Η πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ αναβιώνει με την κατάθεση Μιούλερ

File Photo: Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. EPA, LUKAS COCH AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT




Ο Ρόμπερτ Μιούλερ έχει πείρα δεκαετιών στις καταθέσεις ενώπιον του Κογκρέσου, ενώ έχουν περάσει περισσότερα από έξι χρόνια από την τελευταία κατάθεσή του, σημειώνει το CNN.

Η τελευταία κατάθεση αυτή του Μιούλερ δόθηκε στο Κογκρέσο, λίγες εβδομάδες πριν την λήξη της υπηρεσίας του, ως (πρώην) διευθυντής του FBI.

Στα δύο χρόνια της θητείας του ως ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα, ο Μιούλερ μίλησε δημόσια μόνο μία φορά. Η δημόσια παρέμβαση του έγινε κατά την τελευταία εβδομάδα της άσκησης των καθηκόντων του, ενώ δεν δέχθηκε ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους στην διάρκεια της τοποθέτησής του.

Είναι ακριβώς αυτή, η δημόσια σιωπή του Μιούλερ που ανεβάζει την αξία του ως μάρτυρα ενώπιον των μελών των επιτροπών του Κογκρέσου που προετοιμάζονται να του θέσουν σήμερα, ερωτήσεις.

Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πως θα αντιδράσει ο Μιούλερ. Θα είναι επιθετικός; Θα είναι συνεργάσιμος; Θα απαντάει μονολεκτικά στις ερωτήσεις ή θα δίνει θεωρητικές απαντήσεις, εξαντλώντας τον διαθέσιμο χρόνο για την κατάθεσή του;

Στην μία και μοναδική δημόσια δήλωσή του, ο ίδιος υποστήριξε πως δεν ήθελε να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου και να γίνει μέλος της πολιτικής αντιπαράθεσης (μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων).

Ωστόσο, συμφώνησε να παρουσιαστεί ενώπιον των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να καταθέσει μετά την έκδοση (αναγκαστικής) κλήσης προς κατάθεση.

Οι βουλευτές και οι βοηθοί τους προετοιμάζουν ερωτήσεις, οι οποίες θα τεθούν στον Μιούλερ με τέτοιο τρόπο, ώστε να του αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

Από την μεριά του, ο ίδιος προετοιμάστηκε για την σημερινή κατάθεσή του, μαζί με μία μικρή ομάδα των συνεργατών που είχε στην ομάδα έρευνας που είχε συστήσει και σε έναν χώρο που του διέθεσε η πρώην νομική εταιρία του (Wilmer Hale).

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του, ο Μιούλερ “είναι ένας άνθρωπος που έρχεται στο τραπέζι πλήρως προετοιμασμένος και θα είναι το ίδιο προετοιμασμένος και την Τετάρτη.”

Το CNN από την πλευρά του εντοπίζει πέντε ερωτήματα – σημεία προσοχής, αναφορικά με την σημερινή κατάθεση του Μιούλερ στο Κογκρέσο:

1. Ο Μιούλερ θα επεκταθεί πέραν του τελικού πορίσματος συμπερασμάτων της έρευνας του;

Η πιο σημαντική ερώτηση που θα απευθύνουν σήμερα οι Δημοκρατικοί στον Μιούλερ εντοπίζεται στο αν ο ίδιος θα προχωρούσε σε απαγγελία κατηγοριών κατά του Τραμπ, αν ο Τραμπ δεν ήταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την ερώτηση αυτή, θεωρείται απίθανο ότι θα απαντήσει ο Μιούλερ. Κατά την δημόσια τοποθέτηση που έκανε τον Μάιο, ο ίδιος εξήγησε ότι το γραφείο του ακολούθησε τον κανονισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον οποίο, δεν μπορεί να γίνει απαγγελία κατηγοριών σε βάρος ενός εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί είναι αισιόδοξοι ότι ο Μιούλερ θα εμπλακεί σε μία σειρά απαντήσεων με τις ερωτήσεις που θα του απευθύνουν, ελπίζοντας ότι θα ξεπεράσει το πλαίσιο του τελικού πορίσματος των 448 σελίδων της έρευνας του, την οποία και παρέδωσε τον περασμένο Μάρτιο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του έστειλε προχθές μία επιστολή στην οποία και του προσδιόρισε τα όρια της κατάθεσής του, αποκλειστικά εντός του πλαισίου του πορίσματος του “καθώς ζητήματα που σχετίζονται με την έρευνά του, υπάγονται στην προστασία του υπηρεσιακού απορρήτου, όπως, πληροφορίες για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, πληροφορίες διαδικαστικών ζητημάτων, το απόρρητο δικηγόρου-πελάτη, αλλά και το απόρρητο των επικοινωνιών του προέδρου,” ανέφερε στην επιστολή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η αποστολή της επιστολής έγινε μετά από την κίνηση του Μιούλερ να ζητήσει οδηγίες σχετικά με την διεξαγωγή και το περιεχόμενο της κατάθεσής του.

2. Σε ποια επεισόδια παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης θα δώσουν έμφαση οι Δημοκρατικοί;

Οι βοηθοί των μελών της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι τα μέλη της επιτροπής θα επικεντρώσουν την προσοχή τους σε πέντε επεισόδια παρακώλυσης του έργου της δικαιοσύνης που περιγράφονται στο πόρισμα του Μιούλερ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των Δημοκρατικών τα επεισόδια αυτά εδραιώνουν τις πιο δεμένες υποθέσεις για την εγκληματική συμπεριφορά του προέδρου Τραμπ.

Μεταξύ αυτών, οι προσπάθειες του προέδρου για την απόλυση του Μιούλερ, η αυτό-εξαίρεση του (τότε) υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, αλλά και η προσπάθεια χειραγώγησης μαρτύρων, όπως η περίπτωση του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

3. Μπορούν οι Δημοκρατικοί να αντιμετωπίσουν την ρητορική μη ύπαρξης συνωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ;

Στην έρευνα του Μιούλερ για ενδεχόμενη παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης υπάρχει μία αναφορά, σύμφωνα με την οποία, η ομάδα έρευνας δεν μπορούσε να απαλλάξει τον πρόεδρο Τραμπ.

Ωστόσο, στο πόρισμα Μιούλερ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η έρευνα δεν μπόρεσε να εντοπίσει την διάπραξη εγκληματικής συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμ και της ρωσικής κυβέρνησης.

Τόσο ο πρόεδρος Τραμπ, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί σύμμαχοί του έδωσαν αμέσως έμφαση στο συμπέρασμα αυτό, για να ισχυριστούν ότι ο Μιούλερ δεν εντόπισε την διάπραξη συνωμοσίας, ενώ επιτέθηκαν σε Δημοκρατικούς, όπως στον πρόεδρο της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ που ισχυρίζεται ότι υπήρξαν αποδείξεις για την διάπραξη συνωμοσίας.

Για τον ίδιο, αλλά και για άλλους Δημοκρατικούς που είναι μέλη στην ίδια επιτροπή, η μη διάπραξη εγκλήματος δεν σημαίνει και μη διάπραξη συνωμοσίας.

Ο Σιφ δεν έχει σταματήσει να πιστεύει πως οι επικοινωνίες μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, κινούνται προς την κατεύθυνση της διάπραξης συνωμοσίας. Αυτό ακριβώς, είναι ένα σημείο στο οποίο ο Σιφ θα πιέσει σκληρά τον Μιούλερ, στην διάρκεια της σημερινής κατάθεσής του.

4. Η κατάθεση του Μιούλερ θα διαμορφώσει κάποια εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη;

Οι Δημοκρατικοί επιμένουν ότι ήθελαν την κατάθεση του Μιούλερ, παρά την αρχική άρνησή του, καθώς η αμερικανική κοινή γνώμη πρέπει να ακούσει άμεσα τι έχει να πει ο ίδιος.

Οι ίδιοι πιστεύουν ακόμη ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν έχει διαβάσει το πόρισμα Μιούλερ, τονίζοντας ότι στην αμερικανική κοινή γνώμη έχει διαμορφωθεί άποψη από την λανθασμένα εσκεμμένη παρουσίαση του πορίσματος, που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ.

Οι Δημοκρατικοί πιστεύουν πως η τηλεοπτική κατάθεση του Μιούλερ είναι ενδεχόμενο να οδηγήσει τους Αμερικανούς να διαβάσουν το πόρισμά του.

5. Πώς θα αντιδράσει ο Τραμπ;

Ο πρόεδρος Τραμπ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, θα είναι ένας παρατηρητής που θα ενδιαφερθεί άμεσα για την κατάθεση του Μιούλερ.

Ωστόσο, την Παρασκευή δήλωσε ο ίδιος ότι δεν θα παρακολουθήσει την κατάθεση του Μιούλερ, ενώ προχθές είπε πως ίσως “να παρακολουθήσει ένα μικρό τμήμα της.”

Ο πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του, το πρωί της Δευτέρας υποστήριξε ότι “δεν θα πρέπει να δοθεί στον Μιούλερ μία ακόμη δαγκωνιά στο μήλο.” Στην συνέχεια, ο ίδιος επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στον Μιούλερ, γράφοντας: “OYTE ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΑΡΑΚΩΛΥΣΗ!”

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν είναι ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ θα έχει μια ευκαιρία να αντιδράσει στην κατάθεση του Μιούλερ, σε μία εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ στην Δυτική Βιρτζίνια.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν σήμερα, μέσω της κατάθεσης του Ρόμπερτ Μιούλερ στο Κογκρέσο να επαναφέρουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας το πόρισμα της έρευνας Μιούλερ, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, με έμφαση στην ενδεχόμενη παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων καλλιεργείται η εντύπωση ότι με την προσπάθειά τους αυτή, οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να δώσουν ζωή σε ένα πτώμα, σχολιάζει το “Politico.”

Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απορρίπτουν τη σημερινή κατάθεση του Μιούλερ στην Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν αυτή δοθεί από τον ίδιο, ενώπιον των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αρκετοί από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές δηλώνουν ότι δεν έχουν τον χρόνο να την παρακολουθήσουν, ενώ άλλοι την χαρακτηρίζουν ως χάσιμο χρόνου κι ακόμη περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η σημερινή κατάθεση του Μιούλερ είναι περιττή, καθώς έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση του πορίσματος του.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έχει ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε απόφαση για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, θα είναι συνάρτηση της αντίδρασης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, με δεδομένη την ανησυχία της, ότι μία αντίστοιχη πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να καταπέσει στην Γερουσία, η οποία τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων.

Από την μεριά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στέλνουν ακριβώς το μήνυμα ότι η σημερινή ιστορική εμφάνιση του Μιούλερ στο Κογκρέσο, δεν θα τους κινητοποιήσει σε καμία περίπτωση, προς την κατεύθυνση έναρξης μιας επίσημης διαδικασίας αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

“Δε νομίζετε πως αν πίστευα ότι είχε κάποια σημασία θα τον προσκαλούσα [να καταθέσει;]” αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, Ρίτσαρντ Μπουρ. “Πρόκειται για ένα μεγάλο θέαμα των ΜΜΕ… Ο ίδιος είπε ότι θα μιλήσει [μόνο] για το πόρισμά του. Αυτό είναι όλο!” Τόνισε ο Μπουρ σχολιάζοντας την σημερινή κατάθεση του Μιούλερ.

“Κατανοώ τι προσπαθούν να κάνουν οι φίλοι μου οι Δημοκρατικοί, αλλά απλά καλλωπίζουν ένα πτώμα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κένεντι. “Προσπαθούν να το κρατήσουν αυτό πολιτικά ζωντανό κι ελπίζουν ότι ο κ. Μιούλερ θα πει κάτι που θα του δώσει νέα ζωή. Δε νομίζω ότι θα το πετύχουν.”

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα διασύνδεσης τους, με μία προσπάθεια των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων να αμφισβητήσουν την άσκηση των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

Είναι ένα ουσιαστικό πολιτικό μήνυμα υποστήριξης του Αμερικανού προέδρου, που ενισχύει τον Τραμπ, πριν την ιστορική όπως χαρακτηρίζεται, σημερινή κατάθεση του Μιούλερ ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, στο επίπεδο της αμερικανικής κοινής γνώμης, η όλη κατάσταση εξελίσσεται σε ένα πολιτικό στοίχημα κοινωνικών προεκτάσεων, καθώς ο μέσος Αμερικανός εκτιμάται ότι δεν θα παρακολουθήσει την κατάθεση του Μιούλερ, όπως δεν παρακολούθησε και την δημοσιοποίηση του πορίσματος για την έρευνα που έγινε σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η τάση αυτή ενισχύεται από τα αποτελέσματα των σχετικών δημοσκοπήσεων.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ υποστήριξε ότι “οι Αμερικάνοι το έχουν ξεπεράσει,” ενώ ο ίδιος δεν θα παρακολουθήσει την κατάθεση του Μιούλερ.

Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι λένε πως αν η υπόλοιπη χώρα δε νοιάζεται, τότε, γιατί να νοιαστούμε εμείς; σχολιάζοντας την σημερινή κατάθεση του Μιούλερ.

“Το πόρισμα έχει δημοσιοποιηθεί μπορούμε όλοι να το διαβάσουμε. Ποιος είναι ο λόγος [της κατάθεσης] Το έχουμε ήδη μάθει. Δεν υπάρχει συνωμοσία, δεν υπάρχει συντονισμός ή συνεργασία. Τέλος της ιστορίας,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζόνι Έρνστ, υποστηρίζοντας την πολιτική γραμμή του προέδρου Τραμπ. “Δεν θα αλλάξει τα μυαλά κάποιου,” παρατήρησε ο ίδιος, σχολιάζοντας την σημερινή κατάθεση του Μιούλερ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν ότι μπορούν για να δείξουν προς τα έξω, την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος που έχουν για την σημερινή κατάθεση του Μιούλερ, θεωρώντας ως μη σοβαρή κάθε εκτίμηση ότι μπορεί να αλλάξουν άποψη.

“Με ενδιαφέρει στο ελάχιστο. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται επίσης. Πάμε παρακάτω,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ, εκφράζοντας τις προθέσεις των Ρεπουμπλικάνων ενόψει μιας πολωτικής προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ο Μενέντεζ και άλλοι γερουσιαστές εγκαλούν τον Τραμπ: Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις αμέσως

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: