Μέχρι το απόγευμα το ρεύμα στη Χαλκιδική: Μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών [photos,videos]

File Photo: Συνεργεία επισκευάζουν ζημίες μετά από κακοκαιρία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου




Μάχη προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες και να επανέλθει η ηλεκτροδότηση στις πληγείσες από τη φονική κακοκαιρία περιοχές της Χαλκιδικής, δίνουν οι αρμόδιες αρχές.

Από το βράδυ της Τετάρτης, οπότε και εκδηλώθηκε η υπερ-καταιγίδα με τα τραγικά αποτελέσματα, οι κάτοικοι των περιοχών, κυρίως της Κασσάνδρας, δεν έχουν ακόμα ρεύμα.

  • Όπως εκτιμάται έως το μεσημέρι αναμένεται να έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες στο δίκτυο υψηλής τάσης στη Χαλκιδική, καθώς οι τεχνικοί του ΑΔΜΗΕ που εργάζονταν και κατά τη διάρκεια της νύχτας αντικατέστησαν τους δύο χαλύβδινους ιστούς που έπεσαν λόγω της κακοκαιρίας και εργάζονται τώρα για την τοποθέτηση των αγωγών.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, οι εργασίες για την αποκατάσταση των βλαβών στη Γραμμή Μεταφοράς Υψηλής Τάσης 150 kV Μουδανιών -Κασσανδρείας προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται έως το μεσημέρι, εκτός σοβαρού απροόπτου.

  • Παράλληλα εξελίσσονται οι εργασίες αποκατάστασης στο Δίκτυο Μέσης και Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να είναι σε θέση να τροφοδοτήσει όλες τις παροχές στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης -που παραμένει στη Χαλκιδική -βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι η καταστροφή που υπέστησαν οι δύο ιστοί της υψηλής τάσης αποτελεί πρωτοφανές συμβάν για τα ελληνικά δεδομένα.

  • Το πρόβλημα του ηλεκτροφωτισμού στη Χαλκιδική φαίνεται ότι θα αποκατασταθεί μέχρι το απόγευμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Κατά τις ίδιες πηγές θα γίνει νωρίτερα από τον εκτιμώμενο προβλεπόμενο χρόνο, που είχε προσδιοριστεί για αύριο το βράδυ, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλων των φορέων.
  • Στις 12:30 ο νέος γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, θα κάνει ενημέρωση για τις νεότερες εξελίξεις στη Χαλκιδική.

Διαβεβαίωσεις Χατζηδάκη
«Το πρόβλημα ηλεκτροδότησης επικεντρώνεται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, στο πρώτο πόδι. Εκεί υπήρξε μεγάλη ζημιά με τους πυλώνες. Σε όλη την υπόλοιπη Χαλκιδική υπάρχει κανονικά ρεύμα”, εξήγησε Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Για το πρώτο πόδι έγινε μια προσπάθεια με γεννήτριες που μεταφέραμε, ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη. Οσα υπήρχαν στην Ελλάδα. Διότι δυστυχώς χρησιμοποιούνται στην Κρήτη, στην Σαντορίνη και τη Ρόδο, καθώς το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα είναι στα όρια του. Για αυτό βλέπετε και τα μπλακ άουτ που βλέπετε. Οσα ηλεκτροπαραγωγικά ζεύγη υπήρχαν και από ιδιώτες τα πήραμε, και του στρατού. Προσπαθήσαμε να φέρουμε και από το Βέλγιο, αλλά από εκεί χρειάζεται αρκετή ώρα και δεν μας βοηθά. Προσπαθούν τα συνεργεία να τελειώσουν μέχρι το μεσημέρι, το πρόβλημα με τους πυλώνες του ΑΔΜΗΕ στην Ποτίδαια. Και από όσο με έχουν διαβεβαιώσει και από τον ΑΔΜΗΕ και από τον ΔΕΔΗΕ περίπου το μεσημέρι ή λίγο μετά το μεσημέρι θα έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε όλη την περιοχή της Χαλκιδικής. Ενδεχομένως τις πρώτες ώρες να έχουμε το φαινόμενο να σταματά και να ξεκινά πάλι το ρεύμα. Πάντως δρομολογείται το όλο πράγμα να λυθεί. Πατήσαμε γκάζι, κάναμε ότι περισσότερο μπορούσαμε. Έδωσα και εγώ κατευθύνσεις στον ΑΔΜΗΕ και στον ΔΕΔΗΕ για να μεταφέρουν όσα περισσότερα συνεργεία μπορούσαν. Ο ΔΕΔΗΕ μετέφερε 50 συνεργεία και ότι υλικά είχε από όλη την Ελλάδα. Δούλεψαν και νύχτα με προβολείς και με δύσκολο καιρό. Γιατί χθες το μεσημέρι είχε μια καταρρακτώδη βροχή μετά την κακοκαιρία. Ότι μπορούσε να γίνει ανθρωπίνως, έγινε. Ήταν δύσκολο και για μένα, καθώς είμαι τριών ημερών υπουργός για να επικοινωνήσω και να συνεργαστώ με ανθρώπους που δεν γνώριζα».

Για τη ΔΕΗ
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε για το ζήτημα της ΔΕΗ που «καίει» και το μέλλον της εταιρίας «Τους πρώτους μήνες της νέας κυβέρνησης θα προχωρήσει το θέμα της ΔΕΗ. Θα τοποθετηθεί νέα διοίκηση. Θα δούμε και τις μελέτες και βασικός άξονας είναι να σωθεί η εταιρία. Πρόθεση μας είναι να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να μην αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Δεν είναι πρόθεση μας, περιμένω να έχω πλήρη ενημέρωση. Δεν θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο απέναντι μας. Αυτή την ώρα δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικοποίηση, η ΔΕΗ βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση και δεν βρίσκεται στρατηγικός επενδυτής. Το θέμα είναι η διάσωση της επιχείρησης και των εργαζομένων. Δεν την παίρνει κανένας τη ΔΕΗ. Το θέμα είναι η διάσωση της. Ο Μίλτον Φρίντμαν να έρθει δεν θα βρει επενδυτή για τη ΔΕΗ».

Συνεχίζεται η μάχη της αποκατάστασης στις πληγείσες περιοχές

Την ίδια ώρα με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται το έργο των συνεργείων και την αποκατάσταση των ζημιών. Τις καταστροφές που προκάλεσε στο πέρασμά της η φονική κακοκαιρία στην Χαλκιδική που στοίχισε τη ζωή σε επτά ανθρώπους και τον τραυματισμό δεκάδων, επιχειρούν να αποκαταστήσουν οι αρχές.

Δόθηκε σε κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου Ποτίδαιας – Ν.Φώκαιας, που είχε κλείσει μετά την πτώση πέντε μεταλλικών ιστών με ηλεκτροφόρα καλώδια.

Την Παρασκευή αναμένεται κλιμάκιο του αρμόδιου υπουργείου στην περιοχή για την καταγραφή των ζημιών, ενώ το πρωί πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη στη δήμο Νέας Προποντίδας για την επανεκτίμηση της κατάστασης από τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή.

Στην επίσπευση των διαδικασιών για την άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στη Χαλκιδική, ενόψει μάλιστα του Σαββατοκύριακου, οπότε αναμένεται μαζική προσέλευση εκδρομέων, προσανατολίζεται το κυβερνητικό κλιμάκιο, που πραγματοποίησε το πρωί σύσκεψη στο δημαρχείο των Ν. Μουδανιών υπό τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων.

“Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την σταδιακή αποκατάσταση του ρεύματος” δήλωσε ο κ. Καραμανλής κατά την έναρξη της σύσκεψης, ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί και η απομάκρυνση των επικίνδυνων κατασκευών που υπάρχουν.

Από την πλευρά του ο κ. Τζιτζικώστας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “πραγματικά αποφύγαμε τα χειρότερα” και τόνισε ότι η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης αποτελεί άμεσο ζήτημα, “κυρίως στο πρώτο “πόδι” που από την ώρα της καταστροφής δεν έχει ρεύμα και κατά συνέπεια, ούτε νερό”.

Παράλληλα, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι προσπάθειες γίνονται για να δοθεί στην κυκλοφορία και ο δρόμος μετά την Ποτίδαια, προς τη Ν. Φώκαια που έχει κλείσει μετά από πτώση πυλώνα της ΔΕΗ και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παράκαμψη.

Η Περιφέρεια έχει ήδη αποστείλει εμφιαλωμένα νερά για τους κατοίκους όλων των δήμων που αντιμετωπίζουν την λειψυδρία ενώ 15 κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας και ισάριθμα του Υπουργείου Υποδομών βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές καταγράφοντας τις ζημιές.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, έκανε λόγο για “το μεγαλύτερο ατύχημα που είχε η ΔΕΗ στην ιστορία της” με την πτώση πέντε πυλώνων, προσθέτοντας ότι οι σκέψεις όλων είναι στις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν. Η σύσκεψη προς το παρόν διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 11.30 το πρωί.

Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες τού δήμου Νέα Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον ‘Αγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα.

Ομαλοποιείται η κατάσταση στα τουριστικά καταλύματα της Χαλκιδικής, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΟΤ κάνοντας λόγο για περιορισμένης έκτασης ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες αυτοψίες.

Δεκατέσσερις τραυματίες από τη θεομηνία σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Δεκατέσσερις τραυματίες από τη θεομηνία στη Χαλκιδική συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, οκτώ τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, εκ των οποίων μία γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ. Πέντε τραυματίες νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Πολυγύρου και ένα παιδί νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στους επτά ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τη φονική θεομηνία στη Χαλκιδική [videos,gallery]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: