Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Κ) με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο (Α) και τον ΑΓΕΕΘΑ Πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου (Δ) επιθεωρούν το στρατιωτικό άγημα κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Υπουργείο, Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Με φόρμα πτήσης υποδέχθηκαν Μητσοτάκη στο ΥΠEΘΑ: Πρόταση για πτήση στο Καστελόριζο [photos, video]

Στο υπουργείο Άμυνας βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη σήμερα Τετάρτη, 17 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός έφτασε ακριβώς στις 16:00 στο υπουργείο συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον υφυπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, και αμέσως ξεκίνησε η ενημέρωση.

  • Έγινε δεκτός από την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου και ενημερώθηκε για όλα τα θέματα του υπουργείου, στην αίθουσα Ιωάννης Καποδίστριας – αίθουσα στην οποία συνεδρίαζε στο παρελθόν το ΚΥΣΕΑ.

Κατά την επίσκεψη του στο ΥΠΕΘΑ ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τους ιπτάμενους και μηχανικούς επιφυλακής (readiness) στην 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιπτάμενοι της 130 Σμηναρχίας μόλις είχαν επιστρέψει από αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών F-16, τα οποία είχαν παραβιάσει το FIR Αθηνών πετώντας ανάμεσα στη Λέσβο και τη Λήμνο και λίγο αργότερα ανάμεσα στη Σάμο και τη Χίο.

Είχε προηγηθεί λεπτομερής ενημέρωση διάρκειας τουλάχιστον μίας ώρας τόσο για τις κινήσεις της Άγκυρας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο και για τα επιχειρησιακά σχέδια των Ενόπλων Δυνάμεων στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με τους Τούρκους στο Αιγαίο από τους Αρχηγούς και τους επιτελείς των Γενικών Επιτελείων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρωθυπουργός χαιρέτισε έναν προς ένας όλους τους Αξιωματικούς που συμμετέχουν στην ενημέρωση.

Ο κ. Μητσοτάκης πήρε μέρος σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Καποδίστριας» του ΓΕΕΘΑ, παρουσία των κ.κ. ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή, Γενικού Γραμματέα Αντώνη Οικονόμου, Αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου, Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Γεωργίου Καμπά, Αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Γεωργίου Μπλιούμη, Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικόλαου Τσούνη, καθώς επίσης και 20 ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, πέντε από κάθε Γενικό Επιτελείο.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε μία συνοπτική παρουσίαση των προτεραιοτήτων αλλά και των βασικών αναγκών και ελλείψεων που υπάρχουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, κυρίως σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων, αλλά και στις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την προσπάθεια αναδιοργάνωσης του στρατεύματος, με στόχο την περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων και τον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών της χώρας.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού

Το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και το υψηλό ηθικό του στρατεύματος εξήρε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

  • «Με μεγάλη ικανοποίησή διαπίστωσα για άλλη μια φορά την απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, το αξιόμαχο αλλά και το εξαιρετικά υψηλό ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρά τα μεγάλα προβλήματα και τις συνέπειες μιας δεκαετούς κρίσης η οποία είχε οικονομίες επιπτώσεις και στους προϋπολογισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει καμφθεί, αυτό το οποίο δεν έχει θιγεί είναι το ηθικό του στρατεύματος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η επίσκεψή του στο υπουργείο Άμυνας έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα και ευχαρίστησε τους αρχηγούς και τους επιτελείς για την ενδελεχή ενημέρωση που του έκαναν και για τη ουσιαστική συζήτηση που είχαν για τις προτεραιότητες ως προς την αμυντική πολιτική της χώρας.

  • «Εκφράζω τις ευχαριστίες μου αλλά και την υπερηφάνεια μου σε όλες τις γυναίκες και άνδρες γιατί αυτοί αποτελούν την ψυχή των Ενόπλων Δυνάμεων, την ισχύ της αποτρεπτικής μας δύναμης» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά την ενημέρωση από τη στρατιωτική ηγεσία ο πρωθυπουργός μετέβη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, όπου είδε την εικόνα που λαμβάνεται από επιτηρητικά φυλάκια στο Ανατολικό Αιγαίο, ενώ σύμφωνα πληροφορίες συνομίλησε με πληρώματα επιφυλακής της πολεμικής αεροπορίας των F16 στη Λήμνο, πλήρωμα της φρεγάτας «Σπέτσες» και με το φυλάκιο της δύναμης Άμυνας της νήσου Μεγίστη.

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου

  • Την ικανοποίηση του για την “πληρέστατη” ενημέρωση, που έγινε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη “με όρους ρεαλισμού με βάση τις ελλείψεις, τα προβλήματα αλλά και τις ανάγκες και τον τρόπο κάλυψης αυτών των αναγκών” σε βάθος βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο,”έτσι όπως έπρεπε να γίνει”, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής’Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος προς τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων μετά το τέλος της συνάντησης τους με τον πρωθυπουργό, διάρκειας μιάμισης ώρας.

“Με ανάλυση των επιχειρησιακών ελλειμμάτων, των χρηματοδοτικών προβλημάτων φυσικά, αλλά και της προοπτικής”, πρόσθεσε.

  • Απευθυνόμενος δε προς τον πρωθυπουργό,ο κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε ότι “η κατεύθυνση της πολιτική ηγεσίας είναι να σας δώσουμε να καταλάβετε ότι σήμερα δεν επρόκειτο ακριβώς για μια εθιμοτυπική επίσκεψη αλλά για μια ευκαιρία για ουσιαστική συζήτηση και αυτή την ευκαιρία πραγματικά την εκμεταλλευθήκατε όλοι και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό. Δεν ωραιοποιήσατε εικόνες δεν αποκρύψατε κάποιες δυσάρεστες αλήθειες . Αυτός ήταν πραγματικά ο τόνος ο οποίος θέλαμε να δώσουμε”, παρατήρησε.

Παράλληλα επισήμανε ότι η εξαιρετική ενημέρωση έγινε για να καταλάβουμε που είμαστε, που βρισκόμαστε, που θέλουμε να πάμε και να συνταχθούμε ακόμη πιο έντονα στο στόχο που έχουμε θέσει εξαρχής”. “Να ενισχύσουμε την ετοιμότητα, το αξιόμαχο και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων”.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για το “εντονότατο ενδιαφέρον του”. “Νομίζω ότι εάν αντιληφθούμε που βρισκόμαστε τότε θα καταλάβουμε που πρέπει να πάμε”, κατέληξε. Ο κ. Παναγιωτόπουλος δώρισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το δελτίο κατάταξής του στην Πολεμική Αεροπορία.

  • Όσο για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου θύμισε στον πρωθυπουργό την γνωριμία τους, πίσω στο 1990, “όταν υπηρετούσατε στην 346 Μοίρα Ιάσων και τώρα που έχετε τη δυνατότητα, εμείς σας έχουμε ετοιμάσει ήδη μια φόρμα πτήσης”, δωρίζοντας στον κ. Μητσοτάκη μία φόρμα πτήσης. Τέλος τον προσκάλεσε να τους συνοδεύσει και στον αέρα με μία πτήση στο Καστελόριζο, πρόσκληση την οποία αποδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με μεγάλη χαρά.

 

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πιο κοντά από ποτέ Ελλάδα και ΗΠΑ, είπε ο Δένδιας: Τις ενώνουν οι αξίες της δημοκρατίας