Λίγες οι συλλήψεις μεταναστών σε σχέση με δηλώσεις Τραμπ για μεγάλη επιχείρηση

File Photo: Ο Κραζιμίρ Καρακατσάνοφ δήλωσε πως η συνοριακή αστυνομία εμπόδισε δύο ομάδες περίπου 30 ανθρώπων να εισέλθουν στη Βουλγαρία από την Τουρκία νωρίς σήμερα μετά τη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν θα σταματά πλέον τους Σύρους πρόσφυγες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη.Φωτογραφία Pixabay.com




Πολύ λίγες συλλήψεις μεταναστών αναφέρθηκαν σε αμερικανικές πόλεις χθες Κυριακή, παρόλο που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προαναγγείλει «μια μεγάλη επιχείρηση» για την απέλαση παράτυπων μεταναστών.

Πόλεις όπως το Λος Άντζελες, η Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Χιούστον προετοιμάζονταν για επιδρομές της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE). Πράκτορες της υπηρεσίας αναμενόταν να αναζητήσουν περίπου 2.000 ανθρώπους που έχουν λάβει τελική εντολή από δικαστή να αποχωρήσουν από τις ΗΠΑ.

Τοπικές αρχές και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους να ενημερώσουν τους μετανάστες χωρίς χαρτιά για τα δικαιώματά τους και για το πού μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο σε ανακοίνωσή του την προηγούμενη εβδομάδα είχε επισημάνει ότι οι επιδρομές της ICE θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε «παράπλευρες συλλήψεις» προσώπων που δεν έχουν λάβει εντολή απέλασης.

Στην πραγματικότητα η χθεσινή επιχείρηση ήταν πολύ πιο περιορισμένη, όμως αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες.

Η ίδια η υπηρεσία δεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες για το πού ή πότε θα πραγματοποιηθούν επιδρομές και ο Κεν Κουτσινέλι, υπηρεσιακός διευθυντής της υπηρεσίας Πολιτικών Δικαιωμάτων και Μετανάστευσης, δήλωσε στο CNN ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν τρεις επιχειρήσεις της ICE στην πόλη το Σάββατο χωρίς όμως να γίνουν συλλήψεις. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία δραστηριότητα της ICE στη Νέα Υόρκη χθες.

«Πρόκειται για μια πολιτική πράξη από αυτόν τον πρόεδρο, έχει πολιτικοποιήσει μια κυβερνητική υπηρεσία των ΗΠΑ για να βοηθήσει στην επανεκλογή του», κατήγγειλε ο ντε Μπλάζιο που είναι υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Στο Ντένβερ ένα δίκτυο υποστήριξης μεταναστών ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αναφορές ότι η ICE συνέλαβε τρεις ανθρώπους.

Επίσης μία επιχείρηση αναφέρθηκε στη Φλόριντα και στο Σικάγο μία γυναίκα συνελήφθη μαζί με τις κόρες της, όμως αφέθηκε ελεύθερη λίγο αργότερα με περιοριστικούς όρους, ανέφερε η εφημερίδα New York Times.

Εξάλλου ο Συνασπισμός Μεταναστών της Φλόριντα επεσήμανε ότι μετανάστες στην πολιτεία κρύβονται στα σπίτια τους αφού πράκτορες της ICE εθεάθησαν στο αεροδρόμιο του Μαϊάμι. Δεν έχουν αναφερθεί ωστόσο συλλήψεις.

«Συγκεντρώνουν αποθέματα σε τρόφιμα και σκοπεύουν να μείνουν στα σπίτια τους με τα φώτα και τις κουρτίνες κλειστές», εξήγησε η οργάνωση στο Facebook. «Κάποιοι δεν πηγαίνουν καν στη δουλειά τους».

Ο υπηρεσιακός διευθυντής της ICE Ματ Άλμπενς δήλωσε στο Fox News ότι οι επιχειρήσεις της υπηρεσίας έχουν στόχο οικογένειες που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και δεν παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο για να ζητήσουν να τους δοθεί άσυλο.

Οι ακτιβιστές απαντούν ότι σε πολλές περιπτώσεις οι μετανάστες δεν ενημερώνονται για το πότε πρέπει να παρουσιαστούν στο δικαστήριο.

Η επιχείρηση αυτή πραγματοποιείται την ώρα που η κυβέρνηση Τραμπ αντιμετωπίζει επικρίσεις επειδή κρατά μετανάστες σε υπερπλήρη κέντρα με φρικτές συνθήκες υγιεινής και ενώ υπάρχουν ανησυχίες για τον χωρισμό παιδιών από τους γονείς τους.

Ήδη πολλές οργανώσεις, ανάμεσά τους και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), προσέφυγαν στο δικαστήριο την προηγούμενη εβδομάδα ζητώντας να μπορέσουν να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστή προτού απελαθούν όσοι μετανάστες θα είναι στόχος της ICE.

Ο Τραμπ έχει εξηγήσει ότι στόχος θα είναι εγκληματίες, όπως μέλη της οργάνωσης MS-13, που ιδρύθηκε στο Λος Άντζελες και συνδέεται με εγκληματικές οργανώσεις του Σαλβαδόρ.

Στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 11 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Pew Research Center.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Άρση των αμερικανικών κυρώσεων ζητά πρώτα το Ιράν: Μετά οι διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: