Μεμονωμένο γεγονός η πτώση αντικειμένου στον Πενταδάκτυλο, εκτιμά ο Σάββας Αγγελίδης

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) Λάρνακας με την ευκαιρία της κατάταξης των νεοσθυλλέκτων της 2019 ΕΣΣΟ. ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαν




Για μεμονωμένο περιστατικό έκανε λόγο ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης σε σχέση με το αντικείμενο που έπεσε χθες στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Ξεκαθάρισε την ίδια ώρα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τα συστήματα ώστε να εντοπίζει και να αναχαιτίζει τέτοιου είδους πυραύλους αλλά δεν είναι δέκτης πυραυλικών επιθέσεων έτσι ώστε αυτά τα συστήματα να είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες.

  • Σε δηλώσεις στο ΚΕΝ Λάρνακας και ερωτηθείς αναφορικά με τον πύραυλο που πιστεύεται ότι έπεσε χθες στα κατεχόμενα, ο Υπουργός ανέφερε ότι «σε συνεργασία με άλλα γειτονικά κράτη φίλιων χωρών, αξιολογούμε όλες τις πληροφορίες και συλλέγουμε νέες πληροφορίες αναφορικά με το αντικείμενο που έπεσε χθες στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Στο τέλος της ημέρας θα αξιολογήσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες για να καταλήξουμε στο δικό μας συμπέρασμα».
  • Ο Υπουργός συνέστησε «υπομονή έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα που να είναι αξιόπιστο και όχι ένα αποτέλεσμα που απλώς να καταλήξει κάπου», λαμβάνοντας υπόψη πληροφορίες τις οποίες εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μπορούμε να τις αξιολογήσουμε με τον δικό μας τρόπο, αφού ούτε τα τεκμήρια ούτε και η σκηνή είναι υπό τον έλεγχο μας.

Ερωτηθείς κατά πόσον εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει άλλη εκτίμηση από αυτήν που εκφράζεται εκ μέρους των κατοχικών αρχών, ο κ. Αγγελίδης επανέλαβε πως «δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτό το συμπέρασμα, που απ’ ότι αντιλαμβάνομαι δεν είναι και το τελικό, από τις έρευνες που διεξάγουν. Αυτός είναι ο λόγος που συνιστώ υπομονή» είπε.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα ληφθούν ορισμένες ενέργειες από την Κυπριακή Δημοκρατία όταν τελικά διασαφηνιστεί τι ακριβώς είναι το αντικείμενο που έπεσε χθες στον Πενταδάκτυλο, είπε πως «το σίγουρο – και αυτό είναι ανεξαρτήτως συμπερασμάτων για την αιτία – (είναι) πως κατατάσσουμε το γεγονός ως ένα μεμονωμένο περιστατικό».

  • Υπό αυτές τις συνθήκες, σημείωσε, «δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία», προσθέτοντας ότι «πρέπει να λάβουμε υπόψη και την περίοδο που διανύουμε στην Κύπρο και να μην μεγαλοποιούμε ένα συμβάν». Επανέλαβε ότι θα συνεχιστούν απρόσκοπτα όλες οι έρευνες και ότι η κοινωνία δεν πρέπει να ανησυχεί.

Σε ερώτηση κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση που σημειωθεί ξανά παρόμοιο περιστατικό και κατά πόσον διαθέτει η Κύπρος συστήματα αναχαίτισης, ο Υπουργός απάντησε πως «είμαι απόλυτα ξεκάθαρος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τα συστήματα έτσι ώστε να εντοπίζει και στη συνέχεια να αναχαιτίζει τέτοιου είδους πυραύλους». Από την άλλη, πρόσθεσε, «σ’ αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι δέκτης πυραυλικών επιθέσεων, έτσι ώστε αυτά τα συστήματα να είναι σε ετοιμότητα 24 ώρες».

Ο κ. Αγγελίδης είπε ακόμα ότι «τα συστήματα υπάρχουν και αξιολογούνται αναλόγως της κρίσης που υπάρχει, για να μπορούμε στο τέλος της ημέρας, να λέμε ότι θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, για τέτοιου είδους κάλυψη».

  • Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσον μιας εμπόλεμης ζώνης και θα έπρεπε να υπάρχει σχέδιο διαχείρισης τέτοιων καταστάσεων, ο Υπουργός είπε πως «διαφωνώ κάθετα ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσον μιας εμπόλεμης περιοχής». «Διαφωνώ κάθετα» επανέλαβε και σημείωσε πως «ο πόλεμος στη Συρία διεξάγεται εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς να έχουμε οποιοδήποτε επεισόδιο». Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας ένα μεμονωμένο περιστατικό δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια εμπόλεμη κατάσταση.

Σε άλλη ερώτηση ο Σάββας Αγγελίδης απάντησε πως «όλοι οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η Κύπρος δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση ούτε στο μέσο αυτού του πολέμου που έχει τραγικές συνέπειες στη γειτονική χώρα. Από την άλλη σίγουρα ένα ατυχές περιστατικό δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και επιχειρεί η Εθνική Φρουρά, που κατά τα άλλα έχει αυτά συστήματα για να προστατεύει την Κύπρο όταν και εφόσον χρειάζεται».

Σε ερώτηση κατά πόσον μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα συμβεί ξανά παρόμοιο περιστατικό είπε «δεν έχω αντιληφθεί την ερώτηση».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα έχει συνάντηση με τους Πρέσβεις του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Ρωσίας για το θέμα, ο κ. Αγγελίδης απάντησε πως «σε συντονισμό μαζί με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Μεταφορών έχουμε συστήσει χθες μια Επιτροπή και γίνονται όλες οι ενέργειες έτσι ώστε να ληφθούν όλες οι κατάλληλες πληροφορίες τόσο από αυτές τις χώρες, όσο και από άλλες, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα αξιόπιστο συμπέρασμα».

Αναφερόμενος στην κατάταξη των νεοσυλλέκτων ο κ. Αγγελίδης είπε πως «η κατάταξη άρχισε από χθες» και εξέφρασε «συγχαρητήρια προς τον Διοικητή του ΚΕΝ Λάρνακας και τους συνεργάτες του γιατί έχω αντιληφθεί ότι ακολουθείται μια πολύ σωστή διαδικασία ενημέρωσης και κατάταξης έτσι ώστε όλα να βαίνουν καλώς».

Πρόσθεσε ότι μίλησε με αρκετούς νεοσύλλεκτους και αντιλήφθηκε πως «υπάρχει καλή διάθεση. Όλοι έχουν αντιληφθεί πως πρέπει να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία» είπε και σημείωσε πως «οι νεαροί έρχονται με χαμόγελο και ελπίζω να φύγουν με το τέλος της θητείας τους με χαμόγελο».

ΚΥΠΕ – Φανίτσα Ζαννέττου
Κύπρος/ΛΑΡΝΑΚΑ 02/07/2019

Σε επικοινωνία με άλλες χώρες για το ζήτημα του πυραύλου η Κυπριακή Δημοκρατία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: