Η όποια απόφαση του Τραμπ για την Τουρκία κομβικό σημείο για τα ελληνικά συμφέροντα

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαιρετά τους δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο προεδρικό ελικόπτερο Marine One. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΥ*

Είμαστε θεατές της ταινίας που εξελίσσεται  καθημερινά, ως προς τις  αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχετικές με την επιβολή κυρώσεων εις  βάρος της Τουρκίας λόγω της παραλαβής του πυραυλικού συστήματος S-400 από την Ρωσία και της μη αποδοχής του Προέδρου Ερντογάν του αντίστοιχου συστήματος Patriot Αμερικανικής προέλευσης.

Όπως γνωρίζετε το εν λόγω σύστημα δεν είναι συμβατό με τα Νατοϊκά οπλικά συστήματα και επομένως λόγω της Αμερικανικής νομοθεσίας Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) σε παρόμοιες καταστάσεις επιβάλλονται κυρώσεις.

  • Είναι γεγονός ότι η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος της συμμαχίας λόγω της γεωπολιτικής της θέσης και της δεύτερης σε αριθμό στρατιωτικής δύναμης στο ΝΑΤΟ, που στην περίπτωση αποχώρησής της θα δημιουργήσει αναταραχή στις τάξεις της συμμαχίας.

Από μία άλλη οπτική γωνία, παρατηρούμε ότι παρότι οι ΗΠΑ έχουν προς το παρόν παγώσει την παράδοση των αεροσκαφών F-35 και πιθανολογούνται κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας, ο Ερντογάν επιμένει στην πολιτική που έχει χαράξει διακηρύσσοντας παράλληλα ότι εφόσον ακυρωθεί η προμήθεια των F-35 θα έχει ως εναλλακτική πηγή τα Ρωσικά αεροσκάφη Su-35.

Στην περίπτωση τελικά που δεν θα πραγματοποιηθεί η παράδοση των αεροσκαφών F-35  και τερματιστεί παράλληλα η συμφωνία συμπαραγωγής,  αυτό θα έχει μεγάλο οικονομικό κόστος στην Τουρκία που εκτιμάται στα εννέα  δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Ενώ η αναπροσαρμογή στο τρόπο συντήρησης και γενικά υποστήριξης των νέων Ρωσικών αεροσκαφών θα της δημιουργήσει λογικά χρονικές καθυστερήσεις, αφού η φιλοσοφία κατασκευής τους είναι διαφορετική από την αντίστοιχη των ΗΠΑ.

Φαίνεται, ότι ο Πρόεδρος Πούτιν έχει προσεγγίσει δυναμικά τον Ερντογάν προσπαθώντας να αλλάξει τις ισορροπίες στην μέση Ανατολή, παρέχοντας υποστήριξη στην Τουρκία ως προς τις προθέσεις της στο Κυπριακό, και στην εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της νοτιοανατολικής περιοχής της Μεσογείου. Παράλληλα δίνει τροφή στην συνεχιζόμενη Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με την μερική ανοχή της ΕΕ λόγω της χλιαρής προς το παρόν στάση της.

  • Είναι αντιληπτό ότι ζούμε σε ένα αμφιλεγόμενο πεδίο σύγκρουσης συμφερόντων, η καθημερινή μεταβολή των παραμέτρων του προβλήματος είναι γεγονός, η τελική απόφαση των ΗΠΑ ως προς τις κυρώσεις είναι κομβικό σημείο για τα Ελληνικά συμφέροντα, επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την τελική κατάληξη της κατάστασης.

Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε, είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το Τουρκικό σχέδιο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο καθώς και η επίλυση του Κυπριακού κατά το δοκούν του Προέδρου Ερντογάν, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση των ενεργειακών αποθεμάτων της περιοχής, εν μέσω εκβιαστικών προμελετημένων απειλητικών διαθέσεων.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη “για αμοιβαία προσέγγιση” και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια “δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα” βρίσκονται σε κάποια αντίθεση. Τις αφήνω όμως στην κρίση σας, αφού είναι πολύ νωρίς λογικά να βγάλουμε συμπέρασμα.

Απλά θα συμβούλευα αμφότερους ότι οι οποιεσδήποτε  κινήσεις τους, θα πρέπει να έχουν μελετηθεί πολύ καλά με όλες τις λεπτομέρειες, να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των κομμάτων της βουλής, να κατοχυρώνουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα  με το καλύτερο δυνατό τρόπο και να μην αφήσουν ανοιχτά παράθυρα στο Κυπριακό πρόβλημα.

Επίσης, οφείλει η νέα κυβέρνηση να αντιληφθεί  ότι το πυραυλικό σύστημα S-400 αποτελεί και επιθετικό όπλο καλύπτοντας μεγάλο μέρος στο Αιγαίο ανατρέποντας την ήδη διαταραγμένη ισορροπία στην περιοχή μας.

  • Θα συνιστούσα στην κυβέρνηση να διερευνήσει την δυνατότητα  ανάληψης από την ΕΑΒ έστω και μέρους της συμπαραγωγής κάποιων εξαρτημάτων του αεροσκάφους F-35 από το Τουρκικό πρόγραμμα, εφόσον τελικά  διακοπεί, που σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 σε viper, θα δώσει νέα ώθηση στην εταιρία και γενικά στην ταλαιπωρημένη οικονομία μας εφόσον οργανωθούν και σχεδιαστούν ορθολογικά.

Τέλος, θα ήταν θετικό το ΥΠΕΘΑ να φέρει το ταχύτερο στην βουλή για ψήφιση το θέμα με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των 264 εκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρει δωρεάν η Lockheed Martin στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία μας, στα πλαίσια της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 και σε έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος και άλλων παραγωγικών κατασκευαστικών δραστηριοτήτων.

Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι Σμήναρχος εα ( ΣΜΑ) και Στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής

Δεν είναι τυχαία η ένταση μακράς διαρκείας της Τουρκίας σε Αιγαίο-Κύπρο: Όπως και η επιλογή των S-400

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: