Κλειδώνουν και τυπικά οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Τουρκίας στις 15 Ιουλίου

File Photo: η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι. EPA, JULIEN WARNAND




Σε τροχιά συμφωνίας για την επιβολή πολιτικών/διπλωματικών μέτρων κατά της Τουρκίας, για τις έκνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, εισήλθαν σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» τα 28 κράτη-μέλη.

Όπως γράφει ο Παύλος Ξανθούλης στον Φιλελεύθερο, τα εν λόγω πολιτικά/διπλωματικά μέτρα τοποθετούνται σε κείμενο Συμπερασμάτων, το οποίο θα επιχειρηθεί να υιοθετηθεί σε διπλωματικό επίπεδο και να σφραγιστεί τυπικά από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, την προσεχή Δευτέρα, 15 Ιουλίου.

  • Σε ό,τι αφορά στα «στοχευμένα μέτρα», δηλαδή τις κυρώσεις, παραπέμπονται σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο, αναλόγως της κλιμάκωσης των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών δεν είναι έτοιμη επί του παρόντος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η υπό διαμόρφωση συμφωνία των «28», αναμένεται όπως πληροφορούμαστε να συντηρήσει ανοικτή την προοπτική στοχευμένων μέτρων, προκειμένου να υπάρξει μια κλιμακωτή εξελικτική ευρωπαϊκή αντίδραση, ανάλογα με την κλιμάκωση των τουρκικών ενεργειών.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων, COREPER, διαμορφώνεται consensus για έγκριση σε πρώτο χρόνο των εξής μέτρων που πρότειναν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Κομισιόν:

– «Αναστολή της Αεροπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας», κάτι που όπως επισημαίνουν κοινοτικοί κύκλοι, αναμένεται να επιφέρει οικονομικό κόστος στην Άγκυρα.
– Πάγωμα υψηλών διαλόγων και συναντήσεων στους τομείς της «πολιτικής, οικονομίας, ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας (σ.σ. όπως είχαμε αποκαλύψει πάγωσε προκαταβολικά στις 28 Ιουνίου) και του Συμβουλίου Σύνδεσης». Επίσης, αναστολή της καθορισμένης για τον προσεχή Νοέμβριο Επιτροπής Σύνδεσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
– Πάγωμα προενταξιακών κονδυλίων ύψους 145,8 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία η Κομισιόν είχε προτείνει να παγώσουν λόγω κατάλυσης του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει έγκριση από το Συμβούλιο και την Κομισιόν. Τα υπό αναφορά προενταξιακά κονδύλια που προορίζονταν να χορηγηθούν το έτος 2020, αναμένεται να παγώσουν υπό το φως και των έκνομων τουρκικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ.
– Στο πλαίσιο των πολιτικών/διπλωματικών μέτρων που αναμένεται να εγκρίνουν οι «28», θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων «να εξετάσει τις υφιστάμενες ενέργειες δανειοδότησης προς την Τουρκία», χωρίς πάντως η εν λόγω κίνηση να μεταφράζεται στη λήψη οποιουδήποτε μέτρου επί του παρόντος.

  • Αυτό το πλαίσιο πολιτικών/διπλωματικών μέτρων, εκτιμάται ότι θα αποτελεί το βασικό σκέλος της συμφωνίας των «28», όπως αποτυπώνεται στα Συμπεράσματα που θα επιδιωχθεί να υιοθετηθούν σε διπλωματικό επίπεδο και να σφραγιστούν τυπικά, την προσεχή Δευτέρα, από τους ΥΠΕΞ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, η επιχειρούμενη συμφωνία των 28 θα αφήνει ανοικτό πεδίο για συνέχιση των διεργασιών επεξεργασίας και υποβολής στοχευμένων μέτρων, τα οποία εκ των πραγμάτων θα παραπεμφθούν σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο, σε προφανή συνάρτηση με τις εξελίξεις επί του εδάφους στην κυπριακή ΑΟΖ, αναλόγως κλιμάκωσης ή μη των τουρκικών έκνομων ενεργειών. Επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσίευσε επανειλημμένα ο «Φ», η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών εμφανίστηκε απρόθυμη να συναινέσει άμεσα στην επιβολή στοχευμένων μέτρων, ήτοι κυρώσεων, κατά της Τουρκίας, παρά την προσπάθεια που ομολογουμένως κατέβαλε η Λευκωσία, τόσο σε διπλωματικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Παράλληλα, διαμορφώνεται η άποψη ότι θα πρέπει να επιχειρηθεί αποκλιμάκωση της έντασης με διπλωματικά μέσα, κάτι που «μνημονεύεται» και στις προτάσεις ΕΥΕΔ-Κομισιόν, ενώ σημαντικά κράτη-μέλη, όπως η Βρετανία και η Γερμανία, προσβλέπουν παράλληλα και σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Στόχος ο τερματισμός τουρκικών ενεργειών και νέες συνομιλίες, είπε ο Χριστοδουλίδης

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: