Η Τεχεράνη διαψεύδει δηλώσεις Τραμπ για το βαλλιστικό πρόγραμμα της

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποβιβάζεται από το προεδρικό ελικόπτερο και περπατά στον κήπο του Λευκού Οίκου. EPA, Alex Edelman / POOL




Το Ιράν αρνήθηκε χθες Τρίτη ότι είναι διατεθειμένο να διαπραγματευθεί το βαλλιστικό του πρόγραμμα διαψεύδοντας τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αλλά και τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επεσήμανε χθες ότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι στις διαφωνίες της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη.

Ο Πομπέο σημείωσε ότι το Ιράν άφησε να εννοηθεί πως είναι έτοιμο να επαναδιαπραγματευθεί το βαλλιστικό του πρόγραμμα στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο, στο οποίο ο Τραμπ δήλωσε: «Θα δούμε τι θα συμβεί. Αλλά έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος».

Ο Πομπέο εμφανίστηκε να αντιδρά σε σχόλιο του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ ότι η Τεχεράνη θα συζητήσει το βαλλιστικό της πρόγραμμα αφού η Ουάσινγκτον σταματήσει να εξοπλίζει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, κάτι οι ΗΠΑ είναι μάλλον απίθανο να κάνουν.

Η εκτίμηση του Αμερικανού υπουργού προκάλεσε την άμεση διάψευση του εκπροσώπου της ιρανικής αποστολής στον ΟΗΕ, ο οποίος ανήρητησε στο Twitter: «Οι πύραυλοι του Ιράν δεν είναι σε καμία περίπτωση και υπό κανέναν όρο ζήτημα διαπραγμάτευσης με κανέναν και καμία χώρα, τελεία».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες αφού ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ύψωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ προειδοποιώντας ότι η Τεχεράνη θα συνεχίσει να αποχωρεί από δεσμεύσεις της βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 και θα προχωρήσει σε αντίποινα μετά τη σύλληψη στο Γιβραλτάρ ενός ιρανικού τάνκερ.

Μετά τις προειδοποιήσεις του Χαμενεΐ ο Τραμπ υιοθέτησε πιο συμφιλιωτικό τόνο, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να βοηθήσουν το Ιράν.

«Θα είμαστε καλοί μαζί τους και θα συνεργαστούμε μαζί τους. Θα τους βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε, αλλά δεν μπορούν να έχουν πυρηνικά όπλα. Δεν επιζητούμε, παρεμπιπτόντως, αλλαγή καθεστώτος», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος στο υπουργικό συμβούλιο.

«Επίσης δεν μπορούν να κάνουν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Πομπέο δήλωσε στη συνεδρίαση ότι το Ιράν «για πρώτη φορά» άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμο να διαπραγματευθεί το πρόγραμμά του βαλλιστικών πυραύλων, υπονοώντας ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής πίεσης που ασκούν στη χώρα οι ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός φαινόταν να αναφέρεται στις δηλώσεις Ζαρίφ τη Δευτέρα όταν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC και την εκπομπή “Nightly News with Lester Holt”, ο Ιρανός υπουργός επεσήμανε ότι η Τεχεράνη θα συζητήσει το βαλλιστικό της πρόγραμμα μόνο αφού οι ΗΠΑ σταματήσουν να εξοπλίζουν τους περιφερειακούς της αντιπάλους.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε εξάλλου ότι μόλις η κυβέρνηση Τραμπ άρει τις κυρώσεις εναντίον της χώρας του, «το περιθώριο διαπραγματεύσεων θα είναι ορθάνοικτο».

Όταν ρωτήθηκε αν στις διαπραγματεύσεις μπορεί να περιληφθεί το βαλλιστικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Ζαρίφ απάντησε: «Αν θέλουν να συζητήσουν για τους πυραύλους μας πρέπει πρώτα να σταματήσουν να πωλούν αυτά τα όπλα, περιλαμβανομένων πυραύλων, στην περιοχή μας».

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μέτρα για τη Β.Κορέα, αποφάσεις για τον ΟΗΕ και το Ιράκ, ενέκριναν οι 28 της ΕΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: