Ο ντετέκτιβ Λουίς Αλβαρέζ οδηγεόται στην τελευταία του κατοικία… Το φέρετρο είναι “ντυμένο” με την αμερικανική σημαία. Φωτογραφία via Twitter, Commissioner O’Neill, @NYPDONeill
Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ογδόντα χιλιάδες άτομα είχαν σπεύσει να βοηθήσουν μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα και την πτώση των δίδυμων πύργων την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Ανάμεσά τους ήταν πυροσβέστες, αστυνομικοί, μέλη ειδικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, γιατροί, νοσοκόμοι, εθελοντές και εργαζόμενοι πολλών ειδικοτήτων για τη διάσωση, τις έρευνες και τον καθαρισμό στο «σημείο μηδέν» του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, στο Μανχάταν.

  • Σκόνη, χημικές ουσίες, αμίαντος, μόλυβδος και τοξικά που εκλύθηκαν είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, δέκα και πλέον χιλιάδες άτομα διαγνώστηκαν μέχρι σήμερα με καρκίνο, από τα οποία δύο χιλιάδες έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες άλλα πάσχουν με αναπνευστικά προβλήματα ή γαστρικές διαταραχές.
  • Επίσης, υπολογίζεται ότι μισό εκατομμύριο κάτοικοι της περιοχής είχαν εκτεθεί σε επικίνδυνες ουσίες που μπορεί να τους έχουν δημιουργήσει οξεία και χρόνια προβλήματα υγείας. Είναι οι «παράπλευρες απώλειες» των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Όλα αυτά τα στοιχεία επανήλθαν στην επικαιρότητα επειδή πρόσφατα απεβίωσε ένας αγωνιστής – σύμβολο μιας επίμονης προσπάθειας για στήριξη και βοήθεια των ανθρώπων που βρέθηκαν στο «σημείο μηδέν» για μέρες, εβδομάδες και μήνες.

  • Πρόκειται για τον κουβανικής καταγωγής 53χρονο ντετέκτιβ Λούις Άλβαρεζ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Ο καρκίνος ήταν αποτέλεσμα των τοξικών ουσιών που εισέπνευσε κατά τους τρεις μήνες που ερευνούσε για θύματα μέσα στα ερείπια και τις στάχτες.

«Η δύναμή του, σωματική και ψυχική, μας έδειξε τον δρόμο και δίνουμε την υπόσχεση να μην ξεχάσουμε ποτέ ούτε αυτόν ούτε το έργο του», δήλωσε ο αρχηγός αστυνομίας της αμερικανικής μεγαλούπολης.

  • «Του είπαμε στο τέλος ότι είχε κερδίσει τη μάχη αγγίζοντας τόσες πολλές ζωές τα τρία τελευταία χρόνια που μοιράστηκε την πάλη του με τον καρκίνο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οικογένειά του, σημειώνοντας ότι «πέθανε γαλήνια» και «σας ευχαριστούμε που μας δώσατε τον χρόνο που είχαμε μαζί του, ήταν ευλογία».

Πριν μερικές εβδομάδες (11 Ιουνίου), είχε μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να καταθέσει στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων του Κογκρέσου για τους διασώστες και τους εθελοντές της 11ης Σεπτεμβρίου, έχοντας δίπλα του τον Τζον Στιούαρτ. «Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να μιλήσω για την κατάντια της διαδικασίας να λάβουν οι διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου επιδόματα και περίθαλψη» τόνισε ενδεικτικά ο γνωστός κωμικός και τηλεπαρουσιαστής.

  • Μετά από πολλούς κύκλους χημειοθεραπείας και παρότι δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του, ο Λούις Άλβαρεζ θέλησε να δώσει μία ακόμη μάχη για το Ταμείο Αποζημίωσης Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. «Είπατε όλοι ότι δεν θα ξεχάσετε. Είναι ο δικός μου στόχος και η δική μου αποστολή να φροντίσω να κάνετε το σωστό», είχε πει στα μέλη της Επιτροπής.
  • Όταν ο Τζον Στιούαρτ είχε δει ότι στην αίθουσα ακροάσεων βρίσκονταν πολύ λίγα μέλη του Κογκρέσου, έγινε έξαλλος με την αδιαφορία των Αμερικανών νομοθετών.

Τελικά, μια μέρα μετά, η Επιτροπή ψήφισε να επεκτείνει το Ταμείο Αποζημίωσης και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα προς συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Δεκαοκτώ χρόνια λοιπόν μετά την τραγωδία και χτυπημένος από τον καρκίνο, ο Λούις Άλβαρεζ συνέχισε να αγωνίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η «σύγκρουση» ΗΠΑ-Τουρκίας, οι ταραξίες της περιοχής και οι πικρές μνήμες του καλοκαιριού

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal