Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή απομονωμένη διπλωματικά και πιεσμένη, λέει ο Κουμουτσάκος

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ




“Έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία καθώς και την πατριωτική αίσθηση υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι θα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο μια πράγματι πιθανή δύσκολη και σύνθετη κατάσταση”.

Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal.

Πρόσθεσε:

“Θα επιδιώξουμε μια εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων που θα στηρίζεται σε πέντε πυλώνες: προστασία του Εθνικού Συμφέροντος. Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Μη ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Ισχυρή Εθνική Άμυνα”.

Όλη η συνέντευξη στην Hellas Journal, ακολουθεί:

  • Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ εκτιμάτε ότι η ένταση αυτή θα μεταφερθεί και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Σας προβληματίζει και σε ποιο βαθμό ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που ως κυβέρνηση θα σας απασχολήσει άμεσα;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η Τουρκία είναι αυτή τη στιγμή απομονωμένη διπλωματικά και πιεσμένη απο ανοιχτά ζητήματα με το σύνολο σχεδόν των γειτόνων της. Δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσει σε μια τέτοια παράλογη ενέργεια και θα βλάψει πρωτίστως την ίδια. Αν όμως η Άγκυρα διασχίσει το κατώφλι της λογικής, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με την ισχύ της εθνικής ενότητας των Ελλήνων.

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, και όλοι εμείς μαζί του, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με εταίρους και συμμάχους. Έχουμε και τη γνώση και την εμπειρία καθώς και την πατριωτική αίσθηση υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι θα διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο μια πράγματι πιθανή δύσκολη και σύνθετη κατάσταση.

  • Είστε ικανοποιημένοι από την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση αν και ακόμα δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί τα μέτρα που θα λάβει έναντι της Τουρκίας.

Η Ευρώπη έχει αντιληφθεί ότι χρειάζεται εναλλακτικές οδούς και πηγές ενέργειας κάτι που της παρέχει η εκμετάλλευση των ενεργειακών δυνατοτήτων, που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, που είναι κράτος – μέλος της Ε.Ε και εμποδίζεται από την παραβατική και ιδιαίτερα προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Επομένως οι Βρυξέλλες οφείλουν όχι μόνο να επιδείξουν αλληλεγγύη σε ένα κράτος μέλος αλλά και να προασπίσουν με τον πιο αποτελεσματικο τρόπο τα δικά τους ενεργειακά συμφέροντα.

  • Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας έχει ουσιαστικά εκτροχιαστεί. Στο πλαίσιο αυτό, πως η ελληνική πλευρά θα μπορέσει πλέον να πιέζει την Άγκυρα σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η Ελλάδα καλείται να διευρύνει και να εμβαθύνει τις συμμαχίες της. Από την αλλη πλευρά, η χώρα έχει αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις με ισχύ αποτροπής. Σε κάθε περίπτωση έχουμε την πρόθεση για έναν ουσιαστικό αλλά καλά προετοιμασμένο διάλογο με την Τουρκία. Όμως με βασική προϋπόθεση να μην υπάρχουν απειλές και παραβατικότητα από την πλευρά της Άγκυρας. Ελπίζω πως η Τουρκία θα δει την ευκαιρία για διάλογο που θα προσφέρει μια νέα ισχυρή κυβέρνηση στην Ελλάδα και πως θα απεγκλωβιστεί από την πολιτική των αδιεξόδων και της αντιπαραγωγικής έντασης. Εύχομαι να περάσουμε σε μια περίοδο ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου.

  • Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες και οι άξονες της εξωτερικής πολιτικής μιας κυβέρνησης της ΝΔ;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Θα επιδιώξουμε μια εξωτερική πολιτική ανοιχτών οριζόντων που θα στηρίζεται σε πέντε πυλώνες: προστασία του Εθνικού Συμφέροντος. Σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας. Μη ανάμειξη στα εσωτερικά τρίτων χωρών. Ισχυρή Εθνική Άμυνα.

Μέσω αυτών των πυλώνων θα οικοδομήσουμε τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και θα διαχειριστούμε τα εθνικά μας ζητήματα. Σε αυτές τις βάσεις θα στηριχθούμε για να ενισχύσουμε τη φωνή μας στην Ε.Ε, το ΝΑΤΟ και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Ταυτόχρονα θα ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας με τις ΗΠΑ αλλά και θα αναπτύξουμε λειτουργικές σχέσεις με όλες τις ισχυρές χώρες. Θα διατηρήσουμε συγχρόνως τις στρατηγικές συμμαχίες με χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά θα βασιστούμε σε τρεις αμοιβαιότητες: Αμοιβαίος σεβασμός. Αμοιβαία κατανόηση Αμοιβαία οφέλη.

  • ΕΡΩΤΗΣΗ Η κυβέρνηση του Αλεξη Τσίπρα οικοδόμησε ένα πολύ καλό επίπεδο διμερών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε ποιούς τομείς υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω εμβάθυνσης των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η Ελλάδα έχει αποκτήσει μια γεωπολιτική προστιθέμενη αξία που της δίνει τη δυνατότητα να ασκήσει ρόλο κομβικού κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ στην περιοχή,  που ανοίγει ισχυρές προοπτικές μιας ουσιαστικής σχέσης στρατηγικού χαρακτήρα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. H Κυβέρνηση ΝΔ  θα εργαστεί για την ενίσχυση του στρατηγικού διαλόγου και της σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.  Σε αυτην την προσπάθεια θέλουμε να έχει  ουσιαστική συμβολή και η ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ. Έχουμε μπροστά μας έναν ανοιχτό ορίζοντα αμοιβαίου οφέλους, και για την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ και για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας. ‘Εχουμε προτείνει την  θεσμοθέτηση τακτικών συναντήσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στο μοντέλο των ανώτατων συμβουλίων συνεργασίας. Επιπλέον υπάρχουν  προοπτκές στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας, στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας και καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά  και στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου και ,του τουρισμού. Επίσης θέλουμε να αναβαθμίσουμε την κοινοβουλευτική συνεργασία μέσω της ενίσχυσης των σχέσεων της Βουλής με την Γερουσία και το Κογκρέσο.

  • Ποιες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναληφθούν στη διακυβέρνηση της ΝΔ σε ό,τι αφορά την οργάνωση της ελληνικής διπλωματίας;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Βασική προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι η αναβάθμιση του Υπουργείου Εξωτερικών και κυρίως η ανάταξη του ηθικού της διπλωματικής υπηρεσίας και η επιστροφή της αξιοκρατίας. Το Υπουργείο θα πρέπει να λειτουργεί πέρα και πάνω από κομματικές αντιπαραθέσεις.

O Πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη  δεσμευθεί για την ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας. Παράλληλα όμως θα προωθήσουμε τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διπλωματίας που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες για την αποτελεσματική προώθηση της ήπια ισχύος της χώρας.

Το ΥΠΕΞ χρειάζεται λοιπόν εκσυγχρονισμό, αλλά πριν απ᾽ όλα έχει ανάγκη την ανάταξη του ηθικού και την πλήρη αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού του. Οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές θα ακολουθήσουν.

  • Εκπροσωπούσατε τη ΝΔ στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής τα τελευταία χρόνια, πιστεύετε ότι θα πρέπει να αλλάξει κάτι στην ενημέρωση των εθνικών κομμάτων για τα εθνικά θέματα; Ως κυβέρνηση η ΝΔ θα επιδιώκει συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα;

ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε σημαντικά εθνικά ζητήματα κρατώντας στο σκοτάδι τα κομματα της αντιπολίτευσης. Με τον τρόπο αυτό διαχειρίστηκε σε υπερθετικό βαθμό μάλιστα και τη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστεί η χώρα σε μια επιζήμια συμφωνία. Χωρίς συναίνεση, χωρίς ένα ενιαίο διαπραγματευτικό μέτωπο. Αυτό που συνέβη με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών δεν είχε προηγούμενο.

Εμείς έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε την εθνική ενότητα. Θα είναι άλλωστε επιδίωξη και προτεραιότητα μας. Θέλουμε ανοιχτους διαύλους με τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να συνθέτουμε ενιαίες θέσεις, για να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα.

Δεν θα επιτρέψουμε να υλοποιηθεί η στρατηγική Ερντογάν στη Μεσόγειο, λέει ο Κουμουτσάκος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: