Μέτρα για τη Β.Κορέα, αποφάσεις για τον ΟΗΕ και το Ιράκ, ενέκριναν οι 28 της ΕΕ

File Photo: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Συμπεράσματα για το Ιράκ, τα περιοριστικά μέτρα για τη Β.Κορέα και τις προτεραιότητες της ΕΕ στον ΟΗΕ, ενέκρινε μεταξύ άλλων, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ, κατά τις χθεσινές συνεδριάσεις του ΣΕΥ (Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων) και των Μονίμων Αντιπροσώπων νωρίτερα.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποίησε συζήτηση σχετικά με το Ιράκ και ενέκρινε συμπεράσματα.

Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι η ΕΕ υποστηρίζει αμέριστα την ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ και ότι είναι σημαντικό να αναλάβει η ίδια η χώρα τις εσωτερικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμιστικές διαδικασίες της. Τονίζει ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση του πολυεθνοτικού και πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της ιρακινής κοινωνίας.

Το Συμβούλιο εκφράζει εξάλλου ικανοποίηση για το σχηματισμό ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και τους πρόσφατους διορισμούς υπουργών. Είναι πλέον ζωτικής σημασίας να συνεργαστούν μεταξύ τους όλοι οι πολιτικοί φορείς και θεσμοί του Ιράκ για να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες ανάγκες της χώρας, ιδίως όσον αφορά την παροχή ασφάλειας, βασικών υπηρεσιών και βιώσιμων θέσεων εργασίας για όλους τους Ιρακινούς σε όλη την επικράτεια.

Ακολούθως το Συμβούλιο επανεξέτασε τον αυτόνομο κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων για τα οποία ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί δυνάμει του καθεστώτος κυρώσεων έναντι της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ). Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τις ισχύουσες κυρώσεις, οι οποίες συνίστανται σε ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, έναντι των προσώπων και οντοτήτων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Τα πρόσωπα και οι οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο υπόκεινται σε κυρώσεις λόγω του ότι έχουν συμβάλει στα πυρηνικά προγράμματα, στα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων ή στα προγράμματα άλλων όπλων μαζικής καταστροφής της ΛΔΚ ή λόγω αποφυγής κυρώσεων. Ο κατάλογος της ΕΕ περιλαμβάνει συνολικά 57 άτομα. Επιπλέον, η ΕΕ έχει δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία 9 οντοτήτων στο πλαίσιο του δικού της καθεστώτος κυρώσεων. Έχει επίσης μεταφέρει στο εσωτερικό της δίκαιο όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις στα 80 πρόσωπα και τις 75 οντότητες που περιλαμβάνονται επί του παρόντος στους σχετικούς καταλόγους του ΟΗΕ.

Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της ΛΔΚ είναι σκληρότερες από τις κυρώσεις έναντι οιασδήποτε άλλης χώρας. Επιβλήθηκαν ως αντίδραση στις δραστηριότητες ανάπτυξης πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίες παραβιάζουν πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ΕΕ όχι μόνο μεταφέρει στο εσωτερικό της δίκαιο τις κυρώσεις του ΟΗΕ αλλά διαθέτει και το δικό της αυτόνομο καθεστώς κυρώσεων έναντι της ΛΔΚ, το οποίο συμπληρώνει και ενισχύει τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

Η ΕΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την ισχυρή της πεποίθηση ότι η σταθερή ειρήνη και η αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου πρέπει να επιτευχθούν με ειρηνικά μέσα και ότι η διπλωματική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί ως ο μόνος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο απώτερος στόχος, τον οποίο συμμερίζεται όλη η διεθνής κοινότητα και όπως διατυπώθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, παραμένει η πλήρης, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Οι 28 ενέκριναν και τα συμπεράσματα σχετικά με τις προτεραιότητες της ΕΕ στην 74η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (Σεπτέμβριος του 2019 – Σεπτέμβριος του 2020). Τα συμπεράσματα αυτά συμπληρώνουν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου για την ενίσχυση της πολυμέρειας, τα οποία εγκρίθηκαν στις 17 Ιουνίου 2019.

Η δέσμευση της ΕΕ για έναν πιο ειρηνικό και δίκαιο κόσμο όπου κυριαρχεί πνεύμα συνεργασίας έχει ως βάσεις κοινές αξίες –ειρήνη, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, κράτος δικαίου, ισότητα των φύλων, βιώσιμη ανάπτυξη– καθώς και τη βαθύτατη προσήλωση της ΕΕ στην ουσιαστική πολυμέρεια.

Η ΕΕ επιδιώκει να επιβεβαιώσει την προστιθέμενη αξία και τη συνάφεια των Ηνωμένων Εθνών και να αποδείξει ότι παρέχουν οφέλη στους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Η ΕΕ θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται και να στηρίζει τα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να προωθήσει, να αναπτύξει και να μεταρρυθμίσει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες.

Αναγνωρίζοντας τη βαρύτητα του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στο επίκεντρο μιας αποτελεσματικής πολυμερούς προσέγγισης, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα επικεντρωθούν, κατά τη διάρκεια της 74ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σε τρεις αλληλοενισχυόμενες προτεραιότητες:
1. Πρόληψη συγκρούσεων, ειρήνη και ασφάλεια,
2. Ένα κοινό θετικό πρόγραμμα,
3. Δέσμευση για αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων.

Ακολούθως το Συμβούλιο ενέκρινε απόφαση σχετικά με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την κατανομή στις ΗΠΑ των μεριδίων για το βόειο κρέας υψηλής ποιότητας που αναφέρεται στο λεγόμενο Μνημόνιο Συμφωνίας σχετικά με εισαγωγή βοείου κρέατος από ζώα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με ορισμένες ορμόνες προαγωγής της ανάπτυξης και αυξημένοι δασμοί που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ σε ορισμένα προϊόντα από την ΕΕ, που ολοκληρώθηκε το 2009 και αναθεωρήθηκε το 2014. Η συμφωνία θα υπογραφεί στις Βρυξέλλες το συντομότερο δυνατό.

Τέλος, το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ έδωσε εντολή στην Κομισιόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της Συνθήκης για τον Χάρτη Ενέργειας (ΣΧΕ). Επίσης, εξέδωσε τις αντίστοιχες διαπραγματευτικές οδηγίες.

Στόχος των διαπραγματεύσεων είναι ο εκσυγχρονισμός των διατάξεων της ΣΧΕ, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι στόχοι για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το κλίμα, καθώς και τα σύγχρονα πρότυπα προστασίας των επενδύσεων και επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους. Στόχος της εκσυγχρονισμένης ΣΧΕ θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση των επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας, η παροχή ασφάλειας δικαίου και η διασφάλιση υψηλού επιπέδου προστασίας των επενδύσεων.

Μεταξύ των κύριων στοιχείων των διαπραγματευτικών οδηγιών της ΕΕ είναι η προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι η αλλαγή του κλίματος και οι στόχοι για καθαρή ενέργεια θα αντικατοπτρίζονται στην εκσυγχρονισμένη ΣΧΕ. Περιλαμβάνεται η διευκρίνιση ότι η ΕΕ μπορεί να απαιτήσει από τους συμμετέχοντες στην αγορά που προέρχονται από τρίτες χώρες να συμμορφώνονται με την εφαρμοστέα νομοθεσία της ΕΕ και των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας που αφορά την πολιτική για το περιβάλλον και την ασφάλεια.

Η ΕΕ θα επιδιώξει να ευθυγραμμίσει τις διατάξεις για την προστασία των επενδύσεων με τα σύγχρονα πρότυπα των συμφωνιών που έχουν συναφθεί πρόσφατα από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Θα επιδιώξει επίσης να διασφαλίσει ότι η εκσυγχρονισμένη ΣΧΕ εξακολουθεί να επιδιώκει υψηλό επίπεδο προστασίας των επενδύσεων.

Η εκσυγχρονισμένη ΣΧΕ θα πρέπει να επιβεβαιώνει ρητά το λεγόμενο «δικαίωμα ρύθμισης», δηλαδή το δικαίωμα των συμβαλλόμενων μερών να λαμβάνουν μέτρα για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος και άλλων στόχων δημόσιας πολιτικής.

Η ΕΕ έχει επίσης ως στόχο να διευκρινίσει ότι οι διατάξεις για την προστασία των επενδύσεων δεν μπορούν να ερμηνευθούν ως δέσμευση των συμβαλλόμενων μερών να μην αλλάξουν τη νομοθεσία τους. Οι διατάξεις επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τις συμφωνίες προστασίας των επενδύσεων και τη θέση που λαμβάνει η ΕΕ στο πλαίσιο των εν εξελίξει πολυμερών μεταρρυθμίσεων.

ΚΥΠΕ Aθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 16/07/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: