Κλοιός στον Τραμπ από τη Γερουσία: Νέα κίνηση για να εξαναγκαστεί να επιβάλει κυρώσεις

Το αμερικανικό Κογκρέσο. Φωτογραφία www.mignatiou.com




Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί Αμερικανοί νομοθέτες πίεσαν χθες τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τονίζοντας ότι πρέπει να σεβαστεί και να ακολουθήσει τον νόμο που επιβάλλει κυρώσεις για τη συνεργασία με τον στρατό της Ρωσίας.

Οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές Rick Scott και Todd Young εισήγαγαν νέο ψήφισμα που ζητά κυρώσεις από τη στιγμή που η Τουρκία άρχισε να δέχεται την παράδοση των S-400, του πλέον προηγμένου ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας την περασμένη εβδομάδα, αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να ανακοινώσει ότι απομάκρυνε την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

  • Ξεχωριστά, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο υπ’ αριθμό δύο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι η εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δεν ήταν αρκετή. “Ο νόμος επιβάλλει σαφώς κυρώσεις για σημαντικές συναλλαγές με τους τομείς άμυνας και πληροφοριών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίοι περιλαμβάνουν σαφώς την παράδοση ενός συστήματος S-400», ανέφερε σε μια δήλωση που έστειλε με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Αλλά η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει σταματήσει στο παρά πέντε και δεν έχει επιβάλλει ακόμα κυρώσεις στην Τουρκία, παρά τον σκληρό νόμο περί κυρώσεων του 2017, γνωστό ως CAATSA. Ο κ. Τραμπ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος για το τι θα πράξει και εάν η κυβέρνηση του σκέπτεται να το πράξει. ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ ΕΔΩ

Αν εγκριθεί, το ψήφισμα των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών θα απαιτεί την “πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων στο πλαίσιο του νόμου CAATSA”, στο οποίο περιγράφεται η αγορά από την Τουρκία του συστήματος αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας S-400 ως “άμεση και τρομερή απειλή” για τα συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.

Ο νόμος CAATSA εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Τραμπ να επιλέξει πέντε από μια σειρά 12 κυρώσεων, και περιλαμβάνουν από την απαγόρευση των θεωρήσεων και την άρνηση πρόσβασης στην αμερικανική τράπεζα εξαγωγών-εισαγωγών και σε αυστηρότερες επιλογές όπως η απαγόρευση συναλλαγών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και η άρνηση των αδειών εξαγωγής προϊόντων.

Ωστόσο, ο νόμος CAATSA δεν θέτει κανένα χρονοδιάγραμμα για την επιβολή κυρώσεων ή την έκδοση απαλλαγής, οπότε ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να καθυστερήσει απεριόριστα.

  • Το ψήφισμα καλεί την κυβέρνηση να συγκαλέσει συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για να συζητηθούν οι απειλές που θέτει η Ρωσία και να «παγώσει» η ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.
  • Ενώ το μη δεσμευτικό ψήφισμα δεν θα είχε ισχύ νόμου, η μετάβαση ενός τέτοιου μέτρου στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Γερουσία θα μπορούσε να ενισχύσει την πίεση στο Τρούμπ για να σπάσει την Άγκυρα.

Ο κ. Μενεντέζ δήλωσε ότι θα εισαγάγει νομοθεσία που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία αν ο Τραμπ αρνηθεί να το πράξει στο πλαίσιο της CAATSA.

Τι είπε με ακρίβεια ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας; Ναι ή όχι;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: