Φωτογραφία: Myriam Zilles via pixabay.com




Η απόφαση να εφαρμοστεί στην Ελλάδα ο αντικαπνιστικός νόμος και να απαγορευθεί το κάπνισμα σε κάθε δημόσιο χώρο επιβεβαιώθηκε στη σύσκεψη του έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης συζήτησαν τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα αλλά και μεσοπρόθεσμα για τη μείωση του καπνίσματος.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός αυτό αποτελεί μείζονα προτεραιότητα της κυβέρνησης, πόσο μάλλον όταν οι έρευνες δείχνουν ότι η κοινή γνώμη είναι πιο ώριμη από ποτέ να αποδεχθεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε η άμεση και αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στα δημόσια κτίρια: Τη Βουλή, τα υπουργεία, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και γενικότερα τις δημόσιες υπηρεσίες.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η έναρξη ευρείας καμπάνιας για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ενόψει της καθολικής εφαρμογής του νόμου τους επόμενους μήνες.

Για την επίτευξη του στόχου θα κινητοποιηθούν όλες οι κρατικές αρχές προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να εφαρμοστούν κυρώσεις για τους παραβάτες.

Θα ζητηθεί η δραστική συμμετοχή και της Ελληνικής Αστυνομίας, της δημοτικής αστυνομίας όπου υπάρχει, του Λιμενικού, των Περιφερειών, και των Επιθεωρητών Υγείας. Ειδικά η Ελληνική Αστυνομία θα κληθεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εφαρμογή του νόμου.

Σε ότι αφορά στις πιθανές αντιδράσεις, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν υπόψη τους τις τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης και ειδικότερα της ΚΑΠΑ Research για λογαριασμό του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος, όπου το 83,8% χαρακτηρίζει πολιτισμική υποβάθμιση τη μη εφαρμογή του νόμου και το 76,1% δηλώνουν θυμωμένοι για το γεγονός ότι η χώρα αποτελεί την μοναδική χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: