνει όμως, είπε, είναι ότι αποκαθίσταται το αληθές νόημα του Συντάγματος που ορίζει ότι το υπουργικό συμβούλιο είναι εκείνο που συντονίζει και κατευθύνει τη γενική πολιτική της χώρας.

«Αυτό λέει το Σύνταγμα στο άρθρο 82, και αυτό δεν το έκανε ποτέ το υπουργικό συμβούλιο. Το υπουργικό συμβούλιο δεν ήταν όργανο παραγωγής πολιτικής. Ο κάθε υπουργός δημιουργούσε μικρούς πυλώνες πολιτικής και αυτοί στο τέλος αθροίζονταν και δημιουργούσαν μια πολιτική της κυβέρνησης, η οποία, πολλές φορές ήταν ετερόκλητη. Αυτό ήταν λάθος ως μοντέλο διακυβέρνησης και ήταν εκτός του Συντάγματος, διότι ο πρωθυπουργός διασφαλίζει την ενότητα της κυβέρνησης, εγγυάται και συντονίζει την κατεύθυνση και υλοποίηση της πολιτικής, αυτό προβλέπει το Σύνταγμα και αυτό αποκαθιστούμε σήμερα», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

  • Προγραμματισμός εκ των προτέρων, παρακολούθηση εκ των υστέρων

Είπε ακόμη ότι «κάθε υπουργικό συμβούλιο θα είναι παραγωγός δημόσιας πολιτικής, η Προεδρία της κυβέρνησης θα έχει αμιγώς συντονιστικό και παρακολουθητικό ρόλο. Έτσι, στην περίπτωση που υπάρχει ζήτημα συναρμοδιοτήτων, το οποίο μπορεί να φέρει πίσω την υλοποίηση των πολιτικών, θα παρεμβαίνει για την άρση αυτών των αντιφάσεων. Σε περίπτωση που υπάρχει ένα ζήτημα μη έγκαιρης υλοποίησης, θα ενεργοποιείται το ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο θα παρέχει έγκαιρη προειδοποίηση ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση ενέργειας».

Το επιτελικό κράτος θα είναι μόνο συντονισμός και παρακολούθηση, «προγραμματισμός εκ των προτέρων, παρακολούθηση εκ των υστέρων, με τυποποιημένες αυστηρές διαδικασίες επί τη βάση ενός και μόνο εγχειριδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο κ. Γεραπετρίτης προανήγγειλε βελτιωτικές αλλαγές στο κείμενο του νομοσχεδίου, στη βάση προτάσεων που υποβλήθηκαν και αξιολογούνται. Ανάμεσα σε αυτές τις βελτιώσεις ενδεχομένως να είναι νομοθετική πρόβλεψη για τις εγγυήσεις της συνέντευξης για τους υπηρεσιακούς γραμματείς, βελτιώσεις ώστε να μπορεί το υπουργικό συμβούλιο να ζητήσει να αυξηθούν τα ζητήματα της ατζέντας συζήτησης, βελτιώσεις που ενδεχομένως προβλέπουν και την κατάργηση της θέσης ευθύνης από ιδιώτη για την προστασία των ελέγχων της νέας Αρχής Διαφάνειας, ώστε να είναι μόνο δημόσιος υπάλληλος στη θέση αυτή.

  • ΝΔ: Η δημοκρατία λειτουργεί με κανόνες

«Η δημοκρατία λειτουργεί με κανόνες», ανέφερε κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Κελέτσης. «Ο πρωθυπουργός λειτουργεί με κανόνες και δεσμεύσεις που του θέτει ο νόμος. Είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που σήμερα λέει ότι πρέπει μπουν κανόνες βάσει των οποίων θα λειτουργεί. Άρα δεν έχει καμία βάση η αιτίαση περί αυταρχισμού και συγκεντρωτισμού. Ο νόμος βάζει κανόνες στο γραφείο του πρωθυπουργού και στον ίδιο τον πρωθυπουργό», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Αντίστοιχη θέση διατύπωσε και για τον τρόπο λειτουργίας των υπουργείων, για τον οποίο ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι «και εκεί πλέον μπαίνουν κανόνες, μπαίνει τέλος στο μπάχαλο που επικρατεί μέχρι σήμερα, και μπαίνουν κανόνες και αρχές βάσει των οποίων λειτουργούν τα υπουργεία». Αναφερόμενος στον μόνιμο υπηρεσιακό γραμματέα που θα υπάρχει σε κάθε υπουργείο, ο κ. Κελέτσης επισήμανε ότι θα προέρχεται από τα σπλάχνα της δημόσιας διοίκησης, θα έχει περάσει από το ΑΣΕΠ και θα έχει σημαντικές αρμοδιότητες και «αυτό συνιστά τομή».

Τομή χαρακτήρισε και τις διατάξεις για το επιτελικό κράτος καθώς για πρώτη φορά τίθενται, όπως είπε, συγκεκριμένοι κανόνες για το κυβερνητικό έργο και την παρακολούθηση υλοποίησης των στόχων της κυβερνητικής πολιτικής.

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία από την Κύπρο: Καμία παραβατική συμπεριφορά αναπάντητη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: