Και το Σαββατοκύριακο σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός, δηλώνει ο Χρυσοχοΐδης

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Κ), ενημερώνει τους δημοσιογράφους σχετικά με τον σημερινό σεισμό, στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, Αθήνα, την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Με εντολή πρωθυπουργού είμαστε εδώ και είμαστε διπλά σας. Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος … Μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απευθυνόμενος προς τους πολίτες, σε ενημέρωση για τον ισχυρό σεισμό στην Αττική που έκανε πριν από λίγο στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι.

Ο υπουργός βρίσκεται εκεί από την πρώτη στιγμή και συντόνισε σύσκεψη του συμβουλίου διαχείρισης κρίσεων με αντικείμενο την αποτίμηση της κατάστασης και τον καθορισμό όλων των ενεργειών του κρατικού μηχανισμού.

Ο υπουργός ανέφερε αναλυτικά τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν μετά το σεισμό και τόνισε ότι ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα ενώ η επιφυλακή θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη:

«Στις 14:13 εκδηλώθηκε σεισμός ισχύος 5.1 Ρίχτερ που έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο λεκανοπέδιο Αττικής και στις όμορες περιοχές. Το επίκεντρο ήταν 23 χλμ Βορειοδυτικά του κέντρου Αθήνας, στην περιοχή της Μαγούλας. Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 13 χλμ.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις χερσαίες και εναέριες της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας, Ε.Μ.Α.Κ., της Περιφέρειας και των Δήμων.

Το πρώτο ημίωρο παρατηρήθηκε συμφόρηση των τηλεπικοινωνιών στα κινητά τηλέφωνα λόγω υπερφόρτωσης, καθώς και διακοπές ρεύματος που οδήγησαν κυρίως σε εγκλωβισμούς σε ανελκυστήρες. Η πυροσβεστική δέχτηκε 200 κλήσεις και πραγματοποίησε 30 απεγκλωβισμούς.

Για αρκετές ώρες υπήρξε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η Τροχαία επικουρούμενη από την Άμεση Δράση αναπτύχθηκε και διευκόλυνε στην αποσυμφόρηση. Ελικόπτερα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατηύθυναν την επιχείρηση.

Ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα. Για την ασφάλεια των πολιτών, που ενδεχομένως δεν θέλουν να κοιμηθούν σπίτι τους, και την ασφάλεια των περιουσιών τους, η Αστυνομία έχει αναπτύξει δυνάμεις σε όλες τις περιοχές, που θα περιπολούν όλο το βράδυ.

Οι Γενικοί Γραμματείς όλων των Υπουργείων, η Περιφερειακή Διοίκηση και οι Δήμοι έχουν κινητοποιήσει τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες τους υπό τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας. Η επιφυλακή θα συνεχισθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Όπου υπάρχει πρόβλημα με παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα σε ευπαθείς ομάδες, δίνουμε προτεραιότητα.

Η μετασεισμική ακολουθία είναι φυσιολογική, γεγονός που είναι θετικό.

Από αύριο το πρωί θα αρχίσει καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών.

Απευθύνομαι τώρα στον καθένα και στην καθεμιά σας προσωπικά.

Με εντολή του Πρωθυπουργού είμαστε εδώ κι είμαστε δίπλα σας. Δεν θα φύγουμε, δεν θα κοιμηθούμε πριν περάσει κάθε κίνδυνος. Σας ζητώ να είστε ψύχραιμοι, για κάθε πρόβλημά σας η τοπική Αστυνομία, οι Δημοτικές Υπηρεσίες, οι Πυροσβέστες είναι αρωγοί.

Μαζί θα ξεπεράσουμε κι αυτή τη δυσκολία. Καλό βράδυ, ψηλά το κεφάλι , η ζωή συνεχίζεται, όπου υπάρχει πρόβλημα να μας το λέτε.

Καλή σας νύχτα.»

Σε επιφυλακή το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και οι υπηρεσίες του

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η πολιτική ηγεσία του, το σύνολο των υπηρεσιών και του προσωπικού του βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή από την πρώτη στιγμή που έγινε αισθητή η ισχυρή σεισμική δόνηση στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων:

· Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.) ενεργοποιήθηκε άμεσα και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτοι έλεγχοι.

· Η διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) έχει συγκροτήσει κλιμάκιο αποτελούμενο από 50 μηχανικούς για να προβούν σε αυτοψίες.

· Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (Κτ.Υπ. Α.Ε.) έχουν ξεκινήσει τη διενέργεια ελέγχων σε δημόσια νοσοκομεία και σχολεία, καθώς και στις δικαστικές υποδομές.

Εκτονώνεται το φαινόμενο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, τόνισε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Εικόνα εκτόνωσης υπάρχει σε ότι αφορά το θέμα του ισχυρού σεισμού που σημειώθηκε το μεσημέρι στην Αττική, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στο Χαλάνδρι.

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς επισημαίνοντας ωστόσο, ότι θα παραμείνει σε ετοιμότητα όλος ο κρατικός μηχανισμός προληπτικά για 48 ώρες.

Όπως είπε ο ίδιος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) έθεσε σε ετοιμότητα τις υπηρεσίες των δήμων για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για ό,τι χρειάζονται, ενώ όλος ο μηχανισμός του κράτους ανταποκρίθηκε ως έπρεπε.

Στις 10 το βράδυ, σύμφωνα με τον γ.γ., θα συνεδριάσει ο ΟΑΣΠ υπό τον κ. Λέκκα για την παρατήρηση της σεισμικής ακολουθίας, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα της εξέλιξης.

Σε ότι αφόρα τις ζημιές, ο γγ ΠΠ είπε ότι δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες, υπήρξαν κάποιες καταρρεύσεις προσόψεων παλαιών κτιρίων, πτώσεις σοβάδων -κυρίως κοντά στο επίκεντρο του σεισμού- ενώ δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί.

Όπως είπε, μια τουρίστρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και ορισμένοι άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρά.

Επίσης, αρχικά επικράτησε ανησυχία για την κατάρρευση κατασκευής στο λιμάνι του Πειραιά, εξήγησε ο ίδιος, επειδή υπήρξαν φόβοι ότι μπορεί να είχε καταπλακωθεί κάποιο άτομο, αλλά η έρευνα με ειδικές ακτίνες και εκπαιδευμένο σκύλο της πυροσβεστικής, έδειξε ότι δεν υπήρχε το παραμικρό.

Για το πρόβλημα στις τηλεπικοινωνίες ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι σημειωθήκαν αρρυθμίες με τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες λύθηκαν και οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν

Ανέφερε ακόμη χαρακτηριστικά «η πόλη άντεξε και θα αντέξει» ενημερώνοντας ότι συνεχίζουν να πετούν 2 ελικόπτερα της Πυροσβεστικής πάνω από την περιοχή του επίκεντρου για να υπάρχει εικόνα -κυρίως για τους ορεινούς όγκους και για πράγματα που δεν φαίνονται εύκολα- σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τα σχετικά εγχειρίδια της Πολιτικής Προστασίας.

«Είναι ώρα που πρέπει να συνεχίσουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα και να δούμε τα ζητήματα άμεσης αποκατάστασης και με την ευθύνη που διακρίνει την κάθε υπηρεσία να ανταποκριθούμε σε άλλη μια πρόκληση φυσικών φαινομένων» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Καταλήγοντας τόνισε ότι αν χρειαστεί και στον βαθμό που κρίνει η κάθε υπηρεσία θα ανακληθούν οι άδειες προκειμένου να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, αλλά επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο: Πιθανόν ο κύριος σεισμός, συνιστούν ψυχραιμία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: