Μείναμε δυό, μείνανε τρεις κι ας ήτανε πενήντα τρεις: Η μοναξιά του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) , ο Χρήστος Μαντάς (Α) και ο Γιώργος Κυρίτσης (Κ) συνομιλούν στην ολομέλεια της Βουλής. Αυτή η σκηνή δεν μπορεί να επαναληφθεί καθώς οι άλλοι δύο δεν επανεξελέγησαν ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




Ρεπορτάζ HELLAS JOURNAL

Ένα από τα πλέον σημαντικά διακυβεύματα του Αλέξη Τσίπρας σε αυτές τις εκλογές ήταν σαφέστατα η καθαρότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας που θα ορκιστεί στις 17 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Hellas Journal ήταν από την πρώτη στιγμή που προκήρυξε τις εκλογές προσηλωμένος σε δύο πράγματα: τη μείωση της διαφοράς και την εκλογή όσο το δυνατόν πιο αφοσιωμένης σε αυτόν κοινοβουλευτικής ομάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας τα πέτυχε και τα δύο σε εξαιρετικά σημαντικό βαθμό. Τα της διαφοράς είναι ήδη γνωστά.

Στην περίπτωση της κοινοβουλευτικής ομάδας επίσης πέτυχε ταυτόχρονα και τους δύο επιμέρους στόχους του: και να εκλέξει βουλευτές πιστούς και έτοιμους να τον ακολουθήσουν στο επόμενο βήμα, το σοσιαλδημοκρατικό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και να αποδυναμώσει σημαντικά τη μοναδική πολιτικά δομημένη και συγκροτημένη εσωκομματική ομάδα που μπορεί να του φέρει αντιρρήσεις και να του δημιουργήσει προβλήματα.

Την Ομάδα των 53+ που ελέγχει ένα συμπαγές κομμάτι της κεντρικής επιτροπής αλλά και είχε σημαντική παρουσία στην απερχόμενη κοινοβουλευτική ομάδα.

Ο βασικότερος ιδεολογικός εκφραστής και εν μέρει καθοδηγητής αυτής της ομάδας είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος φυσικά επανεξελέγη βουλευτής και μάλιστα χωρίς προβλήματα στο Βόρειο Τομέα της Αθήνας, αλλά η μοναξιά του στα έδρανα του Κοινοβουλίου για τα επόμενα χρόνια θα είναι εμφανής.

  • Δεν θα είναι μαζί του η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, η Αννέτα Καββαδία, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο Χρήστος Μαντάς, η Ελένη Σταματάκη, ο Μάκης Μπαλαούρας, ο Γιώργος Κυρίτσης και η Αφροδίτη Σταμπουλή.

Εκτός από την κυρία Χριστοδουλοπούλου που μετά τη γνωστή ιστορία με τον διορισμό της κόρης της στη Βουλή απέσυρε την υποψηφιότητά της, οι υπόλοιποι δεν επανεξελέγησαν. Και μάλιστα πολλοί από αυτούς μιλούν για ανοιχτή μεθόδευση να καταψηφιστούν.

Και αυτό το φέρνουν σε αντιδιαστολή με την πριμοδότηση, όπως υποστηρίζουν, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση και του Θάνου Μωραΐτη οι οποίοι εξελέγησαν και φυσικά αθροίζονται στους πιστούς στρατιώτες του Τσίπρα.

Υπάρχουν φυσικά και υποψήφιοι όπως η Ράνια Σβίγκου που ήταν υποψήφια για πρώτη φορά και επίσης δεν τα κατάφερε.

Παρ’ όλα αυτά δίπλα στον κ. Τσακαλώτο διασώθηκαν και ορισμένοι όπως ο Θοδωρής Δρίτσας στον Πειραιά και η Θεανώ Φωτίου στην Αθήνα.

  • Θεωρητικά, θα μπορούσε επίσης να υπολογίζει και στις Έφη Αχτσιόγλου, Κατερίνα Νοτοπούλου καθώς και στον Αλέξη Χαρίτση που εκλέγονται αντίστοιχα από το Επικρατείας, την Α’ Θεσσαλονίκης και τη Μεσσηνία.

Και οι τρεις είναι ενταγμένοι στους 53+ αλλά κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα προς τα που θα γείρουν εφόσον υπάρξει αντιπαράθεση που μπορεί να φτάσει και έως τη σύγκρουση.

Υπάρχουν πάντα ακόμη δύο πρόσωπα τα οποία αν και δεν μετέχουν στην ομάδα 53+ εν τούτοις θεωρείται ότι βρίσκονται αρκετά κοντά ιδεολογικά: ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και ο Νίκος Φίλης. Ενώ ο τρίτος της ίδιας κατηγορίας Νίκος Βούτσης προσπαθεί να τηρεί ίσες αποστάσεις από ώστε να είναι ο απαραίτητος και αδιαφιλονίκητος μεσολαβητής όταν και εφόσον χρειάζεται.

Όλα πάντως ξεκινάνε τώρα και το τελικό ξεκαθάρισμα θα γίνει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τέλη φθινοπώρου, αρχές χειμώνα.

Για την ιστορία:

  • Στο Βόρειο τομέα Αθηνών η Αννέτα Καββαδία έμεινε στην 8η θέση με 12.151 ψήφους.
  • Στον Δυτικό τομέα Αθηνών η Βασιλική Κατριβάνου κατέλαβε την 7η θέση (10.574).
  • Στον Νότιο τομέα Αθηνών ο Γιώργος Κυρίτσης έπεσε στην ένατη θέση (13.650).
  • Ο Χρήστος Καραγιαννίδης στο νομό Δράμας (3.154) είδε να εκλέγεται ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος (4.363).
  • Ο Μάκης Μπαλαούρας στο νομό Ηλείας (7.771) είδε να εκλέγεται στη θέση του ο Χαράλαμπος Καλαματιανός με 13.919 ψήφους.
  • Στα Ιωάννινα ο Χρήστος Μαντάς έμεινε τρίτος με 7.692 ψήφους.
  • Στις Σέρρες, τρίτη χωρίς να καταφέρει να επανεκλεγεί η Αφροδίτη Σταμπουλή (4.399).

Όλο το σχέδιο Τσίπρα για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ: Τα αλλάζει όλα εκτός ίσως από το όνομα

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: