Η υπέρτατη πρόκληση: Οι κατοχικές δυνάμεις πάτησαν πόδι για δήθεν αυτοψίες στα Βαρώσια

File Photo: Στιγμιότυπο από την επίσκεψη του ψευδοϋπουργού Εξωτερικών των κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι στα Βαρώσια. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ / O.ASIK




Σε μια ακόμη, την υπέρτατη πρόκληση προχωρούν οι κατοχικοί ηγέτες του παράνομου ψευδοκράτους στην Κύπρο καθώς δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να «ανοίξουν» την Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Την ίδια ώρα που ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο συνομιλιών με τον πρόεδρο της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και μάλιστα με ανοιχτή ατζέντα οι κινήσεις που γίνονται στα Βαρώσια όχι νόμο αποτελούν πρόκληση αλλά και δείχνουν ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για πρόοδο και λύση του προβλήματος.

Χθες Πέμπτη, ο παράνομος ψευδοϋπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι ανακοίνωσε μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ότι επισκέφθηκε τα Βαρώσια, αναρτώντας και τις σχετικές φωτογραφίες. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η παράνομη «κυβέρνησή» του είναι έτοιμη για εξελίξεις σε σχέση με το άνοιγμα της κλειστής πόλης.

Όπως έγραψε, «από σήμερα το πρωί η «ομάδα καταγραφής» στην κλειστή πόλη των Βαρωσίων μπήκε στην περιοχή και ξεκίνησε επιτόπιες εργασίες.»

Ανέφερε μάλιστα ότι «μετά από 45 χρόνια, για πρώτη φορά, μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία άρχισε τη διερεύνηση στην περιοχή». Και πρόσθεσε ότι «παράλληλα με τη γραφειακή δουλειά θα συνεχιστούν οι επιτόπιες έρευνες σε επίπεδο «ομάδας καταγραφής» με την υποστήριξη εμπειρογνωμόνων που θα προστεθούν στην ομάδα από διαφορετικά ιδρύματα τις επόμενες ημέρες.»

Στην ανάρτησή του σημειώνει επίσης ότι η παράνομη ψευδοκυβέρνηση «θα συνεχίσει με σοβαρότητα τη μελέτη της στο θέμα σύμφωνα με την απόφαση που έχει λάβει».

Ο κ. Οζερσάι ανέφερε ακόμα ότι είναι αποφασισμένοι για εξελίξεις στην περιοχή και κατέληξε:

«Μπορεί και πρέπει να δοθεί μια νέα πνοή τόσο στην Αμμόχωστου, τα Βαρώσια όσο και στην Κύπρο γενικότερα. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της «επιτροπής» και όλους όσοι παρακολούθησαν και συνέβαλαν στις εργασίες παρά τον καύσωνα και τον ήλιο», είπε.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα, Bayrak είχε προηγηθεί, πριν λίγες ημέρες, και άλλη επίσκεψη στην οποία εκτός του Οζερσάι μετείχε και ο παράνομος ψευδοπρωθυπουργός Ερσίν Τατάρ, συνοδευόμενοι από τον διοικητή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων ασφαλείας, ταξίαρχο Τεβφίκ Αλγκάν και τον ταξίαρχο, Τζεμάλ Βολκάν.

Στην ίδια ανάρτηση αναφερόταν επίσης ότι η επιτροπή που έχει συσταθεί για την καταγραφή στα Βαρώσια, προάστιο της Αμμοχώστου, τις επόμενες ημέρες θα μπει στην περίκλειστη πόλη για να συνεχίσει τις εργασίες της.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου, περίπου πριν ένα μήνα, οι Τουρκοκύπριοι από τα Κατεχόμενα της Κύπρου ανακοίνωναν πως σκοπεύουν να προσαρτήσουν την Αμμόχωστο και να μετατρέψουν τα Βαρώσια σε Λας Βέγκας. Η κλειστή πόλη των Βαρωσίων, η οποία είναι πόλη φάντασμα, θα γίνει και πάλι Λας Βέγκας», δήλωσε ο παράνομος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ και συμπλήρωσε ότι έτσι θα αποκτήσουν τα κατεχόμενα εμπορική αξία.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι οι τουρκοκύπριοι κινούνται βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και διάφορες δηλώσεις που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν έχουν στόχο να ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Για παράδειγμα, στις 27 Ιουνίου, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μετά από συνάντηση που είχε με τους Ερσίν Τατάρ και Κουντρέτ Οζερσάι είχε δηλώσει ότι «τα Βαρώσια είναι ένα σημαντικό στοιχείο του κυπριακού προβλήματος, είτε ως μέρος μιας συνολικής λύσης, είτε ως ένας μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» συμπληρώνοντας ότι η απόφαση της παράνομης ψευδοκυβέρνησης «αφορά μόνο την καταγραφή της κατάστασης στην περίκλειστη πόλη».

Τους εξήγησα, είπε, ότι το ζήτημα των Βαρωσίων δεν μπορεί να τύχει χειρισμού ανεξάρτητα από την «προεδρία», ούτε η σημερινή συνάντηση μπορεί να αντικρισθεί ως μια απλή συνάντηση ενημέρωσης για την απόφαση που πήρε η «κυβέρνηση». Πιστεύω κατάλαβαν και αυτοί ότι πρέπει να ενεργούν μαζί με την παράνομη «προεδρία» ότι φτάσαμε στο σημείο παραγωγής πολιτικής γι’ αυτό το θέμα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί υπενθυμίζοντας ότι αναφορά στο άνοιγμα των Βαρωσίων είχε γίνει και στο παρελθόν είτε σε σχέση με το άνοιγμα του αεροδρομίου της Λευκωσίας είτε με το αεροδρόμιο της Τύμπου.

Υπενθύμισε και πάλι ότι το θέμα των Βαρωσίων περιλαμβάνονταν σε εκείνα που είχαν συζητήσει με τον Τούρκο ΥΠΕΞ αμέσως μετά το Κραν Μοντάνα και είχαν συμφωνήσει ότι «πρέπει να γίνει μια πολύ προσεκτική εργασία και μετά να υπάρξει μια απόφαση και ότι αυτό έπρεπε να γίνει σε συνεργασία με τα ΗΕ και να αρμόζει με το διεθνές δίκαιο».

Σημείωσε παράλληλα ότι σε ό,τι κάνει η «κυβέρνηση» δεν πρέπει να παραβλέπονται τα ΗΕ και ούτε να γίνει εκτός διεθνούς δικαίου αλλά να συμβάλλει στην λύση.»

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η δήλωση που είχε κάνει την επομένη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου επισημαίνοντας ότι «η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα διατηρήσουν την ίδια θέση για το θέμα της Αμμοχώστου, η οποία θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, που είναι σαφείς και παραβιάζονται αυτή τη στιγμή κατάφωρα από τις εξαγγελίες που γίνονται στα κατεχόμενα».

Επεσήμανε πως η θέση των ΗΕ εδώ και χρόνια, όπως είχε συμφωνηθεί από την πρώτη στιγμή μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς, όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες, μετά το 1974, ήταν σαφής ότι ειδικά η περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους και να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των νόμιμων ιδιοκτητών.

Ξεκινά η καταγραφή στα Βαρώσια, σύμφωνα με τον Οζερσάι: Επιτάχυνση των διαδικασιών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: