Και το όνομα αυτού «Αντίνοος»: Η νέα κακοκαιρία θα πλήξει -ξανά- τη Βόρεια Ελλάδα [photos]

File Photo: Δέντρο ξεριζώθηκε και καταπλάκωσε δυο μάντρες σπιτιών στην περιοχή Πολιτικά της Εύβοιας. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ




Νέα μεταβολή του καιρού αναμένεται από αύριο το απόγευμα, σύμφωνα με το νέο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από την πλευρά της, ανακοινώνει ότι έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας – επιφυλακής τους φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

  • Ειδικότερα από τις απογευματινές ώρες αύριο και από τα δυτικά θα σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο και πιθανώς πρόσκαιρα την Κεντρική Μακεδονία. Από τις βραδινές ώρες τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη στις Σποράδες και την κεντρική και βόρεια Εύβοια.

Το πρωί της Τετάρτης και από τα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και πιθανώς την Εύβοια. Εξασθένηση αναμένεται από τις απογευματινές ώρες. Στην Αττική (κυρίως τη δυτική και βόρεια), θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

Οι πολίτες καλούνται να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Και το όνομα αυτού “Αντίνοος” με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

Όπως φαίνεται στη διαφάνεια που ακολουθεί, ο «Αντίνοος» θα επηρεάσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και πολύ ενισχυμένους ανέμους. Παράλληλα, η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως ως προς της μέγιστες τιμές της.

Το νέο κύμα κακοκαιρίας “Αντίνοος” βρίσκεται προ των πυλών και θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες έως και την Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019. Φωτογραφία: meteo/EAA

 

  • Ειδικότερα, την Τρίτη 16 Ιουλίου, τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το σύνολο σχεδόν των ηπειρωτικών της χώρας, θα είναι ισχυρά με έντονη κεραυνική δραστηριότητα (χάρτης 1), και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στην Πελοπόννησο. Τέλος, την Τετάρτη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και στην Κρήτη, με βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι. Στο χάρτη 2 παρουσιάζεται η κατανομή του ολικού υετού (βροχή/χαλάζι) που περιμένουμε έως και το μεσημέρι της Τετάρτης 17/07/2019.
Χάρτης 1. Αναμενόμενη κεραυνική δραστηριότητα το απόγευμα της Τρίτης 16/07. Με κόκκινο σημειώνονται οι περιοχές με την ισχυρότερη κεραυνική δραστηριότητα. Φωτογραφία: meteo/EAA

 

Χάρτης 2. Πρόγνωση ολικού υετού (βροχή/χαλάζι) έως το μεσημέρι της Τετάρτης 17/07. Με σκούρο πράσινο και μπλε σημειώνονται οι περιοχές με τα μεγαλύτερα αναμενόμενα ύψη ολικού υετού. Φωτογραφία: meteo/EAA

Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη, 16 Ιουλίου

  • Την Τρίτη 16 Ιουλίου 2019 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στη Θεσσαλία και την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία που από τις πρωινές ώρες θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τις Σποράδες και την Εύβοια. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στην Πελοπόννησο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 15 έως 20 βαθμούς, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 18 έως 27, στη Θράκη από 19 έως 30, στη Θεσσαλία και την Ήπειρο από 17 έως 29, στη Στερεά και την Πελοπόννησο από 18 έως 31, στο Ιόνιο από 20 έως 26, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 18 έως 32, στα νησιά του υπολοίπου Αιγαίου από 18 έως 28 και στην Κρήτη από 16 έως 30.

  • Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, σταδιακά όμως θα ενισχυθούν και θα φτάνουν τα 6 μποφόρ και στο Θερμαϊκό και τις Σποράδες τα 7 μποφόρ. Στο Κεντρικό Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά το απόγευμα έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα όπου θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ, όμως από το μεσημέρι θα γίνουν δυτικοί και βορειοδυτικοί 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και πιθανώς καταιγίδες από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες και βορειοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά το μεσημέρι και απόγευμα έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 22 έως 30 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες έως το απόγευμα, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά 5 μποφόρ, όμως στο Θερμαϊκό το μεσημέρι και απόγευμα θα φτάνουν τα 6 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 20 έως 24 βαθμούς.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, meteo/EAA

Οι περιοχές που κινδυνεύουν από εκδήλωση πυρκαγιάς τη Δευτέρα [χάρτης]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: