Η «σύγκρουση» ΗΠΑ-Τουρκίας, οι ταραξίες της περιοχής και οι πικρές μνήμες του καλοκαιριού

File Photo: Από την επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 που τελέστηκε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Λευκωσία, 20 Ιουλίου 2018. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΠΑΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Με πικρές μνήμες για τον Ελληνισμό είναι ταυτισμένα τα καλοκαίρια, ειδικά ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Και δεν αποκλείεται οι φετινοί να σταθούν καθοριστικοί για μεγάλες ανατροπές και ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή.

  • «Δεν μπορούν να κάνουν βήμα εναντίον μας και αν το τολμήσουν θα πάρουν την απάντησή τους όπως έγινε και στο παρελθόν» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας με περισσό θράσος ότι «όλα τα βήματα που έχουμε κάνει είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο».

Οι επιτιθέμενοι, οι παραβάτες, οι ταραξίες και οι κατακτητές εμφανίζονται ως αυτόκλητοι υπερασπιστές της έννομης τάξης και του διεθνούς δικαίου. Και η προκλητική αυτή συμπεριφορά τους δεν εκδηλώνεται μόνο σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας, αλλά και εναντίον ισχυρών συμμάχων τους επειδή ακόμα λειτουργούν με οθωμανικές αντιλήψεις.

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε την κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις για το θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων και για το «ποια θα είναι η απάντηση της Τουρκίας σε περίπτωση που επιβληθούν κυρώσεις εναντίον της;» ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, υποστήριξε:

  • «Η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τον οδικό της χάρτη. Άλλωστε», όπως είπε, «για το πρόγραμμα των F35 πληρώσαμε 1.25 δις δολάρια. Εάν κάνουν μια τέτοια λανθασμένη κίνηση θα τους πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο. Θα ζητήσουμε πίσω τα χρήματα που έχουμε πληρώσει μέχρι σήμερα».

Ενώ λοιπόν ο Ερντογάν απειλεί να σύρει την Αμερική στο Διεθνές Δικαστήριο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον δικαιολογεί, τον στηρίζει και βασικά τον ενθαρρύνει να συμπεριφέρεται ως σουλτάνος.

Κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ιαπωνία, ο Αμερικανός ηγέτης εγκωμίασε τον συνομιλητή του και δεν έκανε καμία αναφορά στη βάναυση κατάργηση του κράτους δικαίου στην Τουρκία, στις φυλακίσεις χιλιάδων πολιτών και στην επιθετική συμπεριφορά των Τούρκων σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Συρία και Ιράκ. Αντίθετα, κατηγόρησε τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα ως υπεύθυνο για την αγορά των ρωσικών S-400 και άφησε να εννοηθεί ότι δεν θέλει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία (σ.σ. σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, η πώληση αμερικανικών Patriot δεν είχε προχωρήσει επειδή η Άγκυρα επέμενε στη μεταφορά της τεχνολογίας των πυραύλων, κάτι που είχε απορρίψει η Ουάσινγκτον).

Επομένως, αντί ο Αμερικανός πρόεδρος να καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί τη συμμαχία της με τις ΗΠΑ, τις δημοκρατικές αξίες και το διεθνές δίκαιο, ουσιαστικά σαν και έλεγε του Ερντογάν: πράττεις σωστά…

  • Μέχρι στιγμής, παρά τα εγκωμιαστικά λόγια του Αμερικανού ηγέτη για τον Τούρκο ομόλογό του, το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένουν στη διακηρυγμένη θέση -με βάση την αμερικανική νομοθεσία- ότι θα επιβληθούν σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία αν αποκτήσει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας. Επιπλέον, την προειδοποιούν ότι αν δεν ακυρωθεί η συμφωνία με τη Μόσχα μέχρι τις 31 Ιουλίου θα τερματιστεί η συμμετοχή της στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35.

Οι κυρώσεις που εξετάζονται αναμένεται να έχουν σοβαρές παρενέργειες στην τουρκική οικονομία, θα επιφέρουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, θα περιπλέξουν περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών για άλλα ζητήματα (όπως για Συρία), ενώ αναμένεται να δημιουργήσουν όξυνση των γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

  • Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, προειδοποίησε για σκληρά μέτρα.
  • Ο Δημοκρατικός βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Έλιοτ Ένγκελ, δήλωσε ότι «ο Ερντογάν πρέπει να σταματήσει να παίζει παιχνίδια και να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας» και ότι «η συμφωνία για τους S-400 θέτει σε κίνδυνο το ΝΑΤΟ και την εθνική μας ασφάλεια».
  • Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε στο CBS ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανεχθούν να υπάρχουν S-400 και F-35 στην ίδια χώρα». Και οι δυο τους προειδοποίησαν τον Ερντογάν ότι θα υπάρξουν συνέπειες.

Σύμφωνα λοιπόν με τα σημερινά δεδομένα, ακόμα και αν ο πρόεδρος Τραμπ θα επιμένει να μην επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, η Βουλή (ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς) και η Γερουσία (ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς) θα προχωρήσουν στην εφαρμογή του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) του 2017, καλώντας τον Αμερικανό ηγέτη να «εφαρμόσει πλήρως» τις κυρώσεις που προνοεί ο νόμος.

Μέσα σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό των εξελίξεων και συμπεριφορών που επηρεάζουν καταλυτικά την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για καινούργιες περιπέτειες.

  • Γι’ αυτό, η μετεκλογική περίοδος θα πρέπει να βρει την Ελλάδα με μια ισχυρή, ενωτική, ανυποχώρητη και σθεναρή φωνή έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και πιθανών ανεπιθύμητων γεγονότων στην περιοχή.

Γι’ αυτό, η 45η μαύρη επέτειος από τη χουντική προδοσία και το τουρκικό έγκλημα της εισβολής θα πρέπει να βρει τον Ελληνισμό της Κύπρου αποφασισμένο να αντισταθεί στην τουρκοποίηση της κατεχόμενης γης του και της ΑΟΖ του.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Οι προκλήσεις για τον Ελπιδοφόρο: Θα του επιτρέψουν να πάρει αποφάσεις που απαιτούνται;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: