Η τελευταία φορά που ο Πελέ φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας [video]

File Photo: Όταν ο Πελέ φόρεσε για τελευταία φορά τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας. wikimedia.org




Μια ημέρα σαν σήμερα το 1971, γράφτηκε το τελευταίο κεφάλαιο στην συγκλονιστική πορεία του Πελέ στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας.

Στο Μαρακανά, παρουσία 138.575 θεατών, ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου κάνει την τελευταία εμφάνισή του με τη «σελεσάο», στον φιλικό αγώνα εναντίον της Γιουγκοσλαβίας που λήγει ισόπαλος 2-2.

  • Για τους γηπεδούχους, σκόραραν οι Ριβελίνο (60`) και Ζέρσον (65`), ενώ τα τέρματα των Ευρωπαίων, σημείωσαν οι Τζάιτς (35`) και Γέρκοβιτς (70`).

Λίγους μήνες νωρίτερα, είχε δηλώσει πως θα ήταν καλύτερα «να σταματήσω τώρα που βρίσκομαι στο απόγειο της φόρμας μου. Είναι λυπηρό. Το γνωρίζω. Ειδικά για εμένα».

Και το έκανε πράξη στις 18 Ιουλίου 1971, σχεδόν ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα του Μεξικού και την ανακήρυξή του σε κορυφαίο παίκτη της διοργάνωσης.

  • Η επιλογή του Πελέ να ολοκληρώσει την καριέρα του στο συγκεκριμένο ματς, είχε να κάνει με το όνομα του αντιπάλου, αλλά και κάποιες αγωνιστικές μονάδες της Γιουγκοσλαβίας, όπως ο Ντράγκαν Τζάιτς, για τον οποίο ο Πελέ είχε δηλώσει πως «λυπάμαι που δεν είναι Βραζιλιάνος. Φυσικό ταλέντο που δεν υπάρχει ισάξιό του».

Ο Πελέ φόρεσε τη φανέλα της Βραζιλίας μόνο στο πρώτο ημίχρονο. Με τη λήξη του, ο Βραζιλιάνος θρύλος έβγαλε τη φανέλα του, την έσφιξε στο στήθος του κι άρχισε να κάνει τον γύρο του θριάμβου στον στίβο του Μαρακανά.

  • Συμπαίκτες και αντίπαλοι τον αποθέωναν, συμμετέχοντας στη χαρά του, ενώ ένα τεράστιο πανό που ξεδιπλώθηκε στην κερκίδα έγραφε «να ζήσει ο Βασιλιάς».

Όταν ολοκληρώθηκε ο γύρος του θριάμβου, ο Πελέ φόρεσε το κοστούμι του και κάθισε στα επίσημα, προκειμένου να παρακολουθήσει τη συνέχεια του αγώνα.

Το τελευταίο ματς του Πελέ με την «Σελεσάο»

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Φέλιξ, Μπρίτο, Εβεράλντο (Μάρκο Αντόνιο), Βαγκίνιο, Ζεκίνια, Κλοντοάλντο, Ζέρσον, Πιάζα, Ριβελίνο, Ζε Μαρία (Εουρίκο), Πελέ (Κλαουντιομίρο)

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ: Βούκτσεβιτς, Χόλτσερ, Παούνοβιτς, Ράμλιακ (Αντόνιεβιτς), Ατσίμοβιτς, Όμπλακ, Πάβλοβιτς, Πέτκοβιτς (Μπιέκοβιτς), Τζάιτς, Φιλίποβιτς (Γέρκοβιτς), Στεπάνοβιτς

Ο Πελέ ολοκλήρωσε την καριέρα του με το εθνόσημο έχοντας 114 συμμετοχές και 95 γκολ. Αγωνίστηκε σε 92 επίσημα παιχνίδια με την εθνική ομάδα, την οποία οδήγησε σε 67 νίκες, ενώ είχε ακόμη 14 ισοπαλίες και 11 ήττες.

ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΟΤΙ:

  • Η φανέλα του Πελέ κατέληξε στον στόπερ της Γιουγκοσλαβίας, Ντράγκαν Χόλτσερ, ο οποίος, με την ολοκλήρωση της καριέρας του, την τοποθέτησε σε καφετέρια που άνοιξε στο Σπλιτ μαζί με μία φωτογραφία που επιβεβαίωνε την αυθεντικότητα της στιγμής. Τον Οκτώβριο του 2010 πωλήθηκε σε ηλεκτρονική δημοπρασία για 9.737 ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλα για την τρίτη θέση στο Κάιρο στον μικρό τελικό του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: