Ικανοποίηση Ακιντζί για τηλεφωνική διασύνδεση στην Κύπρο: Ακολουθούν υπηρεσίες διαδικτύου

File Photo: Ο Πρόεδρος τηςΔημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρακάθεται σε συνομιλίες για το Κυπριακό με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. ΚΥΠΕ, ΓΤΠ, Σ.ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ




Την ικανοποίησή του για την επίτευξη συνομιλίας δια κινητού τηλεφώνου με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη εξέφρασε χθες το βράδυ κατά την διάρκεια τελετής σε δημοσιογράφους του τ/κ συνδέσμου δημοσιογράφων ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος έκανε λόγο για μία σημαντική εξέλιξη που θα βοηθήσει και τους δημοσιογράφους.

  • Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ κατοχικός ηγέτης είπε ότι μπορεί η σύνδεση τώρα να περιλαμβάνει την προφορική ομιλία και τα γραπτά μηνύματα αλλά θα ακολουθήσουν σύντομα τα υπόλοιπα, όπως η παροχή υπηρεσιών διαδικτύου.

Με την συνομιλία του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είπε ο κ. Ακιντζί, τέθηκε ένα τέλος σε μια απαράδεκτη κατάσταση, που αυτός που περνούσε στην άλλη πλευρά του νησιού έχανε την επαφή με το σπίτι, την οικογένεια, τους φίλους του, την ίδια ώρα που μπορούσε να είναι σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη και να μιλά μαζί τους.

  • Ο Μουσταφά Ακιντζί εξήγησε ότι η τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη έγινε με την βοήθεια της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, που διαθέτει δύο τηλέφωνα για να μπορεί να συνδέεται με παροχείς και στις δύο πλευρές του νησιού. Ο ίδιος, είπε, από το τηλέφωνο της κυρίας Σπέχαρ που είναι συνδεδεμένο με ε/κ παροχέα ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης από τηλέφωνο συνδεδεμένο με τ/κ παροχέα. Για πρώτη φορά, σημείωσε, ένα τ/κ τηλέφωνο λειτούργησε στην Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό θα συνεχίσει.

Το να λειτουργούν τα τηλέφωνα και στις δύο πλευρές, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντικό και για τους εργαζόμενους στον Τύπο αφού ειδήσεις δεν υπάρχουν μόνο σε ένα μέρος, ειδήσεις υπάρχουν παντού, σε κάθε μεριά του νησιού και το μέτρο αυτό θα διευκολύνει και τους δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ, από κύριο θέμα έως και απλή αναφορά, ο τ/κ Τύπος αναφέρεται σήμερα στην λειτουργία των κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρο το νησί προβάλλοντας και συγκρίνοντας την τιμολόγηση και τις δύο πλευρές. Να σημειωθεί ότι στην τ/κ πλευρά υπάρχουν δύο εταιρείες παροχείς, που είναι θυγατρικές των τουρκικών Turkcell και Τelsim.

  • Ο αναπληρωτής διευθυντής της Turkcell, Μουράτ Κιουτσιούκοζντεμιρ ανέφερε ότι οι συμβαλλόμενοι μαζί τους που θέλουν να ενεργοποιήσουν την σύνδεση στην Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να στέλνουν μήνυμα που γράφει «νότος» στο 1717 και θα ειδοποιηθούν με γραπτό μήνυμα SMS ότι η υπηρεσία αυτή έχει τεθεί σε λειτουργία. Ανέφερε επίσης ότι για τις υπηρεσίες διαδικτύου συνεχίζονται οι εργασίες και ακόμη δεν μπορεί να λειτουργήσει, λέγοντας ότι όσοι δεν θέλουν να λειτουργήσουν τις υπηρεσίες διαδικτύου (δεδομένα) θα πρέπει να καταστούν ανενεργές όταν περνούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και να τις επαναδραστηριοποιούν όταν επιστρέφουν στο ψευδοκράτος.

Η Γενί Ντουζέν πρωτοσέλιδα γράφει ότι παρόμοιος είναι ο τρόπος ενεργοποίησης της λειτουργίας στην Κυπριακή Δημοκρατία και για την εταιρεία Telsim, οι συνδρομητές της οποίας πρέπει επίσης να στείλουν μήνυμα στο 7075 γράφοντας στα τουρκικά «Άνοιξε».

  • Η Γενί Ντουζέν έχει και την τιμολόγηση των Telsim, Turkcell και Cyta. Η Telsim για την ομιλία των συνδρομητών της στην Κυπριακή Δημοκρατία χρεώνει 4,1 τουρκικές λίρες το λεπτό, η Turkcell 4 τουρκικές λίρες, ενώ η Cyta για την ομιλία στο ψευδοκράτος 29 σεντ του ευρώ. Σημειώνει επίσης ότι οι τιμές για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πιο ακριβές και από τις διεθνείς κλήσεις που χρεώνουν οι εταιρείες παροχέων στην τ/κ πλευρά.

Η Αφρίκα πιστεύει ότι πρόκειται για ένα βήμα που οδηγεί το νησί στα δύο κράτη. «Τα τηλέφωνα ενοποιήθηκαν αλλά σαν δύο χώρες. Όμως και οι διελεύσεις από τη μια πλευρά με ταυτότητα και διαβατήριο, έτσι θα μιλούμε και μεταξύ μας. Εάν λέτε ‘δόξασοι’, τότε να το λέτε!» είναι το σχόλιο στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που σημειώνει ότι ο ΦΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι 19% για τις κλήσεις ενώ στο ψευδοκράτος 62%.

Σε γραπτή του ανακοίνωση το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο εκφράζει ικανοποίηση για το μέτρο λέγοντας πως συμβάλλει σημαντικά στη διαδικασία για το Κυπριακό. Θεωρεί επίσης ότι «όπως αυτή η επιτυχία δείχνει ότι είναι εφικτό και χωρίς λύση του Κυπριακού, να ληφθούν ΜΟΕ που θα διευκολύνουν την ζωή των ανθρώπων και να διευρύνουν τις σχέσεις των “δύο λαών”».

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Η Κύπρος ομιλεί με Κύπρο: Διασύνδεση κινητών τηλεφώνων, η πρώτη κλήση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: