Κόντρα Βορίδη – Βελόπουλου στη Βουλή για τις Πρέσπες με προσωπικές επιθέσεις

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης μιλά στην ολομέλεια της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας
Με αντιπαράθεση για την Συμφωνία των Πρεσπών εξελίχθηκε η τοποθέτηση του ο υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, όταν ο προέδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ για «πολιτική κωλοτούμπα».

«Η θέση της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι ξεκάθαρη και συνεπής από την αρχή μέχρι το τέλος. Η στάση αυτή εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό και αυτήν τη στάση θα τηρήσουμε», διεμήνυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, με αφορμή παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, ο οποίος κατηγόρησε τη ΝΔ για «πολιτική κωλοτούμπα».

Ο κ. Βορίδης, αφού ανέφερε πως η ΝΔ ό,τι έλεγε προεκλογικά λέει και σήμερα, απευθύνθηκε στον Κυριάκο Βελόπουλο λέγοντας πως το κόμμα του που ζητούσε την ακύρωση της Συμφωνίας έλαβε 3% στις εκλογές, η θέση της ΝΔ είναι αυτή που κρίθηκε και εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό. «Λέγαμε ότι η ακύρωση -έτσι όπως μας έχουν παγιδεύσει από αυτή την κάκιστη συμφωνία- θα οδηγήσει σε ακόμη χειρότερα και δυσμενέστερα αποτελέσματα. Και λέμε ότι θα προσπαθήσουμε να απαμβλύνουμε τις συνέπειες της Συμφωνίας. Στα όρια των δυνατοτήτων μας, συνδέοντας δηλαδή την ευρωπαϊκή τους πορεία με την απάμβλυνση αυτών των δυσμενών συνεπειών» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απέναντι στην προσωπική «πρόκληση» του Κ. Βελόπουλου, αν θα υπογράψει την πρόταση του κόμματός του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο διάπραξης εσχάτης προδοσίας από τον Νίκο Κοτζιά, ο Μάκης Βορίδης απάντησε: «Εγώ τη Συμφωνία την καταψήφισα, όπως και η ΝΔ. Επειδή εγώ γνωρίζω καλά νομικά, ξέρω τι είναι η εσχάτη προδοσία. Εσείς να τα ξαναδιαβάσετε αυτά. Γι αυτό όχι σε μένα αυτά».

«Ακυρώστε την Συμφωνία των Πρεσπών και ο ελληνικός λαός θα σας ευγνωμονεί»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό κατά την παρθενική του ομιλία ως αρχηγός κόμματος στην Βουλή, να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να ορισθεί η εθνική γραμμή στις σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία. “Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την πατρίδα, δεν μισούμε κανέναν λαό. Δεν διαπραγματευόμαστε όμως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βελόπουλος.

Αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερες τοποθετήσεις του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αναφορικά με την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στο Αιγαίο, σημειώνοντας: «Όταν σας έλεγα για τα κοιτάσματα, ήμουν γραφικός. Τότε ήμουν γραφικός, τώρα είμαι περιγραφικός της κατάστασης. Δεν με πιστεύατε. Και σήμερα κινδυνεύει η Ελλάδα λόγω αυτών των κοιτασμάτων». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς να “συμφωνήσουμε επιτέλους για το ποια είναι η εθνική μας γραμμή. Κάποια στιγμή θα πρέπει να πούμε ποιες είναι οι δικές μας “κόκκινες γραμμές”, ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι καλλιεργείται απέναντι στην Τουρκία, ένα «φοβικό σύνδρομο το οποίο οδηγεί σε ηττοπάθεια και η καλλιέργεια της ηττοπάθειας σε ήττα».

«Είναι η πρώτη φορά όπου πρωθυπουργός, τάζει περισσότερα στις προγραμματικές του δηλώσεις, από όσα είχε πει προεκλογικά» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός όφειλε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. «Σαράντα λεπτά ομιλίας, 39 λεπτά παροχολογίας και μόνο ένα για τα ελληνοτουρκικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο κ Βελόπουλος αναφέρθηκε στην μήνυση, η οποία έχει κατατεθεί σε βάρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και κάλεσε τους «Μακεδόνες βουλευτές της ΝΔ», οι οποίοι όπως είπε προεκλογικά έκαναν λόγο για “Εγκληματική Συμφωνία” να αποδείξουν αν όντως θέλουν να την ακυρώσουν, βάζοντας τις υπογραφές τους δίπλα σε αυτές των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι άκυρη. Κλείστε την προδοτική συμφωνία, γιατί ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Ξέρετε τι περιλαμβάνει αυτή η Συμφωνία; Περιλαμβάνει την δυνατότητα των Σκοπίων, να έχουν ναυτικό στον Θερμαϊκό. Τους επιτρέπει να έχουν ΑΟΖ. Ακυρώστε την Συμφωνία των Πρεσπών και ο ελληνικός λαός θα σας ευγνωμονεί», τόνισε.

Η βασικά σημεία της ομιλία Βορίδη

«Πήραμε μια ισχυρή, καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό στις εκλογές να κυβερνήσουμε. Ξεκινάμε δυνατά και ένα σπουδαίο μέλλον περιμένει τη χώρα στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Παράλληλα, επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον αρχηγό του Αλέξη Τσίπρα για την υπογραφή της «κατάπτυστης», όπως τη χαρακτήρισε Συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να εγκαλεί τη ΝΔ για τη στάση της, μια στάση που από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν συνεπής.

«Μας εγκάλεσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι είμαστε ασυνεπείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εμείς ό,τι είπαμε προεκλογικά ισχύουν και μετεκλογικά. Πιεζόμενοι από ένα ακροατήριο που βαθιά στενοχωρήσατε με την κατάπτυστη συμφωνία σας και ακούγοντας τις λαϊκίστικες κορώνες σας, λέγαμε από την αρχή ότι αυτό ήταν λάθος επιλογή και δεν μπορεί να γίνει. Λέγαμε ότι είναι μια κακή συμφωνία, κάναμε ό,τι μπορούσαμε να την ανατρέψουμε και ξεκαθαρίσαμε ότι από αυτές τις δυσμενείς συνέπειες δεν μπορούμε να φύγουμε. Δεν θα βγουν τα Σκόπια από το ΝΑΤΟ. Και έρχεστε σήμερα με θράσος, για να μας εγκαλέσετε. Εμείς είπαμε θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειες και θα κάνουμε αναδιαπραγμάτευση σε συγκεκριμένα σημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Την έντονη μάλιστα αντίδρασή του προκάλεσε η παρέμβαση του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου που κατηγόρησε τη ΝΔ ότι δεν λέει όλη την αλήθεια.

«Εγώ καταψήφισα τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο έκανε όλη η ΝΔ. Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και συνεπής από την αρχή μέχρι το τέλος. Εσείς ζητήσατε ακύρωση της Συμφωνίας και πήρατε 3%. Εμείς είπαμε ότι η υπογραφή της οδηγεί σε παγίδευση και θα προσπαθήσουμε να αμβλύνουμε τις συνέπειές της στα όρια των πολιτικών μας δυνατοτήτων και συνδέοντάς την με την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων. Αυτή η στάση εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό», ήταν η απάντηση του κ. Βορίδη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιτέθηκε ακόμα στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί εγκαλεί το κόμμα του για τα πλεονάσματα, κάνοντας λόγο για θράσος.

«Εμείς στη ΝΔ, δεν είπαμε ποτέ ότι θα ακολουθήσουμε τη δική σας Βαρουφάκειο πολιτική, θα τα βάλουμε δήθεν όλα στο τραπέζι και θα φέρουμε τη μείωσή τους. Εμείς προεκλογικά μιλήσαμε για εμπροσθοβαρείς μεταρρυθμίσεις για να κτιστεί η αξιοπιστία και με αυτό το όπλο θα ζητήσουμε αναδιαπραγμάτευση», ανέφερε.

Μίλησε στη συνέχεια για «μεγάλη πολιτική που έφεραν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου στη χώρα», γιατί όπως είπε, «για πρώτη φορά υπήρξε μια πολύ καλή και οργανωμένη εκστρατεία από τη ΝΔ με ξεκάθαρες θέσεις πάνω σε ορισμένα επίδικα σημεία».

«Τα 16 κεφάλαια που ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τέθηκαν στον ελληνικό λαό, εγκρίθηκαν και αποτελούν το κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Γι αυτά μιλάμε τώρα», είπε και πρόσθεσε:

«Δεν σας άρεσε η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Το καταλαβαίνω γιατί 4,5 χρόνια δεν κάνετε τίποτα και ήρθε χθες ο πρωθυπουργός να πει άμεση μείωση του 20%. Είχατε πει εσείς ότι θα σας φέρνουμε εδώ και θα τα ψηφίζετε ένα- ένα. Έτσι θα κάνουμε και εμείς. Ένα- ένα θα τα φέρνουμε και θα τα ψηφίζετε».

Μίλησε επίσης για «επίδικα που δημιουργούν όρους πραγματικής ανατροπής» και έφερε παράδειγμα το πανεπιστημιακό άσυλο, τονίζοντας ότι καταργείται άμεσα με απόφαση του ελληνικού λαού.

Αναφερόμενος στα θέματα της δικής του αρμοδιότητας, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι από το 2017 η ΝΔ έχει καταθέσει πλήρεις θέσεις και είναι ένα από τα 16 κεφάλαια του προγράμματός της με στόχο την αγροτική ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, η διαμόρφωση της νέας ΚΑΠ είναι μείζον θέμα που θα καθορίσει τα επόμενα χρόνια την αγροτική πολιτική και τόνισε ότι η χώρα μας θα υποστηρίξει τη διατήρηση του καθεστώτος ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι θα στηριχτούν οι μικροκαλλιεργητές, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση καινούργιου νόμου για τον αγροτικό τομέα με στόχο την οργάνωση των παραγωγών και τη θεσμική τους εκπροσώπηση.

Ανακοίνωσε τέλος, την αυστηροποίηση του νόμου για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο, εντός και εκτός αιθούσης. Σεβόμαστε και αγαπάμε την ελληνική βιομηχανία τροφίμων. Θέλουμε να τη στηρίξουμε, αλλά θα υπάρξει αυστηρή τήρηση της νομιμότητας και αυστηρά για τις ελληνοποιήσεις. Θα ζητήσουμε απόλυτη συμμόρφωση και δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση».

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΝΔ ήταν και είναι κάθετα αντίθετη με τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ο Καραμανλής

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal