Η Τουρκία εγκληματεί με διοχέτευση προσφύγων στην Κύπρο δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μαυρίδης

File Photo: Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Στρασβούργο) με θέμα την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μεσόγειο, ενώπιον του Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρίστου Στυλιανίδη ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) κατήγγειλε την μεθοδευμένη και εγκληματική συμπεριφορά της Τουρκίας να μεταφέρει αεροπορικώς (από την Τουρκία) Σύριους πρόσφυγες στην κατεχόμενη Κύπρο, με στόχο στη συνέχεια να περνάνε στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής τόνισε:

«Θέλω να συγχαρώ τον Επίτροπο (Ανθρωπιστικής Βοήθειας) για τις προσπάθειες του, όντως, να κατανεμηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεσματικά με πρώτιστη έγνοια να διασωθούν και να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, δεν μπορώ να αποκρύψω την απογοήτευσή μου επειδή, ως ΕΕ συνολικά, έχουμε αποτύχει να αντιμετωπίσουμε τα αίτια (του προβλήματος). Ενόσω, όμως, η ροή των προσφύγων φτάνει στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, ο πολιτισμός μας επιβάλλει ότι η διάσωση ανθρωπίνων ζωών δεν είναι έγκλημα, είναι ηθική υποχρέωσή μας.

Όταν, όμως, η Τουρκία διοχετεύει σκόπιμα αεροπορικώς εκατοντάδες πρόσφυγες στο κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου, το οποίο κατέχεται από τον τουρκικό στρατό, και ακολούθως περνούν μεθοδευμένα στις ελεύθερες περιοχές, αυτό είναι όντως έγκλημα, το οποίο καταγγέλλει και η Κυπριακή κυβέρνηση».

Από τα σχετικά στοιχεία τεκμηριώνεται ότι, σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναζητούν άσυλο τόσο πολλοί πρόσφυγες όσο στην Κύπρο, σε αναλογία πληθυσμού.

Το 2018 ήταν σχεδόν 8.000, 70% περισσότεροι από την προπερασμένη χρονιά, προερχόμενοι κυρίως από τη Συρία, οι οποίοι φθάνουν αεροπορικώς από την Τουρκία στα κατεχόμενα -βάσει σχεδιασμού και ενάντια στην συμφωνία της ΕΕ με Τουρκία- και κατόπιν, διοχετεύονται στις ελεύθερες περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στη δευτερολογία του, ο Επίτροπος δεν σχολίασε το θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Προσβολή για την Κύπρο η απουσία ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ελλάδα λέει η ΣΕΚ

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: