Μεθοδευμένα προσβλητικός ο Ερντογάν: Μικρή χώρα η Ελλάδα, δαμόκλειος σπάθη για Τουρκία οι Έλληνες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πηγή φωτογραφίας: Τουρκική Προεδρία




“Η Τουρκία δεν ιδρύθηκε έπειτα από έναν πόλεμο με μια μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, αλλά έπειτα από νίκη κατά των δυνάμεων που την έστειλαν εναντίον μας”, σημείωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε διευθυντές τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων, κάνοντας αναφορά στο Μικρασιατικό και πρόσθεσε: «Πάντα έχουμε την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους πάνω μας, ως δαμόκλειο σπάθη».

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με επίκεντρο ζητήματα που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τα ελληνοτουρκικά.

Σχετικά με τη νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα σημείωσε ότι η πρώτη επαφή υπήρξε θετική, για να προσθέσει: «Εύχομαι κι εκείνοι να μείνουν πιστοί σε αυτά που εξέφρασαν και να κάνουν τα αντίστοιχα βήματα, να βελτιώσουμε τις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας, να γίνουν πολύ καλύτερες. Έχουμε ήδη αναθέσει να γίνουν επαφές. Να δούμε στη νέα αυτή περίοδο τι θέλει από εμάς η Ελλάδα, τι θέλουμε εμείς από αυτήν. Αυτά θα συζητηθούν από τις επιτροπές και θα κάνουμε τα ανάλογα βήματα».

Αναφορά στο νέο πρωθυπουργό
Εκτενή αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για πρώτη φορά από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Τι είδους κατάσταση θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι είδους εξελίξεις θα υπάρξουν στην Ελλάδα. Κοιτάζοντας τη μεταξύ μας συνομιλία, χρησιμοποιήσαμε ωραίες εκφράσεις ο ένας απέναντι στον άλλον. Ελπίδα μου είναι οι ίδιοι να παραμείνουν πιστοί σε αυτές τις δηλώσεις, αν προβούν σε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα βελτιωθούν. Έχουμε εργαστεί για κάτι τέτοιο. Και μαζί με αυτές τις προσπάθειες θα γίνουν και αμοιβαίες συνομιλίες. Τι θέλει η Ελλάδα από εμάς στη νέα εποχή; Τι θέλουμε εμείς από την Ελλάδα; Οι επιτροπές και οι αρμόδιοι θα τα συζητήσουν όλα αυτά και θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα. Προβαίνουμε σε απτά βήματα ενάντια στη νοοτροπία που προσπαθεί να επιβάλλει στην περιοχή την αντίληψη να αγνοούνται τα δικαιώματα, το δίκαιο και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Εξάλλου, ο Πορθητής και το Γιαβούζ τα γεωτρύπανά μας, μαζί με το ερευνητικό μας πλοίο Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους καμία απειλή».

Ο κ. Ερντογάν επισήμανε ότι οι γεωτρήσεις της Τουρκίας συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους και πρόσθεσε ότι «για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια αυτών των πλοίων, οι ναυτικές και αεροπορικές μας δυνάμεις παρευρίσκονται επίσης στην περιοχή», πρόσθεσε.

«Η Τουρκία έχει καταβάλει συνεχείς προσπάθειες για να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου πραγματοποιεί γεώτρηση στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη (ΑΟΖ), η οποία καταχωρήθηκε στα Ηνωμένα Έθνη το 2004. Έχει αμφισβητήσει επανειλημμένα τη μονομερή διάνοιξη της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν επίσης δικαιώματα σε πόρους στην περιοχή».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενίσχυση εθνικής ασφάλειας θέλει ο Ερντογάν με τους S-400: Οι πρώτες δηλώσεις για Μητσοτάκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: