ΚΕΟΦ, η εισπρακτική εταιρεία της ΑΑΔΕ: Εντείνονται οι… πιέσεις για είσπραξη 104 δισ.

File Photo: Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Στην τελική ευθεία μπαίνει η συγκρότηση και στελέχωση της νέας εισπρακτικής «εταιρείας» της Αττικής, η οποία θα αναλάβει το έργο της όχλησης και πίεσης των περίπου 4 εκατ. οφειλετών του Δημοσίου, για να αποπληρώνουν τα χρέη τους, που ξεπερνούν τα 104 δισ. ευρώ.Από την 1η Νοεμβρίου οι 120 «ράμπο» της νέας υπηρεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πιάνουν δουλειά, καθώς ήδη με σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. 1103898ΕΞ/22.7.2019) του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση για τη στελέχωση του Κέντρου Είσπραξης Οφειλών (ΚΕΟΦ) Αττικής και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως και τις 31 Αυγούστου 2019.Ταυτόχρονα δρομολογούνται οι διαδικασίες για τη δημιουργία και της αντίστοιχης ομάδας που θα συσταθεί πολύ σύντομα και στη Θεσσαλονίκη.

Nα σημειωθεί ότι στην εν λόγω απόφαση, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι το Κέντρο Είσπραξης Οφειλών Αττικής είναι αρμόδιο για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών, με τη λήψη στοχευμένων μέτρων για οφειλές που καθορίζονται, αρμοδίως, με συγκεκριμένα κριτήρια, οπουδήποτε στην επικράτεια, οφειλετών που υπάγονται σε οποιαδήποτε ΔΟΥ της Περιφέρειας Αττικής, παράλληλα με τις κατά τόπον αρμόδιες ΔΟΥ, οι οποίες εξακολουθούν να έχουν αρμοδιότητα για την επιδίωξη είσπραξης των οφειλών αρμοδιότητάς τους, καθώς και για τη διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης.

Ουσιαστικά κεντρικός στόχος του ΚΕΟΦ Αττικής θα είναι η πιο οργανωμένη και αποτελεσματικότερη είσπραξη των ληξιπρόθεσμων και βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο, γεγονός που σημαίνει ότι θα λειτουργούν όπως σήμερα τα «Δικαστικά Τμήματα» των ΔΟΥ, αλλά θα χρησιμοποιούν πρακτικές αντίστοιχες με εκείνες των εισπρακτικών εταιρειών των τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό οι υπάλληλοι θα επιλέγουν από τη λίστα των οφειλετών, φυσικών και νομικών προσώπων, αυτούς με τα μεγαλύτερα χρέη και κατόπιν θα προχωρούν στους μικρότερους οφειλέτες και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το πρώτο βήμα θα είναι η ενημέρωση του οφειλέτη με e-mail για το ύψος της οφειλής και την προθεσμία τακτοποίησής της, είτε με την καταβολή του ποσού είτε με τη ρύθμισή του, ενώ αν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη θα ειδοποιείται αυτόματα μέσω του auto reminder system και θα λαμβάνει e-mail.

Στη συνέχεια και εφόσον ο υπόχρεος δεν ανταποκριθεί στα e-mail και στις προθεσμίες τακτοποίησης της οφειλής, θα δέχεται τηλεφώνημα από υπάλληλο της υπηρεσίας, με το οποίο θα ενημερώνεται για το ληξιπρόθεσμο της οφειλής και για τους κινδύνους που υπάρχουν σχετικά με τη λήψη μέτρων.

Ταυτόχρονα, θα αποστέλλεται και e-mail με το οποίο θα προειδοποιείται ότι αν δεν τακτοποιήσει την οφειλή του θα ληφθούν σε βάρος του όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, κινητών ή και ακινήτων, αν η οφειλή είναι μεγάλη. Επισημαίνεται ότι το μέτρο της κατάσχεσης των ακινήτων μπορεί, δυνητικά, να ενεργοποιηθεί για χρέη άνω των 500 ευρώ, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για μεγάλες οφειλές.

Βέβαια και οι οφειλέτες με χρέη από 50 έως 500 ευρώ θα δέχονται και αυτοί με τη σειρά τους «ραβασάκια» από το Κέντρο Είσπραξης, στα οποία θα αναγράφεται η προθεσμία εξόφλησης της οφειλής.

Άλλωστε τα στοιχεία της ΑΑΔΕ όσον αφορά τη διάρθρωση των χρεών δείχνουν ότι ποσά από 50 έως 500 ευρώ χρωστούν στην εφορία περίπου 1.344.749 φορολογούμενοι, ενώ οφειλές από 100 εκατ. ευρώ και άνω έχουν 79 φορολογούμενοι, που οφείλουν συνολικά 34,15 δισ. ευρώ, ή το 19% του ΑΕΠ.

Επίσης, 8.014 φορολογούμενοι έχουν οφειλές μεγαλύτερες του 1 εκατ. ευρώ, οι οποίοι χρωστούν συνολικά το ποσό των 83,96 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 80,5% των συνολικών οφειλών προς την εφορία ή στο 46,7% του ΑΕΠ.

Ο πήχης των εισπράξεων για φέτος έχει τεθεί ψηλά, καθώς με βάση τη στοχοθεσία από τα παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη θα πρέπει να εισρεύσει στα δημόσια ταμεία ποσό ύψους 5,6 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει:

  • την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ από το λεγόμενο «παλαιό» υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών,
  • την είσπραξη του 27% από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που θα δημιουργηθούν εντός του τρέχοντος έτους. Με δεδομένο ότι κάθε χρόνο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ, ο καθορισμός του εισπρακτικού στόχου στο 27% συνεπάγεται ότι φέτος θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ από τα νέα αυτά χρέη.

Πηγή: Εφημερίδα Ναυτεμπορική / Γιώργος Κούρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: