Η μεγάλη μάχη της Ευρώπης για τον «έλεγχο» του ΔΝΤ: Ο κατάλογος των υποψηφίων

Η είσοδος των κεντρικών γραφείων του ΔΝΤ. Φωτογραφία HellasJournal.Com




Η Ευρώπη επιθυμεί να «αποκρούσει» προκλήσεις από την Ασία και αλλού αλλά οι υπερβολές μπορεί να μειώσουν την αξιοπιστία της, γράφει η ιστοσελίδα POLITICO (κείμενο του BJARKE SMITH-MEYER).

Και προσθέτει:

Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δραστηριοποιούνται για να κρατήσουν τον παγκόσμιο δανειστή τελευταίας καταφυγής στα χέρια τους, αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι Ευρωπαίοι προωθούν ακόμα «έναν δικό τους» στην ηγεσία του ΔΝΤ, όπου πάντα είχε την ηγεσία κάποιος από την περιοχή. Η δραστηριότητά τους είναι ακόμα πιο έντονη μετά τον πιθανό διορισμό της Christine Lagarde στην ΕΚΤ από την 1η Νοεμβρίου. Οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι θα συζητήσουν ήσυχα γύρω από μια λίστα υποψηφίων για το ΔΝΤ στην συνάντηση των YπΟικ των G7 στο Παρίσι την Τετάρτη.

«Η Ευρώπη επιθυμεί να κρατήσει την επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή εν μέσω ανησυχιών για την αναδυόμενη Ασία που μπορεί σύντομα να αφήσει πίσω την Ευρώπη» αναφέρουν αναλυτές. Η λίστα των ευρωπαίων υποψηφίων σύμφωνα με το ρεπορτάζ συμπεριλαμβάνει διαφορετικούς πρωταγωνιστές όπως ο Jeroen Dijsselbloem, ο Mark Carney ή ο Alexander Stubb ενώ ακούγεται και το όνομα του Olli Rehn. Mário Centeno και Nadia Calviño είναι ονόματα που θεωρούνται ότι έχουν λιγότερες πιθανότητες.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι οι βασικοί ανταγωνιστές μπορεί να προέρχονται από την Άπω Ανατολή, όπου μέλη του G7 όπως η Ιαπωνία ή η Κίνα και η Σιγκαπούρη θα μπορούσαν να προωθήσουν τους δικούς τους υποψηφίους. Δημιούργημα της μεταπολεμικής παγκόσμιας τάξης, ο Οργανισμός λειτουργεί ως ένα είδος παγκόσμιου think-tank αλλά κυρίως με ταμεία του δίνει βοήθεια σε χώρες σε οικονομική δυσκολία.

Στην Ευρώπη βοήθησε χώρες που αντιμετώπιζαν οικονομική κατάρρευση μετά το 2008, όπως η Λετονία ή η Ρουμανία. Το ΔΝΤ έδωσε γραμμές ζωής στην Ιρλανδία, Ελλάδα και Πορτογαλία στην κρίση χρέους που επακολούθησε.

Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μια σαφής υποψηφιότητα είναι απίθανο να φανεί στις συζητήσεις του Παρισιού.

Θύματα περιβόητου Ιταλού φαρσέρ Παπούλιας και Πικραμμένος: Ανάρτηση… θανάτου στο Twitter

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: